• Menu

0 recente resultaten

De week van pratende lantaarnpalen, hypermiling en microbetalingen

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Waar blijven onze microbetalingen?

Zeynep Tufekci wil geen vliegende auto's, ze wil microbetalingen! We kunnen nog steeds niet op een makkelijke en anonieme manier kleine beetjes geld overmaken. Ze laat op overtuigende wijze zien dat dit de oorzaak is van veel problemen op het internet. De bedenkers van het web hadden al wel rekening gehouden met betalingen als kernonderdeel daarvan, net als links, webpagina's en wachtwoorden. Tufekci vraagt zich terecht af waarom het onmogelijk is om schrijvers en andere makers te steunen zonder een account (met een wachtwoord) aan te maken en je creditcardgegevens in te vullen. Dat is één van de redenen waarom e-commerce zo verschrikkelijk centraliserend werkt. Wat ik mooi vind is dat ze hoopvol is: “today’s internet is still young and hugely underinnovated” en “I have little doubt that it’s technically possible to build a digital infrastructure that rewards creativity at many scales and protects our privacy.”. Hopelijk heeft ze het bij het rechte eind…

De d*ck pics van Bezos

Wow, waar moet ik beginnen met dit verhaal? Jeff Bezos, de baas van Amazon en eigenaar van de Washington Post, heeft een bizarre blogpost geschreven op Medium. Hoewel ik normaal echt niet van de nu.nl/achterklap ben, heb ik dit toch compleet gefascineerd gelezen. Volgens Bezos wordt hij afgeperst door de bazen en juristen van de National Enquirer. De National Enquirer heeft de geile correspondentie (incl. foto's) tussen Bezos en zijn vermeende liefde in haar bezit. De tabloid belooft die foto's niet te publiceren als de Washington Post stopt met het spitten in de relatie tussen de National Enquirer, Saoedi Arabië en Trump. Bezos laat zich niet chanteren en kiest de aanval door de e-mails van de National Enquirer te publiceren. Lees het zelf:

Er zijn twee invalshoeken die ik interessant hieraan vindt. De eerste is dat het echt een hele rare blogpost is die een direct inkijkje geeft in het brein van de meest succesvolle zakenmens van dit moment. De manier waarop Bezos beschrijft dat hij een privédetective inhuurt is de droom van elke productiviteitsgoeroe (“I asked him to prioritize protecting my time since I have other things I prefer to work on”) en hoe kijkt naar de Washington Post als “complexifier” is ook redelijk bizar. Robinson Meyer voelt ook wat ik bedoel:

De andere invalshoek gaat over de vraag hoe de National Enquirer deze privéfoto's heeft kunnen bemachtigen. Er gaan meteen geruchten dat het via de Amerikaanse (geheime) diensten moet zijn gegaan en dat het lekken van de data een politieke motivatie heeft. Dat zou niet de eerste keer zijn: uit de Snowden onthullingen weten we dat de NSA de pornogewoonten van een aantal in hun ogen radicale moslims bijhield om ze daarmee in diskrediet te kunnen brengen. Tegelijkertijd is het—zoals Glenn Greenwald schrijft—diep ironisch dat de persoon die keihard een surveillancestaat aan het optuigen is protesteert tegen een privacyinbreuk. Bezos heeft gigantische militaire overheidscontracten en Amazon's gezichtsherkenning is gericht op opsporing en wordt met zeer dystopische PR in de markt gezet. Greenwald: “Perhaps being a victim of privacy invasion will help Jeff Bezos realize the evils of what his company is enabling. Only time will tell.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Pratende lantaarnpalen en stille burgers

Maurits Martijn (full disclosure: hij is een goede vriend van me) was een tijdje hoofdredacteur van De Correspondent en kwam daardoor zelf weinig aan schrijven toe. Inmiddels is hij geen hoofdredacteur meer en verschijnen er weer met regelmaat stukken van zijn hand. Ik weet nu weer wat ik al die tijd gemist heb. Lees bijvoorbeeld dit stuk dat hij afgelopen week samen met Sanne Blauw schreef. Ze gingen naar een beurs in Barcelona waarin de smart city centraal stond. Het was vrij treurig allemaal.

De laatste twee weken van Kashmir Hill's zelfkastijding

De afgelopen twee weken heb ik steeds gelinkt naar de fantastische stukken van Kashmir Hill waarin ze probeert te leven zonder de grote techgiganten. Deze week de laatste twee delen van de serie. Ze gebruikt haar week zonder Apple om uit te leggen wat een centrale—en dus regulerende—rol Apple speelt in het technologie-ecosysteem (in de VS nog meer dan hier vermoed ik). En haar week waarin ze geen van de diensten en producten van de grote vijf probeert te gebruiken leidt tot een meditatie over de rol van technologie in haar leven.

Wil je zelf proberen om het een tijdje te doen zonder Facebook, Apple, Google, Microsoft of Amazon? Dan kun je in het stuk van Dhruv Mehrotra lezen hoe hij het blokkeren voor Hill heeft aangepakt, inclusief code die je zelf thuis kunt draaien.

‘Do not track’ wordt gebruikt om je te tracken

Kashmir Hill schreef nog een interessant stuk afgelopen week: over Apple die de Do Not Track-functie uit Safari gaat halen. Met dit vinkje, dat je in veel browsers kunt vinden, kun je aangeven dat je niet gevolgd wilt worden. Helaas wilden websites daar niet naar luisteren en is het inmiddels een zo goed als nutteloze optie. Sterker nog: websites gebruiken het vinkje nu zelfs als een manier om je browser te fingerprinten (jou herkennen aan de specifieke instellingen van je computer). Het is dus goed dat Apple dit verwijderd: gebruikers worden er iets minder kwetsbaar van, en er worden ook geen valse verwachtingen gewekt.

Overigens luistert de site van Bits of Freedom wel naar het vinkje. We bewaren helemaal niets van je bezoek als je Do Not Track aan hebt staan.

De geniale Maxim Februari heeft een plan

Op het internet bestaat geen equivalent van de publieke omroep. Dus toen dacht Maxim Februari: “Nederlandse Publieke Omroep, XS4ALL. Nederlandse Publieke Omroep, XS4ALL.”

Laat de NPO met XS4ALL in zee gaan. Het is een geniaal idee ter voorkoming van totalitarisme. En je kunt er niet tegen zijn, want zeg nou zelf, wie wil er nou totalitarisme?

Eentje voor het weekend: Morozov leest Zuboff

Als Morozov de tijd neemt om Zuboff te lezen, dan neem ik komend weekend de tijd om Morozov over Zuboff te lezen:

Prius met Vulcan luchtafweerkanon

Laat het aan Sjef van Gaalen om ons te wijzen in de richting van de obscure plekken op het internet. In een kort stukje near future-fictie combineert hij hypermiling met het plaatsen van een M61 luchtafweerkanon op een Toyota Prius. Dit dus:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag