Hoog tijd: beleidsmakers omarmen encryptie meer en meer

Bits of Freedom presenteert de sleepwet-kieswijzer

De week van Hacking Teamverhalen, de Tech Workers Coalition en #WIREDBACKPAGE
DOSSIER: Geheime diensten

Vandaag verspreidden we 20.000 brieven door Nederland namens de fictieve organisatie 'Rijksveiligheidsdienst'. De Rijksveiligheidsdienst bestaat natuurlijk niet.

Met deze ludieke actie vragen we aandacht voor de sleepwet-kieswijzer. Op basis van vijf scenario's en uitleg over de wet kan je zelf bepalen waar jij de grens trekt.

Bekijk ook even de volgende video

Met behulp van de sleepwet-kieswijzer kunnen mensen een beslissing maken over de nieuwe wet: welke van de bevoegdheden voor de AIVD zijn acceptabel en welke gaan te ver? Ook bevat de kieswijzer meer informatie over wat er nu precies in de nieuwe wet staat. De geschetste scenario’s behandelen de vijf grootste pijnpunten van de wet. Ze helpen burgers om een geïnformeerde keuze te maken bij het referendum.

Met deze actie vragen wij aandacht voor het referendum dat op 21 maart 2018 zal worden gehouden . Wij voeren campagne voor een “nee” tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

 

Nog even over de brief

In de brief die we vandaag verstuurden wordt aan mensen gevraagd om een afspraak te maken voor de installatie van een relay in hun huis. Daarmee zou de woning aftapbaar worden gemaakt. Uiteraard is dit niet het geval. De brief bevat een link die mensen direct doorstuurt naar de sleepwet-kieswijzer. Ook als ontvangers contact opnemen via het vermelde telefoonnummer of e-mailadres, krijgen ze direct uitleg dat het om een ludieke actie gaat. Het is immers niet nodig dat de geheime diensten een fysiek apparaat op je netwerk aansluiten om toegang te krijgen tot je communicatiegegevens.

Wat kan jij doen?

Met deze campagne willen we de discussie over de sleepwet aanjagen. Vul de kieswijzer in en deel de kieswijzer met je vrienden en familie. Op 21 maart staat iedereen voor een keuze. Laten we er samen voor zorgen dat dit een geïnformeerde keuze wordt.

Wil je vrijwilligen voor Bits of Freedom? Ook voor het referendum? Meld je dan aan als flexvrijwilliger!

Ik meld me graag aan als flexvrijwilliger

 1. Auke

  Graag zou ik willen weten hoe jullie aan de 20.000 adressen zijn gekomen, naar mijn idee zijn ze niet random gekozen, en was er enige voorkennis over de geadresseerde.

 2. Klaske

  Duidelijke kieswijzer en de actie met de ‘brief van de Rijksveiligheidsdienst’ is goed getroffen.
  Vond hem op twitter. Herinner me bij de actie voor het referendum dat online niet voldoende was.Bij Amnesty kon je flyers halen. Pas toen ging het beter, gewoon door ouderwets te flyeren.
  Omdat je dan buiten je bubbel gaat.
  Ook tv, Nazarski op Radar bv. was effectief.

 3. Tijmen Swaalf

  We hebben de brief niet naar adressen verstuurd, wel naar postcodegebieden. Hierin alleen gekozen op aantal per stad. En een deel is door vrijwilligers verspreid, maar alleen op adressen zonder NEE-NEE of NEE-JA sticker, en in wijken die praktisch waren voor de vrijwilligers.

 4. Tijmen Swaalf

  Dit zal zeker niet de enige actie zijn die wij organiseren in de aanloop naar het referendum, en we blijven zoeken naar manieren om mensen buiten onze bubbel te bereiken. Fijn dat je tevreden bent over de kieswijzer!

 5. Bart

  Niet echt een kieswijzer, eerder voorlichting, want een kieswijzer is vaak onpartijdig (of pretendeert dat in ieder geval te zijn).

 6. Tijmen Swaalf

  Om deze reden hebben we het een kieswijzer in plaats van stemwijzer genoemd. De focus ligt op onze pijnpunten in de wet zoals die er nu ligt en helpt bezoekers te bepalen of zij het hiermee eens zijn of niet.

 7. Ikke

  Ik vind dit niet juist BoF. Willen jullie in het vervolg dit soort acties niet meer doen? Straks maken oplichters misbruik van dit soor informatie om woningen binnen te dringen. Dus stop daar mee a.u.b.

 8. Teq

  Ludieke actie… Dit is gewoon pure misleiding en verspilde moeite: de WiV komt er.

 9. Petra Hunsche

  Ik vind dit een nogal harde (zeker geen ludieke) actie en dat helpt in mijn ogen helemaal niet. De meeste mensen voelen zich toch al overspoeld door de permanent wisselende informatie waar we aan onderhevig zijn. Zo’n volstrekt onduidelijke brief maakt dat alleen maar erger. Ludieke humor ziet er heel anders uit, namelijk met humor en een ondertoon van mededogen, die hier geheel ontbrak. Jammer.

 10. Hans de Zwart

  Ikke begrijp niet zo goed hoe wat wij gedaan hebben misbruikt kan worden door oplichters. Kun je dat uitleggen?

 11. Hans de Zwart

  Dat er een nieuwe Wiv gaat komen lijkt inderdaad vrij zeker (en gelukkig maar, eigenlijk). Maar die nieuwe wet kan door dit referendum wel degelijk verbeterd worden. Een ‘nee’-stem moet dan ook gezien worden aan een aansporing om de zaken die niet goed zijn in de wet te repareren.

 12. Hans de Zwart

  Dank voor je commentaar Petra. Je hebt wellicht gelijk dat ‘ludiek’ niet de meest passende term is. Maar “hard” is dat wat mij betreft ook niet. We hebben heel goed nagedacht over hoe we de brief wilden insteken (dat is de reden waarom we bijvoorbeeld in de (social) media geen moment gedaan hebben alsof de brief echt was).

 13. H. Jansen

  Snap de problemen niet die hier door sommigen te berde gebracht worden. Is het merendeel de tweede oorlog vergeten, wat geeft hufters in dit kabinet of de Stasi opgericht door Il Duce Teeven het recht mij op deze manier te screenen. Als dat soort hufters een betere wereld zou creëren en niet alleen de reet bleef likken van warwick America hadden we dit soort wetten totaal niet nodig. We voeren oorlog tegen iedereen die een andere mening is toe gedaan en beginnen dan te blèren als er terroristen ontstaan. Mij is door de tunnelvisie-hulp van de Nederlandse Justitie alles ontnomen en begrijp nu verdomde goed dat terroristen niet geboren worden maar gecreëerd door dit rotte systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.