• Menu

0 recente resultaten

foto van Merel Koning

Echte verandering, in technologie en mensenrechten

We vieren dit jaar onze twintigste verjaardag, hoera! Dat doen we samen met jou, want jij geeft de digitale burgerrechten een stem. Speciaal voor deze gelegenheid is er een interview reeks gemaakt met bijzondere mensen die stil staan bij de rijke historie van Bits of Freedom. Mensen die de organisatie kleur geven en een gezicht. Een daarvan is Merel Koning.

Merel Koning is senior beleidsmedewerker Tech and Human Rights bij Amnesty InternationalGa naar Amnesty International Nederland. In 2011 werkte ze bij Bits of Freedom voor haar masterscriptie Informatierecht aan een onderzoek rond privacy en opsporing. Die tijd bij Bits of Freedom heeft volgens Merel de toon gezet voor de rest van haar carrière, daar ze bij ons de ruimte vond om haar interesse in technologie en mensenrechten te combineren. "Mede door mijn scriptie over hacken door de politie, heeft de politie de Big Brother Awards Ga naar Politie wint Big Brother Award 2015gewonnen," stelt Merel. "Dat heeft mij doen inzien dat je, zelfs met een klein team, echt verandering kan bewerkstelligen."

Merel Koning

Sleepwet

Al snel komt ook de SleepwetLees meer over de Sleepwet ter sprake, volgens Merel in ieder geval een briljante term die meteen tot de verbeeldingBekijk de uitzending van Zondag met Lubach - Seizoen 7 aflevering 4 op de VPRO website. spreekt. Bits of Freedom heeft dat momentum destijds met beide handen gegrepen om een belangrijke bijdrage te leveren op het gebied van informatievoorzieningSamenwerking tussen organisaties over de Wiv. Een bijzondere periode, aldus Merel: "David Korteweg en Ton Siedsma, de juristen binnen het team, renden van hier naar daar. We beseften allemaal dat het een uitgelezen kans was om de organisatie echt op de kaart te zetten."

Het feit dat Bits of Freedom technologie niet als een geïsoleerde ruimte ziet en het nadrukkelijk beschouwt in relatie tot mens en maatschappij, laat Merel niet onberoerd. Recente ontwikkelingen en acties gaan dan ook niet zomaar aan haar voorbij. Dat het team op Internationale Vrouwendag Ga naar onze actie op Internationale Vrouwendagbijvoorbeeld deelnam aan de wereldwijde Wikipedia "Edit-a-thon" om de zichtbaarheid van vrouwen in de technologiesector vergroten, raakte bij haar een gevoelige snaar.

Toekomst

En voorbij alle ontroering en bewondering, kijkt Merel ook strijdvaardig naar de toekomst: meer bepaald naar de rol die Bits of Freedom kan en zal spelen in Europa. De volgende reeks slechte ideeën over het internet komt immers uit de Europese koker. Op dat niveau staat EDRiBezoek hier de website van EDRi (European Digital Rights, een koepelorganisatie van digitale rechterorganisaties, mede opgericht door Bits of Freedom) gelukkig stevig genoeg in haar schoenen om weerwoord te bieden en het valt Merel op dat Bits of Freedom, in dat hele netwerk van digitale burgerrechten, de meest professionele NGO is. "De vaste staf, een campagnebudget én juristen met verstand van zaken, maken de organisatie heel sterk."

Ze vervolgt stellig: "Op dit moment maken allerlei beleidsmakers zich druk over wat er met data gebeurt en over online content die schadelijk zou zijn, maar het hele effect van de algoritmes die daarop worden toegepast, blijft onderbelicht." De volgende veldslag zal volgens Merel dan ook niet zozeer op het gebied van data of persoonsgegevens gestreden worden, maar zal om die algoritmes gaan: "Niet de inhoud van berichten, maar hoe deze beoordeeld en verspreid worden met behulp van algoritmes. Dat gaat om onze mensenrechten."

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag