• Menu

0 recente resultaten

Dit zijn de talks die je niet mocht missen op SHA

We hebben genoten van SHA2017! Samen met een handvol andere organisaties organiseerden we op het festivalterrein de TSJA2017 Village: een plek om te discussiëren over technologie en politiek, om kennis uit te wisselen en om te maken. Daarnaast hebben we SHA aangegrepen om van een aantal topsprekers te leren over interessante projecten en onderzoeken.

Voor diegenen die er niet bij konden zijn of op SHA de presentaties door alle andere activiteiten hebben gemist, zetten we hieronder nog even een paar van de beste en leukste talksEen overzicht van alle talks vind je op media.ccc.de op een rijtje. De talks zijn in het Engels en ook als audiobestand te downloaden. Ideaal als podcast.

Social Cooling

Tijmen Schep was al te gast tijdens onze dag van de internetvrijheid, maar als expert op het gebied van privacy design is het altijd interessant om hem hierover te horen spreken. Tijmen gaat verder in op de vraag wat vrijheid nog betekent met surveillance als belangrijkste businessmodel online: “Oil leads to global warming, data leads to social cooling.”

Human Rights and Internet Infrastructure en Ethics in Technology

Afkortingen als ICANNInternet Corporation for Assigned Names and Numbers en IETFInternet Engineering Task Force  klinken saai. Niels ten Oever liet zien dat ze dat niet zijn. Hij gaf een messcherp overzicht van zijn werk om mensenrechten te verankeren in de processen van deze technische, internationale organisaties. Vesna Manojlovic had een meer filosofische kijk op dezelfde problematiek. Door middel van een hartstochtelijk pleidooi voor de eekhoorn liet ze zien wat je als techneut voor de wereld kunt (en moet!) betekenen.

"Rights are like muscles, you need to train them else they go away."

Niels ten Oever

Hack North Korea – Flash drives for Freedom

Vrije toegang tot informatie en vrijheid van meningsuiting zijn mensenrechten waar meer dan de helft van de wereld nog geen toegang tot heeft. De Human Rights FoundationMeer over de Human Rights Foundation zet zich wereldwijd in om lokale bevolkingsgroepen de informatie te geven die nodig is om autonoom keuzes te kunnen maken. Met katapulten, drones en smokkelaars zorgen ze dat informatie (geselecteerd door dissidenten van het Noord-Koreaanse regime) bij de bevolking terecht komt. Wat je zelf kan doen? Je oude USB-sticks donerenFlash Drives For Freedom.

“Technology can either be the largest tool for oppression, or the largest tool to help people be free.”

Human Rights Foundation

Digital Dissent in Latin America

Het internet is een andere plek als jouw overheid malware inzet om onschuldige burgers te bespioneren, als het merendeel van de informatie online geplaatst wordt in een taal die niet de jouwe is en afkomstig is van landen met een ander wereldbeeld, als je geen inzicht hebt in waarom je websites wel of niet worden geïndexeerd, en als er actief campagne wordt gevoerd om digitaal activisme neer te slaan. Hoe wordt het internet in Latijns-Amerika gebruikt om protest te organiseren en om oppressie en de effecten van digitaal kolonialisme tegen te gaan? En wat kunnen we doen om het internet te verbeteren en het een open internet te houden?

“Just because you went backpacking in Latin America for two months, doesn’t mean you're Ché Guevara or you understand the reality of the continent. [...] We have our own problems and we have our own solutions for them.”

Gisela Pérez de Acha

Physical Penetration Testing en Black Hat Locksmithing

Op de laatste avond van het kamp waren er toevalligerwijs twee talks die gingen over hoe je binnen kunt komen als anderen willen dat je buiten blijft. Nederlands kampioen lockpicking Walter Belgers liet met video's allerlei manieren zien van hoe je deuren kunt openen ongeacht het sluitwerk dat erop zit. En Matt 'the Lock' Smith (ja, je bedenkt het niet) gaf een hilarische geschiedenisles over in- en uitbrekers door de jaren heen.

Hands Up, Don’t Shoot. Unless With a Bodycam

Onze eigen Rejo Zenger houdt zich buiten zijn werk voor Bits of Freedom bezig met het gebruik van bodycams door de politie. Over de effecten van het dragen van bodycams zijn uiteenlopende ideeën, maar er is nog weinig definitief onderzoek naar gedaan. Wat moeten de waarborgen zijn voor het inzetten van de camera? Is de privacy van de gefilmde personen wel voldoende beschermd en die van de agenten zelf? En zijn de beelden wel geschikt als bewijsmateriaal?

Een belangrijke disclaimer: de gebruikte bodycamvideo’s in de presentatie zijn heftig.

From Glass Fiber To Fiber Glass Noodles

Dennis de Bel was in China en at daar glasnoedels. Voor hem was het verband met glasvezel snel gelegd. In het jaar daarna heeft hij op allerlei manieren geprobeerd om een noedel te maken waar hij data doorheen kon sturen. Op SHA waren de demo-goden hem goedgezind: het lukte hem om een bestand uit zijn computer te versturen, via een modem en laser, door een noedel gemaakt van een suikervervanger en weer terug zijn computer in. De Noodle benchmarking tool liet daarbij zien dat er twee bytes per seconde door zijn eetbare infrastructuur vloeiden.

The Art of Creating an Escape Room

Thijs Bosschert was Freelance Security Professional en maakte de carrièreswitch naar Escape Room-ontwerper. Dat leverde op SHA een interessante en zeer grappige presentatie op.

“An escape room is not a panic room. If you order an escape room from me and expect a panic room, you might be in for a treat when you run into your panic room and first have to solve puzzles for an hour before you can get out.”

Thijs Bosschert

Thijs omschrijft het als real-life hacking, en geeft het publiek een aantal waardevolle levenslessen mee: voorzie je kabels van een label, controleer of je de draden in netwerkkabels op dezelfde manier bevestigt als je collega’s, en tot slot: als het kapot kán gaan, gáát het waarschijnlijk kapot. Vermakelijk en leerzaam.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag