• Menu

0 recente resultaten

Ons vier jaar durende gevecht voor de bescherming van jouw gegevens

Nieuwe regels

In 2012 werd gestart met wat uiteindelijk een vier jaar durend proces zou blijken te zijn: het ontwerpen van nieuwe, Europese regels om gegevens te beschermen. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zou de regels uit 1995 vervangen en het niveau van gegevensbescherming in Europa en haar lidstaten verhogen en harmoniseren. De AVG vormt daarom een belangrijk stuk wetgeving, dat raakt aan de levens van 50 miljoenen mensen en de standaard voor gegevensbescherming naar een ongekend niveau tilt.

Voer voor lobbyisten

Omdat er zoveel op het spel stond, waren belangengroepen in het maatschappelijk middenveld voorbereid op een sterke tegenbeweging vanuit bedrijven. Maar we hadden nooit kunnen vermoeden hoe sterk lobbyisten uit het bedrijfsleven hun zinnen zouden zetten op het ondermijnen van burgerrechten – of hoe ver ze zouden gaan om dat doel te bereiken. Voormalig eurocommissaris Viviane Reding liet weten dat het de meest agressieve lobbycampagne betrof die ze ooit had meegemaakt. En het Europees Parlement werd overspoeld door het grootste lobbyoffensief in haar politieke geschiedenis.

Het maatschappelijk middenveld slaat terug

Als lid van European Digital RightsBezoek de website van EDRi (EDRi), een vereniging van maatschappelijke- en mensenrechtenorganisaties vanuit heel Europa, hebben we actief bijgedragen aan de samenwerking tegen deze lobby. We hebben Europarlementariërs onder andere moeten uitleggen dat datalekken gevaarlijk zijn en gemeld moeten worden, maar ook dat het onacceptabel is om mensen zonder instemming te volgen en profileren. We moesten het opnemen tegen de inzet en middelen van de grootste multinationals en data-hongerige overheden. Twee zaken werkten in ons voordeel: de rapporteur Jan Phillip Albrecht en zijn team wierpen zich als rots in de branding opDe documentaire "Democracy: Im Rausch Der Daten", met Albrecht in de hoofdrol, legde het hele proces vast en is een aanrader! om burgerrechten te beschermen, en de Snowden-onthullingen in 2013 maakten Europese politici meer geneigd hetzelfde te doen. Tegen alle verwachtingen in overwonnen we!

De AVG is niet perfect, maar biedt wel handelingsperspectief

De AVG is in 2016 aangenomen, en treedt op 25 mei van dit jaar in werking. De wet is verre van perfect. Zoals we in 2015 al aangavenEuropese privacyregels — Gebrek aan ambitie, maar de basis is gered, hebben we echter wel “de belangrijkste elementen van databescherming in Europa gered” en hebben we nu een "een juridisch stuk gereedschap om verantwoordelijkheid af te dwingen" bij bedrijven en overheden die jouw data gebruiken. We zijn erop gebrand precies dat te doen. We zullen doorgaan met het strijden voor privacy en onze stem laten horen waar en wanneer dat nodig is. En we zullen jou helpen hetzelfde te doen. Verwacht daarom binnenkort meer informatie over hoe jij onder de AVG jouw burgerrechten kunt uitoefenen!

Deze blog is uit het Engels vertaald door Bits of Freedom-vrijwilliger David Uiterwaal.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag