• Menu

0 recente resultaten

De week van koeien met VR, een camera op de Dam, en de politie als veelpleger

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

De camera op de Dam in Amsterdam moet uit

Paula Hooyman heeft voor ons een heel mooi experiment gedaan: ze ging op de Dam staan, liet zich filmen door de commerciële camera van WebCam.NL die daar al jaren hangt, nam de beelden op, en voedde ze aan Amazon's gezichtsherkenningsalgoritme. Amazon herkende haar met gemak en ze schreef daar dit artikel over. Reinier Kist en Rik Wassens hebben in de NRC over haar experiment geschreven. Prompt heeft de eigenaar van WebCam.NL de camera minder laten inzoomen. Wat mij betreft moet hij gewoon uit.

Het NRC-artikel is onderdeel van een serie over gezichtsherkenning. Lees ook over de duizenden camera's die in Belgrado worden opgehangen, over hoe snel gezichtsherkenning tegenwoordig commercieel ingezet wordt, en over Schiphol als levend lab.

De bedenker van het World Wide Web is niet de redder van het World Wide Web

Tim Berners-Lee, de bedenker van het web, maakt zich zorgen over zijn uitvinding. Hij wil de problemen oplossen met een contract for the web, “a global plan of action to make our online world safe and empowering for everyone.” Terry Flew beschrijft kort maar krachtig waarom dit contract de problemen niet gaat oplossen. Hij beschouwt het als een conservatief plan dat geworteld is in het (Amerikaanse) idee uit de jaren negentig dat overheden een groter gevaar vormen voor het web dan bedrijven. Daarmee gaat het ‘contract’ volledig voorbij aan de dominantie van de grote platformen.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Wanneer gaat de politie zich eindelijk aan de wet houden?

Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is dat de overheid zich aan haar eigen wetten houdt. De Nederlandse politie doet dat structureel niet. Onze Rejo Zenger maakt zich daar al jaren kwaad over en komt uitgebreid aan bod in dit artikel van Riffy Bol en Maurits Martijn. Het is tijd dat er voor de politie en echte onafhankelijke toezichthouder komt zoals we die ook hebben voor onze geheime diensten. Anders blijft ze een veelpleger.

Waarom het nooit goed gaat komen met Facebook

Elk jaar geeft Mark Zuckerberg zichzelf een persoonlijke uitdaging. Zo heeft hij Chinees geleerd, een persoonlijke AI voor zijn huis gebouwd, en een jaar lang alleen maar vlees gegeten van dieren die hij zelf had gedood. Voor 2019 had hij zichzelf deze uitdaging gegeven:

My challenge for 2019 is to host a series of public discussions about the future of technology in society -- the opportunities, the challenges, the hopes, and the anxieties.

Hij schrijft dat dit niet alleen een intellectuele uitdaging zou gaan worden, maar ook een persoonlijke:

I'm an engineer, and I used to just build out my ideas and hope they'd mostly speak for themselves. But given the importance of what we do, that doesn't cut it anymore. So I'm going to put myself out there more than I've been comfortable with and engage more in some of these debates about the future, the tradeoffs we face, and where we want to go.

Het jaar is nu voorbij en hij heeft in totaal zes van dit soort gesprekken gedaan. Dat zag er zo uit:

Really Mark? Really?! Jij dacht niet dat je wellicht met de Rohingya in Myanmar moet gaan praten om het te hebben over de via Facebook opgestookte genocide, of met de Black Lives Matter activisten die kapot gecensureerd worden door gecoördineerde meldingen van hun tegenstanders, of met de asielzoekers in Duitsland die meer geweld ervaren naarmate Facebook meer gebruikt wordt in de stad waar ze wonen. Nee, voor jou bestaat de maatschappij uit witte mensen, of eigenlijk moet ik zeggen witte mannen. En dat er niemand is binnen het bedrijf die dan tegen jou zegt dat het misschien verstandig is om dit gesprek wat breder te voeren (of dat jij niet naar dat advies hebt geluisterd) toont het absolute morele failliet van jouw bedrijf aan.

Ik ben natuurlijk niet de enige met kritiek op het bedrijf. Facebook-medewerkers krijgen zoveel negatief commentaar dat het bedrijf heeft bedacht dat ze medewerkers een steuntje in de rug moet geven. En omdat voor Facebook letterlijk álles een technische oplossing vereist komt deze steun in de vorm van een chatbot. 💩

How governments use the internet to crush online dissent

Dit artikel van Morgan Meaker over de manier waarop natiestaten hebben geleerd om social media te gebruiken om hun bevolking te onderdrukken is op zichzelf al interessant genoeg. Maar ik was volledig gefascineerd door de bij het artikel geplaatste foto's. Jan Dirk van Borg maakte foto's van de door de Iraanse overheid gecensureerde NRC's die bij Thomas Erdbrink in Teheran werden bezorgd:

Als virtualiteit goedkoper is dan realiteit

Wat doe je als niet het geld wilt uitgeven om je koeien in de wei te zetten, maar je wel wilt dat de kwaliteit van de melk van je koeien beter wordt? Juist ja, je zet een Virtual reality headset op het hoofd van je koeien en laat ze door de virtuele wei lopen.

P.S. Zouden er ergens in een Moskous ministerie een paar Russen heel hard aan het lachen zijn omdat de BBC klakkeloos hun persbericht heeft overgenomen?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag