Nederland zeer kritisch over uploadfilter

De week van morele paniek, ads versus mining en de cybersecurity top 50

Oproep aan VS: behoud bescherming netneutraliteit

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De anatomie van een morele paniek

Maciej Cegłowski maakt zich boos over een bullshitverhaal in de Engelse media: Amazon zou mensen producten aanbevelen om bommen te maken (je bestelt houtskool en Amazon vraagt of je daar dan salpeter en zwavel bij wilt). De oorzaak hiervan bleek een compleet legale gemeenschap van vuurwerkhobbyisten. Cegłowski gebruikt dit verhaal om uit te leggen dat algoritmes geen probleem vormen voor Amazon shoppers, maar voor de online journalistiek. Lees dit citaat en daarna het stuk:

"The real story of machine learning is not how it promotes home bomb-making, but that it's being deployed at scale with minimal ethical oversight, in the service of a business model that relies entirely on psychological manipulation and mass surveillance. The capacity to manipulate people at scale is being sold to the highest bidder, and has infected every aspect of civic life, including democratic elections and journalism.

Together with climate change, this algorithmic takeover of the public sphere is the biggest news story of the early 21st century. We desperately need journalists to cover it. But as they grow more dependent on online publishing for their professional survival, their capacity to do this kind of reporting will disappear, if it has not disappeared already."

De cybersecurity top 50

Follow the Money heeft "de hoofdrolspelers" in het cybersecurity debat op een rijtje gezet. Ze doen dit om de uitdijende beveiligingsmachine in kaart te brengen. Hoewel op de methodologie wel wat valt af te dingen zijn we toch trots op dat twee Bits of Freedom medewerkers op de lijst staan en dat Bart Jacobs, de voorzitter van onze Raad voor Advies, helemaal bovenaan prijkt.

We zien Silicon Valley niet meer als de messias

Is het jullie ook opgevallen dat het dominante verhaal rondom de bedrijven in Silicon Valley omgeslagen is? In plaats van dat we ze zien als innovators die de problemen van de wereld gaan oplossen, zien we ze nu vooral als informatiegiganten die de publieke ruimte en publieke data opvreten. Op The Hill staat een (vrij Amerikaans) lijstje met vijf redenen waarom dit opeens het geval is. Onder meer het onderzoek naar Russische inmenging, de nieuwe antitrust maatregelingen en de algoritmen achter advertenties worden als redenen aangevoerd.

Bits of Freedom zet zich in voor digitale vrijheid en privacy. Om ons werk onafhankelijk te kunnen blijven doen rekenen we op de steun van donateurs en vrijwilligers. Hoe kun jij bijdragen?

Je contacten delen zonder ze te delen

Eén van de redenen waarom Signal populairder is dan de meeste andere privacyvriendelijke alternatieven voor WhatsApp is omdat je op je telefoon kunt zien welke van jouw contacten ook Signal gebruikt. Om dat te kunnen doen moeten jouw contacten naar Signal worden gestuurd. Dat is een potentieel risico, maar het is een open probleem in de informatica over hoe dit (op grote schaal) beter kan. Signal experimenteert nu met een methode die dat probleem oplost. Ze maken daarbij heel creatief gebruik van een speciale functie die normaal is voor het beveiligen van content (denk aan films of games) en die in sommige Intel processoren zit. Gereedschap dat normaal gebruik wordt om de vrijheid van de gebruiker af te maken, zorgt nu dus juist voor extra vrijheid!

Cryptocurrency minen in plaats van advertenties tonen

Als je computer opeens heel warm wordt terwijl je een website bezoekt, dan kan het wel eens zo zijn dat jouw computer gebruikt wordt om een cryptocurrency te minen. Volgens de Guardian vallen de inkomsten van online advertenties zo tegen dat sommige sites op zoek gaan naar alternatieven. Omdat het vinden van cryptocurrencies veel energie kost, zou het nog weleens zin kunnen hebben om je bezoekers te laten betalen voor die energie.

Dopamine shot

Kim Taylor heeft een heel herkenbare visualisatie gemaakt van ons brein als apparaat:

In een eerdere versie van deze blogpost werd er foutief vermeld dat er Bitcoin zou worden gemined in plaats van advertenties getoond. Het bleek om een andere cryptocurrency te gaan.

 1. Bas Wisselink

  Het zou toch écht prettig zijn als in elk geval BoF aantoont niet mee te gaan in clickbait “bitcoin” in koppen te plaatsen.

  Het minen op pagina’s gaat om Monero, een volledig andere technologie.

  De analogie is zeggen dat er een adelaarsplaag is in Nederland terwijl het om spreeuwen gaat. Allebei vogels, maar van een andere soort.

  Van BoF zou je verwachten dat ze technologisch voldoende onderlegd zijn dit onderscheid te maken en er journalistiek netter in zouden zijn iets meer onderzoek hierin te steken. Echt moeilijk is het niet aangezien Monero in de meeste artikelen gewoon benoemd wordt.

  • Hans de Zwart

   Hoi Bas, zo clickbaiterig vind ik het allemaal niet: Het was de bedoeling om het feitelijk op te schrijven. Ik had eerder in de week gelezen dat het om een Javacript Bitcoin miner ging op The Pirate Bay, maar zie nu dat het Guardian artikel dat inderdaad niet zo noemt en dat The Pirate Bay ook zegt dat het om Monero ging. Gelukkig hebben we kritische lezers die kunnen helpen bij het fixen van dit soort foutjes. De post is aangepast.

   Vind je ons wekelijkse overzicht met linkjes verder wel leuk?

   • Bas Wisselink

    Hoi Hans,

    In dat geval is het gewoon jammer. Het was simpel geweest dit te fact-checken, zeker omdat minen van bitcoin op deze manier simpelweg onzin zou zijn, zelfs op grote schaal. Het zou gezichtsverlies zonder winst betekenen.

    Mijn irritatie komt simpelweg voort dat alle cryptos op één hoop gegooid worden, ook door sites die technologie volgen. Dat verbaast me gewoon. Er zijn meer dan genoeg experts die tegenwoordig hierover te polsen zijn en het doet een opkomende markt tekort.

    Voor het overige geen enkele klacht over het overzicht. Dit schoot me in het verkeerde keelgat, en het is prettig als er dan ook nog netjes op gereageerd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.