Kom kijken naar Van Kooten en De Bie’s “De Nationale Privacytest”

Bits of Freedom bestaat 20 jaar en om dit te vieren organiseren wij een screening van de geweldige aflevering ‘De Nationale Privacytest’ van Van Kooten en De Bie, met na afloop een panelgesprek. Ben je er bij op 16 december in FC Hyena (Amsterdam Noord)?

Visionair

Deze Van Kooten en De Bie aflevering uit 1987 is recent heruitgebracht als onderdeel van de verzamel DVD ‘Toen blijkt nu’. De VPRO schrijft daar over: “Het satirische werk van het Simplisties Verbond in de late tachtiger jaren blijkt van […] voorspellende betekenis. De tien films in deze box behandelen onderwerpen die vandaag de dag nog actueel zijn. Wat toen begon en ver weg leek, blijkt nu nog niet ten einde of soms akelig dichtbij.”

‘Ze’ weten alles!

En deze voorspellende betekenis geldt ook voor 'de Nationale Privacy Test' waar toen al op meesterlijke en hilarische wijze thema's zoals digitale data verzameling, gepersonaliseerde reclame, privacy in de openbare ruimte en gegevensverzameling door de overheid de revue passeren. Al deze thema's zijn actueler dan ooit en een dagelijkse zorg voor ons.

Previous
Next

Panelgesprek

Na afloop van de screening zal de aflevering besproken worden in een panelgesprek met Karin Spaink (het geweten van het Nederlandse internet, en was ooit te gast in een aflevering bij Van Kooten en De Bie), Marjolein Lanzing (privacyfilosoof), en Nina Köll (specialist in media en visuele cultuur).

Welke actuele aanknopingspunten kunnen we in de aflevering vinden? Hoe is de manier waarop wij naar privacy kijken in de afgelopen 30 jaar veranderd? En, als wij deze aflevering nu opnieuw zouden maken, welke thema's kunnen dan niet ontbreken?

Het belooft een mooie avond te worden, met in de eerste plaats veel dank aan Van Kooten en De Bie die Bits of Freedom hun zegen hebben gegeven voor de eenmalige publieke vertoning van deze aflevering.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.