• Menu

0 recente resultaten

De week van Amazon Echo wiretapping, Spearphishing en SHA2017

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Meeluisteren door een Amazon Echo te hacken

Als in de VS de hackersconferentie DEFCON bezig is, dan weet je zeker dat er interessante hacks in de media gaan komen. Ook dit jaar dus. Eén van onze favorieten was de hacker die liet zien hoe het hem was gelukt om Echo, de slimme speaker van Amazon, om te vormen in een afluisterapparaat dat hij op afstand kon bedienen. Dat probleem is inmiddels door Amazon opgelost. Maar wij denken nog steeds wel twee keer na voordat wij een aan het internet verbonden microfoon in ons huis zetten.

Spearphishing met een neppe lokfotograaf

Als je als repressieve overheid activisten wil hacken dan is het sturen van een phishing mailtje vaak de makkelijkste manier. Je doet alsof je iemand anders bent en stuurt een mailtje met een malafide link. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat die "iemand anders" ook een online profiel heeft. Beveiligingsbedrijf SecureWorks laat zien hoe een overheid (wellicht die van Saoedi-Arabië) een nepprofiel van een Westerse fotograaf gebruikt om activisten in de val te lokken.

SHA2017 was het leukste kamp van het jaar

We hebben genoten van het hackerscamp SHA2017. Heb je het gemist? Dan heeft Waag Society voor je op een rijtje gezet waarom je er over vier jaar absoluut bij moet zijn.

Gaat Amazon de wereld overnemen?

Frank Pasquale recenseerde twee boeken over de zogenaamde gig economy. Pasquale laat zien hoe in de digitale wereld informatiegiganten dominant worden en vanuit hun monopoliepositie langzaam hun aandeel van de winsttaart vergroten. Hij vraagt zich af of er levensvatbare coöperatieve alternatieven zijn voor platformen als Uber of Amazon en weet vrij zeker dat het belangrijk is dat de overheid deze bedrijven strenger gaat reguleren.

Wat gebeurt er als je Google.com intypt en op enter drukt?

Alex Gaynor wil proberen om zo precies mogelijk in kaart te brengen wat er qua techniek allemaal gebeurt als je google.com in je browser intypt en op 'enter' drukt. Hij heeft dat ingericht als samenwerkingsproject en het op Github gezet. Het begint al met het indrukken van de 'g':

"When you just press "g" the browser receives the event and the entire auto-complete machinery kicks into high gear. Depending on your browser's algorithm and if you are in private/incognito mode or not various suggestions will be presented to you in the dropbox below the URL bar."

Als je hier nieuwsgierig van wordt lees dan vooral verder.

Hoe ziet een hacker er eigenlijk uit?

Wij merken wel vaker dat TV-ploegen het lastig vinden om een hacker in beeld te brengen. Meestal komen ze dan heel stereotiep uit op een man in een hoodie in een wat donkere kamer. Heel veel hackers herkennen zich natuurlijk niet in dat beeld. Voor die mensen heeft Jacqueline Chen een online tooltje gemaakt waarmee je je eigen hacker kunt ontwerpen.

"Sleepnetaftapwet" is niet neutraal

Nadat de sleepnetwet door Eerste Kamer werd goedgekeurd was er iemand die vond dat deze info thuis hoorde op de Nederlandse Wikipedia-pagina over Ronald Plasterk (en dan inclusief informatie over de Big Brother Award die Plasterk in 2015 voor deze wet ontving). Wij keken toe vanaf een afstandje hoe 'sleepnetaftapwet' niet neutraal genoeg gevonden werd door de community achter deze online encyclopedie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag