Bedrijven tracken je ook in de fysieke wereld

Insert User: User Feedback

6 manieren om zorg te dragen voor je gebruikers

We zijn aan het einde gekomen van onze zesdelige podcastserie Insert User. Samen met founders, ontwerpers, hoogleraren en filosofen probeerden we een antwoord te vinden op de vraag: Hoe geven we diensten en producten zó vorm dat ze bijdragen aan een toekomst waarin onze rechten als gebruikers en burgers zijn gewaarborgd? Geen simpele materie. Daarom in deze aflevering: voorbeelden!

Good practices

We hebben tijdens het maken van Insert User een boel ontwerpers en developers gesproken over hoe zij zorgdragen voor hun gebruikers. We hebben over uiteenlopende praktijken gehoord, van privacy vastleggen in je statuten tot het plug and play aanbieden van TLS-certificaten. In deze aflevering passeren een aantal van die praktijken de revue.

De checklist

Daarnaast stelden we met behulp van technische en juridische experts een to-do-lijst samen voor Nederlandse startups.

Tot slot

We hebben het in deze podcast veel gehad over de risico's die er komen kijken bij een maatschappij die wordt vormgegeven door bedrijven in plaats van door de overheid. Onder andere op het gebied van inspraak, inclusiviteit en accountability. Maar we hebben ook gehoord dat het te simplistisch is om te denken dat de overheid altijd het publieke belang dient en bedrijven nooit.We spraken daar onder andere over met Tamar Sharon in aflevering 4. In de week dat we deze aflevering in elkaar zetten, werden we gepresenteerd met een wel heel actueel voorbeeld: de Tweede Kamer stemde vóór het hackvoorstelRuimere bevoegdheden voor de politie maken elke burger kwetsbaar., een stukje wetgeving waarvan zowel de techwereld als civil society zegt dat 'ie de betrouwbaarheid en veiligheid van het internet schaadt. Weer worden we eraan herinnerd dat het helemaal niet duidelijk is bij wie we, als gebruikers maar vooral als burgers, ons vertrouwen moeten beleggen. Wie dient het publieke belang?

Volg

  • Op deze website hebben we elke aflevering voorzien van een introductie.
  • Abonneer je in iTunes op de podcast, of zoek naar Insert User via je podcast app.
  • Beluister de afleveringen op de Insert User website wanneer het jou uitkomt. Op de Insert User website vind je bij elke aflevering praktische tips en verdiepende artikelen.

Credits

We maakten dit project in samenwerking met ontwerpbureau Studio Spomenik. Voor het project ontvingen wij een financiële bijdrage van het SIDN fonds. WeTransfer was onze mediapartner.

  1. Patrick

    Toevoeging op 6 manieren om zorg te dragen voor je gebruikers: test je systemen niet met behulp van persoonsgegevens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.