• Menu

0 recente resultaten

SeniorWeb en Bits of Freedom: samen mensen bewust maken

Twee van de drie 65-plussers is weleens online, blijkt uit recent CBS-onderzoek. Onder 75-plussers is het aantal internetters in zes jaar tijd verdubbeld. De behoefte aan informatie over veilig internetten groeit ook. Daarom zijn SeniorWeb en Bits of Freedom een samenwerking aangegaan.

Hanneke de Zeeuw is (Online) marketing- en communicatiemedewerker bij SeniorWeb

SeniorWeb is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 410 leslocaties en 2.900 vrijwilligers. We zijn sinds 1996 actief met als doel de digitale wereld begrijpelijk te maken. Iedereen moet het gemak en het plezier van computer en internet kunnen ervaren, ongeacht leeftijd. Onze vrijwilligers helpen senioren aan huis bij computerproblemen en geven uitleg. Ook geven ze computerlessen en bemensen zij de inloopspreekuren in onze leslocaties.

Zelfredzamer

We zien tot onze vreugde dat ouderen digitaal vaardiger worden en ook digitaal fit blijven. Ze hebben een online inhaalslag gemaakt. Onze leden maken graag gebruik van de mogelijkheden van internet en zijn veel online. Ze staan open voor digitale veranderingen en zijn als gevolg daarvan zelfredzamer. Het intensieve gebruik van digitale diensten is echter niet alleen handig en comfortabel. Het roept ook vragen op over veiligheid en privacy.

Seniorenweb

Online privacy: een pilot

In reactie op deze vragen is SeniorWeb een samenwerking aangegaan met Bits of Freedom. We zijn dit voorjaar een pilot gestart waar 30 SeniorWeb-vrijwilligers aan deelnamen. We hielden twee interactieve bijeenkomsten onder leiding van Evelyn Austin van Bits of Freedom. De vrijwilligers keken hierbij kritisch naar hun eigen internetgebruik. Ze discussieerden over online privacy. Ten slotte werkten zij gezamenlijk een lijst met tips uit voor de SeniorWeb-leden.

Zou u dit ook aan uw loslippige buurvrouw vertellen? Nee? Zet het dan ook niet op internet!

Aan de hand van praktische voorbeelden gingen de vrijwilligers het gesprek met elkaar aan. Zo dachten zij met elkaar na over de situatie waarin een vrijwilliger wordt gevraagd om te helpen met het aanmaken van een Facebook-account. Wat doe je dan? Samen formuleerden ze enkele vragen voor het lid dat op Facebook wil: wat wilt u met dat account gaan doen? Snapt u al hoe Facebook werkt? Welke informatie wilt u op Facebook delen? Zou u dit ook aan uw loslippige buurvrouw vertellen? Nee? Zet het dan ook niet op internet!

Bewustwording

Onze vrijwilligers waren unaniem: we moeten onze leden vooral begeleiden en helpen op het gebied van veiligheid. Vrijwilliger Leo Bloemhard: ‘Ik heb eens een dame geholpen die alles met apps op haar tablet regelde. Ze was zeer actief online! Maar internetbankieren deed zij enkel met een verouderde computer. Ze dacht dat dat veiliger was. Terwijl juist de app veiliger is om online te bankieren. We moeten onze leden de consequenties van hun acties uitleggen. Dan kunnen zij zelf verstandige beslissingen nemen.’ Uiteindelijk is ons doel dat iedereen in vrijheid en op basis van eigen keuzes een bewuste internetter kan worden. Dit is ook het streven van Bits of Freedom. Daarom werken wij samen om het bewustzijn over veilig internetten onder ouderen te vergroten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag