• Menu

0 recente resultaten

https://files.sha2017.org/d/ce90c4433d/files/?p=/pictures/Hippie%20Trees%20-%20Krekr%20-%20HAR2009%20-%20flickr%206QLGfU.jpg

Hackers zijn hackers (≠criminelen)

Eigenlijk is het al staande praktijk op onze site, maar het leek ons goed om het ook eens expliciet te maken: wij gebruiken het woord "hackers" alleen maar in de positieve zin; mensen die slim en goed met technologie omgaan. En als we criminelen bedoelen, dan gebruiken we dus wel het woord "criminelen". Of "cybercriminelen". Een betere blik op de Nederlandse hackerwereld toont namelijk dat we daar veel positiever over mogen zijn.

Veel mensen gebruiken het woord hacker in een negatieve zin. En zo staat het ook in de Van Dalehac·ker (de; m,v; meervoud: hackers) 1iem. die inbreekt in computers en vaak ook in stukken in de media. Maar als je de hackerwereld beter bekijkt, dan krijg je een heel ander beeld. Dus laten we dat eens doen.

Hackerspaces

Ken je bijvoorbeeld hackerspaces? Op de site van de verenigde Nederlandse hackerspaces en organisatiesLees meer over wat ze doen op hackerspaces.nl staat een mooie omschrijving:

Een hackerspace is een plek waar technisch en creatief gemotiveerde personen een gezamelijke werkplaats en ontmoetingsplek in hebben. Hoewel geen hackerspace hetzelfde is, vindt men in een van de vele Nederlandse hackerspaces vaak een electronica werkplaats, een klein-mechanische werkplaats, een netwerk- en computer hacklab, een keuken en ontspanningsruimte.

Activiteiten die worden ontplooit zijn bijvoorbeeld visuele installaties, malware analysis, telemetrie en domotica, muzikale experimenten, rapid prototyping en kennisoverdracht in de vorm van workshops en lezingen.

Hackathons

Door het hele land worden ook regelmatig hackathons georganiseerd. Een grote groep programmeurs komt dan bij elkaar om binnen korte tijd (bijvoorbeeld 24 uur) een toepassing te ontwikkelen. Creativiteit, teamwerk en technische skills komen allemaal samen. Bij Hack de OverheidCheck Hack de Overheid gaat het over het gebruik van open data van de overheid, en er zijn talloze hackathons waar bedrijven hun API's openstellen zodat hackers daarmee nieuwe toepassingen kunnen bouwen.

Ethisch hacken

Het Nationaal Cyber Security Centrum al een tijd beleid gemaakt rondom Responsible Disclosure, het verantwoord melden van zwakhedenDit is de leidraad van het Nationaal Cyber Security Centrum in een systeem. De overheid ziet steeds meer in dat hackers ook een heel belangrijke toevoeging bieden aan een veilige informatiesamenleving. Zij vragen anderen dan ook om zwakheden te melden, en gelukkig doen vele bedrijven en organisaties dat ook, zoals bij DefensieDefensie, ABN AMROABN AMRO en MarktplaatsMarktplaats. Daarmee worden we immers een stuk veiliger.

En wijBits of Freedom hebben natuurlijk ook zo'n beleid.

Meer verdiepen in de hackergemeenschap?

Eens in de vier jaar is er een Nederland een hackercamp, een festival waar het delen van kennis, technologische vooruitgang, experimenteren en het ontmoeten van mede-hackers centraal staat. Dit jaar is het weer zover, van 4 tot en met 8 augustus vindt SHA2017Meer over het event staat op SHA2017.org plaats. Het wordt georganiseerd voor en door vrijwilligers uit alle delen van de hackergemeenschap. Dus als je geen kaartje hebt, hou de video's van het evenement in de gaten.

 

Geuzennaam

We zouden nog even door kunnen gaan, maar je hebt ons punt al begrepen. Volgens ons zijn hackers mensen die bevragend naar technologie kijken. En die nieuwsgierigheid en creativiteit moeten we waarderen en koesteren. Laten we beginnen door ze niet voortdurend crimineel te noemen, maar door ze een geuzennaam te geven.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag