Jaarverslag Bits of Freedom 2016 gepubliceerd

Komt er een referendum over het sleepnet?

Bedrijven tracken je ook in de fysieke wereld

Nog geen week geleden lanceerde een aantal studenten het initiatief om een referendum te houden over de nieuwe wet voor de geheime diensten. Vandaag kondigden ze aan dat de grens van de vereiste 10.000 handtekeningen voor de eerste fase al is gehaald. Dat is erg knap: in vakantietijd binnen een kleine week zoveel handtekeningen ophalen. Het toont maar weer eens aan dat heel veel mensen niet op een vrijheidsbeperkend sleepnet zitten te wachten.

Sleepnet

De Eerste Kamer heeft de nieuwe wet voor de geheime diensten op 11 juli 2017 aangenomen. Als de wet niet gestopt wordt zal deze waarschijnlijk per 1 januari 2018 in werking treden. Vanaf dat moment mogen de geheime diensten op grote schaal een sleepnet uitwerpen over onze communicatie.. We hebben de afgelopen jaren steeds opnieuw uitgelegdOp onze dossierpagina vind je al onze eerdere blogposts over het sleepnet waarom zo’n sleepnet in Nederland niet thuishoort.

Referendum

De initiatiefnemersHet betreft een burgerinitiatief van een aantal studenten van het referendum zijn van mening dat de invoering van de nieuwe wet dusdanig grote gevolgen heeft voor onze vrijheid, dat een referendum over deze wet op z’n plaats is. En daar hebben ze natuurlijk een punt. Want een breed publiek debat over de fundamentele vraag waar we de grens trekken op het gebied van overheidssurveillance, is nauwelijks gevoerd.

Een interview met één van de initiatiefnemers voor het organiseren van een referendum kan je bij AT5NIeuwsitem bij AT5 (en hieronder) terugkijken. Onze Hans de Zwart komt ook aan het woord om uiteen te zetten waarom de invoering van het sleepnet een slecht plan is en we onze samenleving niet willen degraderen tot één groot vliegveld waar je altijd op moet letten wat je wel en niet mag zeggen.

Op naar de 300.000 verzoeken

De studenten hebben de eerste drempel van 10.000 handtekeningen al binnen. De KiesraadOp de site van de Kiesraad wordt uitgelegd hoe het proces precies verloopt zal vanaf 24 augustus vervolgens binnen een week besluiten of er inderdaad voldoende geldige verzoeken zijn ingediend. Dan breekt de volgende fase aan: het binnen 6 weken vinden van 300.000 mensen die het verzoek voor een referendum willen ondertekenen. Wordt ook deze drempel gehaald en keurt de Kiesraad de verzoeken goed, dan is het referendum een feit.

Wij steunen dit burgerinitiatief van harte en hopen dat een referendum eindelijk zorgt voor het brede maatschappelijke debat dat deze wet verdient.

De volgende fase zal als het goed is ergens begin september van start gaan. Vanaf dat moment kan je via de site van de initiatiefnemers een verzoek indienen voor het referendum. We raden je dus aan om de website van de initiatiefnemers in de gaten te houden.

  1. Kea

    Wat jammer dat je dit formulier moet ondertekenen met reCaptcha (Google). Dat is voor mij prohibitief.

  2. Lynn

    Is het niet slim om de deadline voor het behalen van de 300.000 ondertekenaars te noemen, de link duidelijk op de voorpagina van bof te plaatsen (die nu best onoverzichtelijk is met al die grote vierkanten), en meteen ook dat als je al in aug. hebt getekend het nogmaals nodig is?

  3. Jan de Voogd

    Het ziet er nu naar uit dat minder dan 50% van de geldig uitgebrachte stemmen tegen-stemmen zullen zijn, maar wel meer dan het aantal voorstemmen. Verhoeven (2de Kamer D66) betwist daarom dat de tegenstemmers in de meerderheid zou zijn. De Kiesraad stelt hem in het ongelijk: de volstrekte meerderheid van de som van slechts het aantal voor+tegenstemmen is maatgevend.Gegeven de Memorie van Toelichting bij de “Referendumwet” ,waar naar normale verkiezingen, wordt verwezen (dus: de bepalingen van de Kieswet) is deze uitleg van de Kiesraad juist, zelfs al zou meer dan de helft van het aantal uitgebrachte stemmen blanco zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.