• Menu

0 recente resultaten

De week van “Kratt-law”, Netflix-in-public en creativiteit in 280 tekens

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De scripts die over je schouder meekijken naar wat jij op de website doet

De experts van Freedom to Tinker schreven afgelopen week een fantastisch, en tegelijkertijd ook huiveringwekkend, stuk over hoe websites via scripts van derden jouw gedrag op de website (in realtime) bij kunnen houden. Deze scripts nemen je scroll-gedrag, je toetsaanslagen, je muisbewegingen, samen met de inhoud van de pagina op en sturen het naar server van een derde partij. De scripts zouden gevoelige gegevens niet op moeten nemen, maar vaak zijn deze scripts niet goed geïmplementeerd met als gevolg dat er toch meer dan de bedoeling is meegestuurd. Voordat je het weet worden de wachtwoorden, creditcardnummers en andere gegevens die je liever niet deelt zo meegenomen in de data-stofzuigers van deze partijen...

Hoe de Amerikaanse overheid beslist over kwetsbaarheden in software

Het Vulnerabilities Equities Process (VEP) is een stappenplan dat gebruikt wordt door Amerikaanse overheidsdiensten om te besluiten of een kwetsbaarheid in software gemeld moet worden of uitgebuit mag worden voor spionagedoeleinden. Tot voor kort wisten we hier niet meer van dan wat naar buiten kwam na een Freedom of Information Act-verzoek van de Electronic Frontier FoundationElectronic Frontier Foundation: Vulnerabilities Equities Process (VEP) Januari 2016. In de nasleep van de publicaties van hackergroep The Shadow Brokers, waarbij kwetsbaarheden die de NSA gebruikten naar buiten kwamen die later gebruikt werden bij de WannaCry en notPetya cyberaanvallen, probeert de Amerikaanse overheid meer transparantie te geven over hun keuzeproces.

Meer transparantie is een stap in de goede richting, maar doet weinig met de kritiek van experts. Zo wordt er niks gezegd over de ernst van de kwetsbaarheden die bewaard worden. Of zoals Edward Snowden het stelt: “We need to know the severity of disclosed vulnerablilities, not just the number”.

Netflix in public

Een survey van Netflix onder 37.000 gebruikers toont aan dat 67 procent van de klanten van Netflix series kijkt op een andere plek dan voor de televisie of op de computer. Het fenomeen Netflixing in Public verandert hoe wij media consumeren, en hoe de grenzen tussen openbare ruimte en personal space veranderen door deze en andere mogelijkheden van technologie. Een interessant cijfer: elf procent van de deelnemers aan de survey heeft wel eens een spoiler ervaren door het stiekem meekijken op andermans telefoon.

"Kratt"-law: wetgeving voor Artificial Intelligence

Estland is voorloper op het gebied van digitale ontwikkelingen (het eerste land waar internettoegang een burgerrecht werd en het eerste land waar e-Residency, digitaal burgerschap, ingevoerd werd). Nu lijken ze ook het voortouw te nemen met het ontwikkelen van wetgeving voor artifical intelligence (AI).

De wetgeving moet een duidelijk kader vormen waarbinnen artifical intelligence-oplossingen toegepast worden in de maatschappij. Omdat AI-systemen niet gebonden zijn aan algoritmes die geanalyseerd kunnen worden op hun werking moet er op een andere manier naar gekeken worden. Een groot deel van de discussie voor deze wetgeving is een ethische discussie, en om dit toegankelijk te maken voor de bevolking is de verwijzing naar de “Kratt”, een figuur uit de Estlandse mythologie.

Het euvre van Dries Depoorter

Donderdag waren we te gast bij Ontwerp Platform Arnhem en spraken we over de impact die ontwerpers van technologie hebben op de vrijheid van de gebruikers van die technologie. Wie er ook te gast was: Dries Depoorter. Je kent hem onder meer van zijn installatie Jaywalking die hij liet zien tijdens de vorige editie van de Big Brother Awards.

Tijdens zijn praatje nam Dries ons mee door zijn hele oeuvre. Hij vertelde over de aanpassingen van zijn eigen gedrag toen zijn computer elke dag op een willekeurig moment een screenshot nam en online zette én een loterij waarmee je fake followers kunt winnen. Of misschien wil je zijn plugin waarmee je in een oogopslag ziet hoeveel mensen die ene Youtube-video nog niet gezien hebben. Allemaal supervette werken rondom privacy, surveillance en het internet. Gelukkig is veel van zijn werk online te vinden

Creatief in 280 tekens

Voor het grootste deel van de Twitteraccounts is het nu mogelijk om tweets van 280 tekens te versturen. Reacties hierop waren gemengd, niet iedereen vond dat de prioriteit van Twitter moest liggen bij uitbreiding van het aantal tekens voor berichten, maar eerder bij de mogelijkheid om tweets te kunnen edittenALL WE NEED IS AN EDIT BUTTON bijvoorbeeld.

Maar meer tekens geeft meer ruimte voor creativiteit. Angela Watercutter verzamelde voor Wired een aantal tweets die op een creatieve manier gebruik maakten van de extra ruimte. #280characters

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag