• Menu

0 recente resultaten

De week van Websiteblokkades, Tinderperikelen en Googlegrappen

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Wat weet Tinder eigenlijk over jou?

Een journalist voor de Guardian vroeg aan Tinder wat ze allemaal over haar hadden bewaard. Ze kreeg uiteindelijk 800 pagina's aan informatie. Zelf had ze van de 920 matches er maar een paar onthouden, maar Tinder was al die potentiële dates natuurlijk niet vergeten. Ze was oprecht verbaasd over hoeveel ze van zichzelf had blootgegeven via de app. De Guardian besteedde naar aanleiding van dit verhaal aandacht aan hoe moeilijk het voor gewone gebruikers is om dit soort informatie los te weken bij de app-makers. En Maryant Fernández Pérez van EDRi herinnerde ons nog even fijntjes aan het type voorwaarden waar we mee akkoord gaan als we besluiten om dit soort apps te gebruiken.

Websiteblokkades in Catalonië

Het is nog totaal niet duidelijk wat er de komende tijd in Catalonië gaat gebeuren. Maar het is al wel glashelder dat de Spaanse overheid er niet voor terug is gedeinsd om links en rechts websites uit de lucht te halen in een poging om de referendumwebsite te blokkeren. Sites die daar compleet niets mee te maken hadden gingen daardoor ook offline. XNET schreef een overzicht vanuit de loopgraven en beschrijft ook de omwegen die werden gevonden om toch online te kunnen zijn (iedereen rondom een stembureau zette bijvoorbeeld de telefoon op vliegtuigmodus zodat de telefoons van de organisatoren van de stemming konden blijven werken). De Electronic Frontier Foundation laat zien dat het blokkeren van websites erg makkelijk kon omdat de Internet Service Providers daar, vanwege het het verzoek om bijvoorbeeld The Pirate Bay te kunnen blokkeren, de architectuur al klaar voor hadden staan.

Een typologie van futuristen

Cathy O'Neil komt in dit stuk voor de Boston Review met twee dimensies waarop je futuristen kunt indelen. Geloven ze wel of niet de singularity én zien ze de toekomst wel of niet positief in. Ze laat zien dat het perspectief van deze denkers direct afhankelijk is van hun politiek-maatschappelijke positie. Anders gezegd: als je verschrikkelijk rijk bent dan zijn je enige persoonlijke zorgen ziekte en de dood. Dus dan wekt het geen verbazing dat je geïnteresseerd bent in jezelf invriezen voor betere tijden of dat het je verstandig lijkt om een backup van je brein te maken.

Bits of Freedom zet zich in voor digitale vrijheid en privacy. Om ons werk onafhankelijk te kunnen blijven doen rekenen we op de steun van donateurs en vrijwilligers. Hoe kun jij bijdragen?

Googlegrappen om treurig van te worden

De kunst van satire is om je zowel aan het lachen te maken als de vinger op de zere plek te leggen. Hieronder twee ijzersterke Googlegrappen van de afgelopen week.

Elke internetgebruiker moet tegenwoordig Google helpen met beeldherkenning om te bewijzen dat je een mens en geen robot bentGoogle reCAPTCHA. XKCD pusht dat nog één stap verder: wat als je als mens in realtime de beeldherkenning voor Google's zelfrijdende auto's zou moeten doen?

XKCD, Creative Commons BY-NC 2.5

Tijmen Schep ziet privacy als het recht om imperfect te zijn. Hij is ervan overtuigd dat we ons anders gaan gedragen als we worden bekeken en hij laat zien dat big data dit effect versterkt. Zijn term hiervoor is Social Cooling. Tijmen maakte een variant op een advertentie van de Google Clip, een draadloze "slimme" camera van Google. "Be a creepy dad: Raise your children to feel that they are always watched."

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag