Macron versus Morozov
We zien het niet heel vaak: politici die hun visie durven te delen over onze technologische toekomst en dat ook nog eens heel helder kunnen doen. Dit interview van Wired met Emmanuel Macron is misschien daarom wel zo verfrissend. Hij legt uit waarom hij van plan is om de komende vijf jaar 1.5 miljard te investeren in kunstmatige intelligentie in Frankrijk (dat lijkt mij overigens vrij weinig voor zijn ambities). Hij ziet de grootste kansen in de gezondheidszorg en in de vervoerssector. Hij ziet ook de risico's en mogelijke ethische problemen. De ontwikkelingen hebben impact op onze democratie en onze 'collectieve voorkeuren'. Volgens hem zijn op dit moment de twee dominante partijen op het gebied van kunstmatige intelligentie de Verenigde Staten en China. Bij de eerste zijn het bedrijven die private keuzes maken met een collectie impact, terwijl in het tweede geval er bakken data wordt verzameld door een overheid die niet de Europese waarden deelt. Macron wil dus werken aan een derde alternatief:
If we want to defend our way to deal with privacy, our collective preference for individual freedom versus technological progress, integrity of human beings and human DNA, if you want to manage your own choice of society, your choice of civilization, you have to be able to be an acting part of this AI revolution.
B@S
CloudFlare… Hypocriet. Als je zelf je privacy beschermt, bijvoorbeeld door Tor te gebruiken (ook voor DNS) en JavaScript uit te schakelen, blokkeert CloudFlare (“one more step”) een onderhand niet onaanzienlijk deel van de websites.
CloudFlare is voornamelijk een wijd verbreide man-in-the-middle. Als je belang hecht aan internetvrijheid, moet je daarvan wegblijven.
Hans de Zwart
Je hebt voor een groot deel natuurlijk gelijk: het is zorgelijk hoeveel verkeer uiteindelijk via CloudFlare loopt. Tegelijkertijd lukt het ze wellicht om met deze dienst —als je perspectief de hele wereld is— de internetvrijheid van mensen die het anders moeilijk kunnen krijgen te vergroten…
Kea
N.a.v. het artikel van Gillmore: ik ben laatst geblokkeerd door Twitter. Wilde een tweet met een link naar een Guardian artikel quoten. Toen hield het op. Ik kan alleen weer meedoen als ik door een Google-hoepeltje spring (ReCaptcha) en toestemming geef dat Google mijn data verzamelt. Vervolgens moet ik mijn mobiele nummer geven. Dat vertik ik. Google en Twitter: twee handen op één buik?