• Menu

0 recente resultaten

De week van ge-3D-printe wapens, onzichtbaarheidsmantels en google.cn

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Google wil het weer in China gaan proberen

Een aantal jaar geleden trok Google zich terug uit China. De censuurpraktijken deden Google-oprichter Sergey Brin namelijk teveel denken aan zijn jeugd in de Sovjet Unie waarvoor hij met zijn ouders naar de VS was gevlucht. Inmiddels heeft Google blijkbaar het gevoel dat ze de 750 miljoen Chinese internetgebruikers niet langer links kan laten liggen. Een geheim team is bezig met het ontwikkelen van een mobiele app die aan de eisen voor censuur van de Chinese overheid kan voldoen. Ik ben heel benieuwd of dit weer tot protesten van Google-medewerkers gaat leiden. Voor Maurits Martijn was het in ieder geval reden om zijn artikel over de verbroken beloftes van Google weer eens op te diepen. De Chinese staatsomroep heeft trouwens al laten weten dat de app er voorlopig niet gaat komen.

Een tijdslimiet op je telefoongebruik

De strijd tussen de apparaten (en diensten) die zoveel mogelijk gebruikt willen worden en de gebruikers die proberen zelf hun tijd in te delen vind ik fascinerend. We kennen allemaal wel het gevoel dat je veel langer achter je laptop of je smartphone zit dan je eigenlijk zou willen. Apple, Google en Facebook ontwikkelen op dit moment allemaal manieren waarop je inzicht kunt krijgen in hoeveel je hun producten gebruikt en waarmee je tijdslimieten kunt instellen voor verschillende apps. Brian Chen probeerde de nieuwe functionaliteit van Apple. De resultaten waren interessamt: Chen merkte bijvoorbeeld dat hij, zodra zijn Twitter-tijd op was, bij gebrek aan alternatieven compulsief zijn bank-app bleef openen om zijn saldo te checken.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

De overeenkomsten tussen het rippen van cd's en het 3D-printen van vuurwapens

Ik heb me zeer lopen verbazen over de recente #ophef in de VS rondom het 3D-printen van vuurwapens. Van alle problematiek rondom vuurwapens in de VS lijkt dit me niet de meest urgente om op te pakken. Daarnaast is het vrij lastig (om niet te zeggen onmogelijk) om ervoor te zorgen dat dit soort informatie niet via het internet verspreid wordt: the cat is out of the bag, en al een tijdje. Ruim vijftien jaar geleden schreven Microsoft-medewerkers een wetenschappelijk artikel over darknets. In dat artikel legden de auteurs uit waarom DRM, het digitaal op slot doen van informatie, nooit gaat werken: er hoeft maar één iemand het slot open te breken en de informatie kan zich daarna via darknets (verschillende peer-2-peer technologieën) verspreiden. Peter Biddle, één van de auteurs, heeft naar aanleiding van de ophef over de ge-3D-printe wapens het artikel geüpdate. Hij maakt expliciet dat al hun observatie over informatie als muziek, films en software ook geldt voor de printbestanden van wapens. CNET geeft uitgebreide achtergrond bij de controverse.

De politieke ideologie van Silicon Valley

Steven Johhson laat zien hoe de politieke ideologie van Silicon Valley van een klassiek libertarisch perspectief via 'Government 2.0' beland is bij wat hij 'liberaltarianism' noemt. De CEOs van de techbedrijven uit Californië hebben een heel specifieke mix van politieke overtuigingen waardoor ze slecht passen bij zowel de Republikeinen als de Democraten: "When it comes to wealth redistribution and the social safety net, they sound like North Sea progressives. When you ask them about unions or regulations, they sound like the Koch brothers." Johnson concludeert dat hun ideologie wellicht nog wel het meeste lijkt op die van Nederland. Ik hoop dat we hier de komende jaren toch echt wat meer solidariteit kunnen opbrengen dan de gemiddelde tech-executive.

Een tv met onzichtbaarheidsmantel

Afgelopen week kwam ik deze foto van een nieuwe Samsung tv tegen:

Een TV met daarop een foto van de muur erachter

Je maakt een foto van je muur en Samsung toont die daanna, inclusief nepschaduw, op je tv. Zo werkt de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter geloof ik ook! Ik vraag me wel af wat er gebeurt als het donker wordt. Heb je dan een TV die doet alsof hij de muur bij daglicht is? Of is daar ook een slimme oplossing voor?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag