• Menu

0 recente resultaten

De week van AVG-onvoldoendes, terugtrekkende internetpioniers en fembots

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Internetting with Amanda Hess

Neem even de tijd om deze fantastische videos van Amanda Hess te bekijken. Ze gaan over internetcultuur. Leer waarom handen het internet langzaam overnemen ("a more hopefull part of the internet"), check haar scherpe analyse over waarom technologie vormgegeven wordt als fembots (inclusief een compleet virtuele influencer en Poppy, een mens die doet alsof ze een robot is), en begrijp waarom de strijd tussen katten en honden losgebarsten is ("the battle for the soul of internet") en hoe het komt dat honden die strijd aan het winnen zijn. Kijken!

Miljardenbedrijven scoren dikke AVG-onvoldoendes

Twee Volkskrantjournalisten gebruikten onze voorbeeldbrief om inzage te vragen in (het gebruik van) hun gegevens bij tien grote bedrijven. Vijf van de tien bedrijven haalden schandalige onvoldoendes: ze reageerden niet of compleet onvolledig. Het interview met de journalisten over het hoe en waarom van hun onderzoek is ook het lezen waard.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Alex Jones is van het internet af geknikkerd

En daar heb ik hele ambivalente gevoelens over. Zoals gewoonlijk weet Cory Doctorow die veel beter op te schrijven dan ik. Hij maakt duidelijk dat het natuurlijk lekker is dat het veel moeilijker wordt voor deze volslagen idioot om zijn publiek te bereiken, maar laat tegelijkertijd zien dat dit een wake-up call voor ons moet zijn: er is bijna geen publieke ruimte voor discussie meer over op het internet. Ons vermogen om te communiceren ligt in handen van partijen als Facebook en Google. Met een voorbeeld uit Cambodja laat hij zien dat het altijd de onderdrukten zijn die daar het meeste last van zullen krijgen.

Doctorow was on fire deze week want hij heeft ook nog even neergepend waarom Amerika nooit een land geweest is "where people may disagree with what you say, but defend to the death your right to say it".

Wat doen we als de internetpioniers zich geschrokken terugtrekken?

Maxim Februari heeft weer eens een meesterlijke column geschreven:

Te paard heeft iedereen de vondsten van de pioniers in huis gehaald, hun hardware, hun software, hun apps en hun links. Maar nu de voorhoede geschrokken wegvlucht van haar eigen diensten en vondsten, komt het gevolg nauwelijks in beweging.

en

Je kunt je druk maken over Trump, maar de president van de VS is slechts een symptoom. Trump is wat je krijgt als je vrijheid en waarheid op het internet niet belangrijk vindt.

Bam!

Nee nee, hierboven gaat niets mis. Dit is de interrobang, uitgevonden voor een reclameman, opgenomen in het woordenboek, maar nooit echt ingeburgerd geraakt.

Ik heb ontdekt hoe je hem typt… Heb je enig idee hoe vaak ik dit de komende tijd ga gebruiken‽

De aflevering van 99% Invisible over de interrobang eindigt ook nog eens met een kleine geschiedenis van de (Twitter-)hashtag.

Kunstmatige intelligentie om de genderbalans in Wikipedia te repareren

Afgelopen donderdag schreef ik een opinie in de NRC. Google had mij weerzinwekkende racistische teksten getoond. Eén reden daarvoor bleek de compleet achteloze wijze waarop Google het vrijwilligerswerk van Wikipedia voor haar eigen doelstellingen gebruikt. De snelle lezer dacht dat ik opriep tot censuur (dat deed ik niet) of dat ik vond dat Google de internetpolitie moet worden (dat vind ik niet).

Ik verwees in het stuk terloops naar het feit dat vrouwen ondergerepresenteerd zijn in de encyclopedie. Hoewel ik niet zo hou van technologische oplossingen voor sociale problemen vind ik Quicksilver op zijn minst een interessante aanpak. Deze software gebruikt machine learning om het wetenschappelijk corpus te doorzoeken naar vrouwelijke wetenschappers waarvan er nog Wikipedia-artikel bestaat, terwijl ze daar wel relevant genoeg voor zijn. Quicksilver schrijft dan ook meteen een concept artikel op basis van wat er over deze vrouwen te vinden is. Een meer menselijke aanpak is die van Reboot. In een heel mooi vormgegeven verhaal laten ze zien hoe ze met een gemeenschap van vrouwen ervoor hebben gezorgd dat Indiase vrouwelijke dichters beter online gevonden kunnen worden.

Aral Balkan is geswitcht van Apple naar Linux

Aral Balkan (die in 2014 een hele strakke speech gaf op de Big Brother Awards) heeft de switch gemaakt van Apple naar Linux. It's about time, and welcome to the club, zou ik willen zeggen. Hij legt heel mooi uit waarom hij zo lang bij Apple is gebleven (omdat ze human experience/effort serieus nemen én omdat ze geen surveillance kapitalisten zijn), maar ook waarom hij weg wilde: Apple heeft in China laten zien te buigen voor de eisen van een autoritair regime en hij vertrouwt er niet op dat Apple zijn vrienden en familie in Turkije niet zou verraden mocht Erdoğan de duimschroeven aandraaien.

Als je op ons vertrouwt dan sterft iedereen

Randall Munroe laat zien in wat voor absurde situatie we zitten als het gaat om software:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag