• Menu

0 recente resultaten

Dieren wordt niets gevraagd

Vandaag is dierendag. Geen betere dag om eens te kijken naar de impact van onze digitaliserende maatschappij op de vrijheden van dieren. En wat zegt dat over hun baasje en onze relatie met technologie?

Over de rug van het schaap

Mensen gebruiken dieren al eeuwenlang als hulpmiddelen. Honden bleken geschikt voor het begeleiden van groepen schapen, olifanten bleek je ook in te kunnen zetten als wapen. In het tijdperk van internet is dat niet anders. Een inwoner van de Faroe Islands baalde ervan dat Google het eiland over het hoofdNatuurlijk doneerde Google camera's voor het project SheepView360. zag. Haar oplossing: monteer camera’s op de ruggen van schapen en zorg ervoor dat die beelden via Google Maps beschikbaar komen. Dat heet dan Google Sheep View. En dat is natuurlijk weer mooie PR voor de Faroe Islands én Google. De dieren is niets gevraagd.

Heatmap van de whereabouts van je kat

Er is natuurlijk veel meer mogelijk. Je kunt je kat ook met een GPS-tracker uitrustenDe route van een kat gevisualiseerd op Google Maps.. Daarmee weet je op elk moment waar je kat uithangt (spoiler alert: vrijwel altijd op je bank). En uiteraard: als we gegevens over iemands doen en laten verzamelen, dan bewaren we die gegevens langdurig. En daarmee kunnen we de whereabouts van de kat dus letterlijk in kaart brengen. Zo blijkt dat sommige katten enkel een klein rondje om het huis maken, terwijl anderen op onderzoek uitgaan in heel andere buurten. De dieren is natuurlijk niets gevraagd. Achterhalen welke routes je kat gebruikt om van de bank naar het bed naar de kattenbak te lopen? Binnenshuis tracken kan natuurlijk ook, met zelfbouwkitsDe instructies voor Cat Tracking met Bluetooth voor heat maps.

‘I know where your cat lives’

Als eigenaar ben je natuurlijk maar al te trots op je feline huisgenoot. En dus post je te pas en te onpas foto’s op online diensten zoals Instagram. Maar als je niet oppast lek je daarmee wel het woonadres van je poes. Immers, veel van de camera’s maken niet alleen een mooi plaatje, maar slaan ook de locatie van de camera op in die foto. Meer heeft een slimme whizzkid niet nodig: I know where your cat livesLees hier over de achtergrond van het project. En nee, de dieren is opnieuw niets gevraagd.

I Know Where Your Cat Lives iknowwhereyourcatlives.com is a data visualization experiment that locates a sample of one million public images of cats on a world map by the latitude and longitude coordinates embedded in their metadata.

Je kind^wkat uitmelken voor eigen gewin

En dat gaat dan om gewone foto’s van katten. Maar als kat moet je er wel wat voor over hebben als jouw baasje je als the best dressed catThe best dressed cat of the internet on the internet wil zien. Het dier is wederom niets gevraagd. Als het om beeldDe mishandeling van katten heet hier ridicolously adorable gaat, dan hebben wij mensen er sowieso een handje van om de dieren in onze omgeving te misbruiken voor eigen plezier. Of voor financieel gewinGratis gids: 5 ways to make money off your pets. Je zou eens voor de grap het woord “kat” moeten vervangen door “kind”. Dan zou je echt allerlei absurde shit overhouden. Maar helaas net zo absurd als actueel. Net als onze huisdieren blijkt dat we ook onze kinderen uitmelkenEen video over "make money of your kids", als dat goed is voor de views.

Het internet der dieren

En zo’n beetje alles komt samen bij het internet of things. Fabrikant SurePetCare heeft het allemaal al ontwikkeld: van slimme kattenluiken tot net zo slimme voerbakken. Het unique selling pointWe maken geen grapje, dit is de website van de fabrikant: “zorg ervoor dat uw [kat] zich thuis veiliger en gelukkiger voelt”. Zoals een recensentEr bestaat uiteraard ook zorg over de beveiliging van het internet der dieren het beschrijft:

"Over time, the data generated by pet’s activities builds up to create a valuable picture for owners of its health and mood."

 

Ook de keerzijde van die technologie komt hier bij elkaar. Nooit meer kan een kat iets doen zonder dat het vastgelegd wordt. En net als bij de surveillance in de wereld van het baasje kan die technologie ook gebruikt worden voor het uitoefenen van macht en controle. Nogmaals de recensent:

"This two-way flow of data is important, because increasingly, SureFlap’s products aren’t just about customers monitoring their pets’ comings and goings [...], but also about being able to control those products remotely as well – restricting a cat’s access to the great outdoors at certain hours [...]"

Kortom: “All you’re limited by is your imagination.”

De dieren? Die zijn wederom niets gevraagd.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag