Kleine lettertjes
Maar risico’s zijn er wel degelijk. Wie genetische informatie aan een bedrijf overhandigt, loopt om te beginnen het risico dat het bedrijf wordt gehackt en dat de gegevens in handen van kwaadwillenden komen, of op straat komen te liggen.
En dan loop je natuurlijk nog het risico dat je genetische informatie in handen valt van andere bedrijven omdat hierover iets in de kleine lettertjes staat waarmee je volgens de aanbieder waaraan je je gegeven hebt toevertrouwd, akkoord bent gegaan. FTC Bureau of Consumer Protection advocaat Leslie Fair schreef: "De gegevens kunnen zeer persoonlijk verhelderend zijn, maar een grote zorg voor de consument zou moeten zijn wie nog meer toegang zou kunnen hebben tot informatie over uw erfgoed en uw gezondheid."
Een waarschuwing die ook niet onlogisch klinkt als je weet dat de farmaceutische gigant GlaxoSmithKline 300 miljoen dollar investeerde in 23andMe, en de verzamelde data gaat gebruiken voor onderzoek.
Wim ten Brink
Op zich heb ik geen bezwaar tegen een DNA test. Ik gebruik hem dan alleen voor mijn hondjes en niet voor mijzelf. 🙂 Even zeker weten of ze echt Chihuahua’s zijn.
Ik vraag mij alleen af of ik auteursrecht heb op mijn eigen DNA. Immers, als ik mij voortplant dan ben ik best creatief bezig in het zoeken naar een partner om samen te mengen en iets nieuws te maken op deze wereld. Maar moet je je dan eerst voortplanten om dit recht te hebben? :-O
Frank van der Molen
Stel, je zou inderdaad het (gedeelde !!) auteursrecht hebben op het DNA van je kinderen, dan berust het auteursrecht op jouw eigen DNA bij je ouders. Op enig moment valt dat recht dan in een erfenis, en moet je het delen met alle erfgenamen.
Maar hoe zou dat dan gaan met sperma donoren? Dan ligt het recht bij de instelling die de koppeling maakt?
En als je dat recht hebt, kun je dan juridisch door je kinderen worden aangesproken op een schadeloosstelling en of smartegeld, wanneer blijkt dat ze een erfelijke ziekte hebben?
Ben van dooremolen
Tja, je kunt je beter opsluiten en de sleutel weggooien, komen ze nergens aan! Gezonde achterdocht is prima maar waar staat de freedom voor bij bitsoffreedom? Europese regels beschermen ons ook, en ja risico is er altijd. Maar ook verrijking, fijn om te weten dat ik 20 DNA nationaliteiten heb, voel mij helemaal verbonden met de wereld, is ook wat waard, niks nationalistisch denken!
B@S
Wordt inderdaad lastig zo. Daarom betreft auteursrecht ook alleen geestesproducten.
Jan2
Ben,
Ik heb moeite met je reactie. Je denkt niet logisch na, helaas.
Je “gezond wantrouwen” is te gemakkelijk gesteld.
Als deze bedrijven zouden willen, zouden ze de ontvangen DNA-gegevens direct vernietigen of op een andere manier onbruikbaar maken. In ruil daarvoor zouden ze de test misschien duurder moeten maken (en dan zou mijn reactie zijn: OK prima).
Maar ten eerste doen ze dat niet, en ten tweede zetten ze zelfs in de kleine lettertjes dat ze er in de toekomst extra dingen mee kunnen gaan doen.
Als ze in JOUW belang zouden denken, zouden ze dit niet op die manier aanpakken. Ze doen het wél, DUS dit betekent dat je je ernstig vergist en dat je er helemaal niet aan moet beginnen.
In gewoon Nederlands: deze bedrijven zijn keiharde commerciele ratten, en wat ze doen is nul bedoeld als vriendelijkheid voor de mensen die hun stamboom uitzoeken.
BOF geeft voldoende argumenten aan, zoals nota bene het feit dat je ZELFS derden bij de risico’s betrekt.