De internetredder in nood?
Tim Berners-Lee is de natuurkundige die ons het wereldwijde web (www) heeft gegeven. Hij maakt zich zorgen over de manier waarop wij data overdragen aan internetgianten in ruil voor diensten. De problemen die dat oplevert komen hier elke week langs: “The web has evolved into an engine of inequity and division; swayed by powerful forces who use it for their own agendas.” Met veel bombarie kondigde Berners-Lee deze week aan dat hij vrij heeft genomen van zijn gewone werk om met zijn nieuwe startup te werken aan de oplossing voor dit probleem: Solid. Hij is niet heel scheutig met de details, maar het lijkt een technologie waarmee data bij jezelf kan blijven en jij kunt kiezen wie erbij kan (“Solid PODS are like secure USB sticks for the Web”).
Het verbaast mij altijd een beetje dat we iemand die vrij toevallig een stuk technologie heeft uitgevonden, en die op dat moment geen idee had over hoe die technologie zich verder zou ontwikkelen, zo graag als de internetredder in nood zien. Waarom zou de oplossing bij hem liggen, en binnen een commercieel bedrijf? Ik ben dan ook een underwhelmed over dit idee. Volgens mij wordt het echte probleem niet geadresseerd: de manier waarop technologiebedrijven langzaam alle kennis over de wereld privatiseren.
Hein.
Over sexting had Yung DWDD een goed filmpje: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/424297
Kea
Tja, waarom dragen we überhaupt nog kleren? Veel quasi-wijsheid over sexting en jongeren, maar niemand die ingaat op het probleem waar de politie op doelt: jongeren die lijden onder deze cultuur. Sommige jongeren zijn heel gevoelig en kwetsbaar. Ze willen het liefste privacy. Maar de druk om mee te doen kan groot zijn. Dan is het niet voldoende en niet verstandig om tegen jongeren te zeggen dat naaktfoto’s online zetten ok is en dat uitlachen echt niet goed is. De vergelijking met vrouwen en korte rokjes gaat mank.
Ik begrijp dat bof de vrijheid van internet coûte que coûte wil verdedigen, maar negeren van het probleem helpt jongeren niet verder.
Kea
Gevraagd op Mastodon, waar veel technici zitten: hoe verdient een ontwikkelaar van open source en free de kost? Daar kwam het volgende antwoord op: “Dat is altijd een probleem en er is geen goed antwoord, maar dit zijn de gebruikelijke mogelijkheden: doe er iets anders bij, ‘verkoop t-shirts’, patronage, beurs van de overheid, word solarpunk, word een gepensioneerde boomer, krijg een positie aan een universiteit, word geboren in een aristocratische familie.”
Mastodon is aardig, maar het vervangt Twitter niet. Sailfish, LineageOS, KDE, /e/,Librem 5, Peertube, Activity Pub, ze vervangen de gangbare ‘service’ van de grote bedrijven niet,omdat ze open source én gratis zijn. Er zit zelfs geen fair businessmodel achter. En dan wordt het helaas niet mainstream.
Dat er iets moet veranderen aan het internet is duidelijk: zelf je data beheren, ook je naaktfoto’s, geen surveillance.Berners-Lee wil dat ook voor miljarden mensen die niet tech savvy zijn. Daarvoor heeft hij kapitaal nodig.Dat kunnen we vervelend vinden, maar zo bereikt hij misschien wel dat mooie doel.