Bits of Freedom en privacy in 2016
2016 was het jaar waarin privacy mainstream ging.
Grote Hollywood-films als James Bond en Jason Bourne zaten vol met het afluisterende spionnen en Oliver Stone maakte een film over Snowden voor het grote publiek. Dichterbij huis was er ook opeens meer aandacht voor privacy. De NPO organiseerde de Privacyweken met een grote privacytest, een aantal colleges van de Universiteit van Nederland en het programma Hunted. Bij De Wereld Draait Door werd voor het eerst aandacht besteed aan onze Big Brother Awards. Het is Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zelfs gelukt om een bestseller over privacy te schrijven. Hun boek Je hebt wél iets te verbergen stond wekenlang op nummer één van de non-fictie bestsellerlijsten.
Ook bedrijven hebben nu opeens door dat hun klanten privacy belangrijk vinden. WhatsApp is alle berichten van gebruikers gaan versleutelen en bij Apple is er tegenwoordig altijd expliciet aandacht voor hoe hun verschillende producten de privacy van de gebruiker beschermen.
Die nieuwe aandacht is uiteindelijk een reactie op het toenemende belang van data in onze samenleving. Datastromen zetten de bestaande machtsverhoudingen op hun kop. Zowel overheden als bedrijven zetten alles op alles om zo snel mogelijk zo veel mogelijk data te analyseren om daarmee grip op hun burgers en gebruikers te krijgen. Het werk van Bits of Freedom wordt daarmee steeds urgenter.