• Menu

0 recente resultaten

Jaarverslag Bits of Freedom 2016 gepubliceerd

Ons jaarverslag over 2016 staat online. Met een paar klikken krijg je inzicht in onze hoogtepunten, lees je over onze financiële situatie en kun je een aantal persmomenten terugkijken. Lees hieronder waarom 2016 volgens ons het jaar was waarin privacy mainstream ging. We horen het natuurlijk graag als je vragen of opmerkingen hebt over het verslag.

Bits of Freedom en privacy in 2016

2016 was het jaar waarin privacy mainstream ging.

Grote Hollywood-films als James Bond en Jason Bourne zaten vol met het afluisterende spionnen en Oliver Stone maakte een film over Snowden voor het grote publiek. Dichterbij huis was er ook opeens meer aandacht voor privacy. De NPO organiseerde de Privacyweken met een grote privacytest, een aantal colleges van de Universiteit van Nederland en het programma Hunted. Bij De Wereld Draait Door werd voor het eerst aandacht besteed aan onze Big Brother Awards. Het is Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zelfs gelukt om een bestseller over privacy te schrijven. Hun boek Je hebt wél iets te verbergen stond wekenlang op nummer één van de non-fictie bestsellerlijsten.

Ook bedrijven hebben nu opeens door dat hun klanten privacy belangrijk vinden. WhatsApp is alle berichten van gebruikers gaan versleutelen en bij Apple is er tegenwoordig altijd expliciet aandacht voor hoe hun verschillende producten de privacy van de gebruiker beschermen.

Die nieuwe aandacht is uiteindelijk een reactie op het toenemende belang van data in onze samenleving. Datastromen zetten de bestaande machtsverhoudingen op hun kop. Zowel overheden als bedrijven zetten alles op alles om zo snel mogelijk zo veel mogelijk data te analyseren om daarmee grip op hun burgers en gebruikers te krijgen. Het werk van Bits of Freedom wordt daarmee steeds urgenter.

2016 was het jaar waarin privacy mainstream ging.

Ook het afgelopen jaar moesten we keihard aan de slag om ervoor te zorgen dat de bevoegdheden van de opsporingsdiensten niet nodeloos vergroot worden en we niet nog meer in een situatie terecht komen waar onverdachte burgers via massasurveillance permanent in beeld zijn. We kwamen noodgedwongen in actie tegen internetfilters en voor netneutraliteit en versleuteling en we intervenieerden in het publieke debat met de twaalfde editie van de Big Brother Awards en onze eigen podcastserie Insert User over hoe startups over data denken.

Dit jaarverslag is korter dan de verslagen van vorige jaren. We hebben ervoor gekozen om in dit verslag minder aandacht te besteden aan ons doorlopende werk en aan de bestaande projecten. Daarom vind je deze keer geen overzicht van de vele Wob-verzoeken die we hebben gedaan, geen lijst van de activiteiten die door de helden van Bits of Groningen zijn georganiseerd en ook geen update over de fantastische projecten die door onze vrijwilligers draaiende worden gehouden zoals de Privacy Café's, de Internetvrijheid Toolbox of de Privacy Inzage Machine. In plaats daarvan richten we ons op de zaken die nieuw waren in het afgelopen jaar. Elk van onze hoogtepunten uit 2016 wordt beschreven vanuit het perspectief van één van de medewerkers uit het team.

Versleuteling

Onze overheid moet de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van versleuteling stimuleren. In het afgelopen jaar hebben we ervoor gezorgd dat Nederland op het gebied van versleuteling voorop loopt.

Massasurveillance

We maakten inzichtelijk dat de voorgestelde sleepnetwet onze vrijheid op het spel zet en prikten het verhullende taalgebruik rondom het wetsvoorstel vakkundig door.

Communicatievrijheid

We zetten in op een goede basis voor scherpe handhaving van netneutraliteit én we hebben een internetfilter gesloopt. Op naar het volgende filter.

Hackvoorstel

De Tweede Kamer behandelde het hackvoorstel. Onze kritiek werd gehoord, zowel in het parlement als in de media. Dat heeft de wet helaas nog niet kunnen stoppen.

Big data

We hielpen het kabinet haar standpunt te bepalen over het gebruik van big data in het veiligheidsdomein en we organiseerden samen met Paradiso een uitverkocht Google examen.

Big Brother Awards

Met de Big Brother Awards hebben we het privacydebat in de spotlight gezet, en laten zien dat we nooit moeten stoppen met discussiëren over een onderwerp dat elke Nederlander raakt.

Insert User

We maakten een podcast voor en met de startupcommunity in Nederland en startten een gesprek over hoe ze met data omgaan en over hun rol in het privacydebat.

Dank aan Unc Inc en aan Het Vertaalcollectief

De vormgeving van het jaarverslag is ook dit jaar gedaan door Unc IncBekijk de site van Unc Inc. Deze keer was er een extra uitdaging: het hele verslag moest zowel Nederlands als Engels te lezen zijn.  Ze hebben een hele mooie oplossing gevonden: het jaarverslag is het beste te bekijken met een 3d-brilHier kun je een 3D-brilletje bestellen.

Bits of Freedom jaarverslag | annual report

Het Vertaalcollectiefhetvertaalcollectief.nl verzorgde de vertaling van het Nederlands naar het Engels.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Als je liever elke twee weken hoort wat we allemaal doen in plaats van één keer per jaar, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag