12 broodnodige updates voor beveiligingsupdates

Rechter beslist: sleepwet hoeft niet te worden uitgesteld

Na een kritisch debat stemt de Eerste Kamer toch in met het hackvoorstel
DOSSIER: Geheime diensten

De rechter heeft vandaag beslist in het kort geding dat we samen met een coalitie van journalisten, advocaten, ngo's en IT- en techbedrijven hadden aangespannen tegen de Staat. De sleepwet hoeft niet te worden uitgesteld.

Credits:
Frans de Wit

Rechter gaat niet in op de kern van ons verzoek

We betreuren dit vonnis. De rechter heeft de Staat helaas gelijk gegeven. Wij zijn het niet met de rechter eens dat de wet nu al in lijn is met onze mensenrechten. Daarbij vinden we het teleurstellend dat de rechter niet is ingegaan op onze belangrijkste eis, namelijk: stel de wet uit totdat het parlement erover heeft gedebatteerd.

We hebben als coalitie de zaak aangespannen nadat de regering de wet na het raadgevend referendum ongewijzigd in werking liet treden, terwijl er nog een wetswijziging in aankomst is.

Wij zijn het niet met de rechter eens dat de wet nu al in lijn is met onze mensenrechten.

Dat de regering wel aankondigt de wet te willen wijzigen, maar het woord nog niet bij daad voegt en de wet al wel invoert, doet geen recht aan de uitslag van het referendum. De wet had eerst gewijzigd moeten worden. Dat is belangrijk, omdat de Tweede en de Eerste Kamer recht kunnen doen aan de zorgen van de burger.

We gaan samen met de coalitie op korte termijn bespreken of we juridische vervolgstappen willen zetten en zo ja, wanneer we dat gaan doen.

Achtergrond bij de rechtszaak

Bij het referendum over de Wiv heeft de meerderheid van de stemmers 'nee' gezegd tegen de wet. De regering heeft na het referendum enkele voorstellen voor wijzigingen van de Wiv gedaan. Twee van de wijzigingen gaan over de grootste pijnpunten: het sleepnet en de uitwisseling van gegevens met buitenlandse geheime diensten. Omdat de wet wordt aangepast zal er in de Tweede en Eerste Kamer gediscussieerd worden over de voorgestelde wijzigingen.

De Kamers zijn nu dus aan zet. Omdat de Wiv fundamentele mensenrechten schendt, heeft een deel van de coalitie de regering gevraagd de invoering van de Wiv uit te stellen. Op zijn minst tot na het moment dat de wijzigingen in het parlement besproken zijn en de kans heeft gekregen verbeteringen aan te brengen.

De voorgestelde wijzigingen nemen onze zorgen namelijk niet weg. We hopen dat het parlement de kans zal aangrijpen om de wet zo te wijzigen dat deze wel voldoende waarborgen bevat die tegenwicht bieden aan de ingrijpende beperkingen van mensenrechten die deze wet mogelijk maakt.

Omdat de regering de wetswijzigingen niet wilde doorvoeren voor de wet in werking zou treden, zagen we ons samen met de coalitie genoodzaakt een kort geding te starten om uitstel van de invoering van de Wiv in de huidige ongewijzigde vorm af te dwingen.

De zaak wordt gecoördineerd door het PILP-NJCM en de advocaten van Boekx Advocaten behandelen de zaak. De partijen die meedoen aan het kort geding zijn (naast wijzelf): Privacy First, Greenpeace International, het NJCM, de NVSA, Free Press Unlimited, BIT, Voys, Speakup, De Waag, Mijndomein en het Platform Bescherming Burgerrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.