• Menu

0 recente resultaten

De week van Hacking Teamverhalen, de Tech Workers Coalition en #WIREDBACKPAGE

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Geld verdienen met de verkoop van spionagesoftware

Hacking Team, de verwerpelijke Italiaanse maker van spionagesoftware, is alweer een tijd geleden gehackt. Hele e-mailarchieven van het bedrijf kwamen op straat te liggen. Het vergt goed speurwerk om daar de interessante verhalen uit te pikken, maar langzaam maar zeker krijgen we een steeds beter beeld van de klanten van het bedrijf en waar de software voor gebruikt wordt. Maaike Goslinga en Dimitri Tokmetzis ontdekten (met hulp van Jurre van Bergen en Fermin Vaca) dat er een aantal Nederlanders betrokken waren bij de verkoop van Hacking Team software aan de Ecuadoraanse regering. Die gebruikte de software vervolgens om de oppositie, milieu-activisten en zelfs rechters af te luisteren. Lees ook even het profiel van één van de oud-medewerkers van Hacking Team die spijt kreeg.

Onze surveillancetoekomst bestaat al in China

We hebben weleens eerder uitgelegd dat sommigen in China nu al in onze toekomst levenAi Weiwei is Living in Our Future. In een stuk van Buzzfeed krijgt dit nog meer vorm. Megha Rajagopalan laat zien hoe de Chinese overheid in de provincie Xinjiang surveillancetechnologie gebruikt om een Islamitische minderheid onder de duim te houden.

Had Zuckerberg zijn school maar afgemaakt

Virginia Heffernan beschrijft in een column in de Wired hoe de hoofd ingenieur van de Twin Towers na 9/11 verantwoordelijkheid nam voor zijn ontwerp. Hij had meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat de torens niet in konden storten. Mark Zuckerberg, baas van Facebook en ook ingenieur weigert verantwoordelijkheid te nemen voor wat er met de door hem gemaakte technologie in de wereld gebeurt. Ze haalt een schrijver aan die over Zuckerberg dat hij beter zijn universiteit af had moeten maken:

He lacks an appreciation for nuance, complexity, contingency, or even difficulty. He lacks a historical sense of the horrible things that humans are capable of doing to each other and the planet.

Kunnen de eigen werknemers Silicon Valley nog redden?

Als overheden niet ingrijpen en het voor de gebruiker zo goed als onmogelijk is om te ontsnappen aan de invloed vanuit Silicon Valley (zonder uit de maatschappij te stappen), waar moet de oplossing dan vandaan komen? Moira Weigel kijkt in de Guardian naar een aantal manieren waarop de werknemers van de bedrijven in de Valley in opstand kwamen in het afgelopen jaar. Ze besteedt daarbij ook aandacht aan de Tech Workers CoalitionBekijk de site van de coalitie waarin geprobeerd wordt om te werken aan sociale rechtvaardigheid en een economisch inclusieve relatie met lokale gemeenschappen.

"I, for one, welcome our Ro.."

Wired geeft haar lezers elke maand de opdracht om een verhaal te schrijven in zes woorden. Vervolgens kiezen ze er eentje uit om te illustreren en te publiceren op hun laatste pagina. De inzendingen komen binnen via Twitter met de hashtag #WIREDBACKPAGE. Deze maand was de opdracht om een verhaal te schrijven over robots en creativiteit. Zie hier een een paar van de resultaten:

I think, therefore else if. Return.

Rust is such a bold choice.

Chiptunes in the Key of ASCII.

Robot builds robot, hopes for love.

The rumba created a Jackson Pollack.

They shorted out in glorious ecstasy.

Wat zou jouw (Nederlandse) verhaal in zes woorden zijn?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag