• Menu

0 recente resultaten

We stellen graag aan je voor: Paula Hooyman

Wij zijn heel erg blij dat Paula Hooyman bij ons komt stage lopen! Zij studeert Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam en doet bij ons een onderzoek naar gezichtsherkenningstechnologie.

Paula stelt zich zelf aan jullie voor:

Ik ben Paula, 24 jaar en ik volg op dit moment de master Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze studie is mijn passie voor het privacyrecht aangewakkerd, met name in het kader van huidige digitale ontwikkelingen. Zo is er tegenwoordig voor bijna elk probleem een app of een technisch hoogstandje ontwikkeld, of wordt er een nieuw probleem gecreëerd om een app of technologie te kunnen verkopen.

Vaak wordt daarbij de privacy van de gebruikers niet of niet goed beschermd. Ik wil mijn stage dan ook gebruiken om de bewustwording van het belang van digitale privacy te verspreiden. Er gebeurt zo veel, zo snel, en daar komen meteen ook veel meningen over online. Het is in zo’n geval belangrijk dat het duidelijk wordt wat er precies van belang is (en dus ook wat niet) en wat dit vervolgens betekent voor de (digitale) privacy van mensen. Bits of Freedom is daarvoor bij uitstek de organisatie.

Bij Bits of Freedom zal ik bijdragen aan het dossier over de politie..Bekijk hier het werk dat Bits of Freedom op dit dossier doet Ik ga onderzoek doen naar de juridische problematiek rondom gezichtsherkenningssoftware in de publieke ruimte. Welke grondrechten komen hierdoor in het gevaar? Ik zal ook onderzoeken hoe de politie op dit moment gebruik maakt van deze software en wat zij in de toekomst misschien wil doen. Als burger wil je de overheid kunnen vertrouwen. Voor dit vertrouwen is het belangrijk dat alle overheidsdiensten, en dus ook de politie, onze grondrechten respecteren. Dit is een belangrijk onderdeel van een gezonde democratische samenleving. Het is dan ook niet voor niets dat San Francisco, Oakland (Californië) en Somerville (Massachusetts) al hebben besloten dat de politie gezichtsherkenningssoftware niet meer mag aanschaffen of gebruiken. Nu Nederland nog!

portret Paula Hooyman

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag