De week van hippie good intentions, KvK datahandel en een onveilige haven voor sekswerkers

Rapport stelt internationale samenwerking inlichtingendiensten aan de kaak

Vier nieuwe leden voor onze raad van advies

De burgerrechtenorganisatie Privacy International komt vandaag met een uitgebreid rapport over de internationale samenwerking tussen geheime diensten. Wat blijkt? De waarborgen en het toezicht hierop vertonen nog veel gebreken.

Dat geheime diensten internationaal met elkaar samenwerken is maar goed ook. Dreigingen houden immers niet op bij de grens. Maar dat mag niet betekenen dat de waarborgen en het toezicht op geheime diensten die nationaal gelden, ophouden zodra inlichtingen de grens over gaan. Uit dit rapport, op basis van internationaal vergelijkend onderzoek, komt dit beeld helaas wel naar voren.

Geheime samenwerkingsovereenkomsten

Waar we bij andere internationale samenwerkingsvormen tussen overheden transparante, gezamenlijke regels afspreken, werkt men in de inlichtingenwereld internationaal samen op basis van vele geheime samenwerkingsovereenkomsten. Overeenkomsten die niet, zoals bijvoorbeeld internationale verdragen, langs de wetgever gaan, juridisch bindend of openbaar zijn.

Privacy International stelt deze juridische basis voor samenwerking terecht aan de kaak in haar rapport en komt met een lange lijst van verbeterpunten voor zowel wetgevers, regeringen, geheime diensten en de toezichthouders.

Toezicht houdt op bij de grens

Er zitten ook beperkingen aan het toezicht op de internationale samenwerking tussen geheime diensten. Het toezicht is immers nationaal geregeld. En waar de diensten zelf – bijvoorbeeld binnen de EU – steeds intensiever zijn gaan samenwerken, staat de internationale samenwerking tussen toezichthouders nog in de kinderschoenen. Daar valt echt nog een inhaalslag te maken.

Nederlandse toezichthouder ook kritisch

De conclusies en aanbevelingen uit het rapport van Privacy Internationaal staan niet op zichzelf. Een kleine maand geleden kwam ook de Nederlandse toezichthouder op de geheime diensten, de CTIVD, met een rapportRapport 56 over de multilaterale gegevensuitwisseling door de AIVD over (vermeende) jihadisten over de internationale samenwerking tussen de AIVD en buitenlandse diensten.

Ook de CTIVD merkt in zijn rapport terecht op dat aanvullende waarborgen en beter toezicht echt nodig zijn om onze rechten goed te beschermen bij de toenemende internationale samenwerking. De CTIVD komt met twee aanbevelingen voor bepaalde vormen van internationale samenwerking (bijvoorbeeld de database waarmee diensten werken binnen het samenwerkingsverband van de Counter Terrorism GroupWikipedia over dit Europees samenwerkingsverband ):

 • er moet een gemeenschappelijk normenkader komen; en
 • er moet gezamenlijk toezicht worden gehouden.

Tijd voor verbetering

De rapporten van Privacy International en de CTIVD laten helder zien dat er nog heel veel valt te verbeteren op het gebied van internationale samenwerking door geheime diensten om onze rechten goed te beschermen.

Het is duidelijk dat er nu echt iets moet gebeuren om onze gegevens te beschermen als die de grens overgaan. De Nederlandse regering en andere regeringen zijn nu aan zet. Internationale samenwerking is prima, maar goede waarborgen en effectief toezicht mogen niet ophouden bij de grens.

 1. Meindert

  brrrrr, wat klinkt dat toch verkeerd : ‘Een Geheime Samenwerkingsovereenkomst’

  Geen transparantie (mogelijk) en dat maakt dat de mensen die wel op de hoogte zijn van alle geheimpjes, een machtspositie hebben waar niemand aan kan tarten. niemand die ze kan controleren.

  Een menselijk trekje is dat we geneigd zijn om te genieten van (en daarom streven naar) macht en dat is nou juist wat je deze geheimzinnige personen in zo’n situatie geeft.
  Mensen die niet om kunnen gaan met macht (wat juist de types zijn die daar komen) corrumperen en staan boven de wet omdat transparantie en controle niet aanwezig zijn.

  En dat dan wereldwijd,
  dat dit soort geheime diensten met elkaar afspraakjes maken, waar de lokale overheden zelf geen kennis van hebben.
  Zo krijg je een spek-en-bonen overheid die stiekem wordt aangestuurd door een veel te machtige, in de achtergrond werkende, wereldwijde geheime-diensten coalitie. Geheimen diensten, die als hoogste prioriteit zien dat terrorisme (de nieuwe/huidige heksenjacht) met alle mogelijkheden bestreden moet worden. Yeeaaah! mss zie ik het nogal skeptisch, maar het is toch degelijk wel een weggetje waar we ons nu op kunnen bevinden!

  Kijk eens hoe meerdere experimenten zijn verlopen waarbij je mensen in een machtspositie zet , zoals gevangenen versus gevangenbewaarders en de Milgram experiment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.