• Menu

0 recente resultaten

Insert User: Magisch Denken

In deze podcastserie leggen we de tech-startup onder de loep. We gaan op zoek naar de kleine bedrijven die indirect bepalen hoe onze toekomst eruit ziet. Deze week: Als we startups echt willen begrijpen moeten we terug naar hun wortels. We hebben het in aflevering 2 over de ideologie en denkbeelden achter de tech scene. Met: Robert Gaal (ex-Google, TQ), Dorien Zandbergen (Universiteit van Amsterdam) en Henri Beunders (Erasmus Universiteit).

De Californian Ideology

Vorige week spraken we met Oscar Kneppers, Nalden en Jons Janssens over wat een startup drijft. We kwamen erachter dat, als we echt tot de kern willen komen van "de startup", en de rol van technologie in onze maatschappij, we Silicon Valley moeten begrijpen.

We spraken met Dorien Zandbergen over de Californian IdeologyLees: "De Californian Ideology in Nederland en een cybergnostische encyclopedie voor startups". Dorien laat ons zien dat het Silicon Valley zoals we het nu kennen, haar wortels heeft in jaren '60 tegencultuur. Belangrijke kenmerken hiervan zijn het verwerpen van de conservatieve instituten, en het vertrouwen dat technologie ons kan helpen de wereld beter te begrijpen. Maar: deze prachtige idealen pakken in de werkelijkheid niet altijd even mooi uit.

Dorien is niet de enige die kritisch is. Met Robert Gaal spreken we over de cultuur van Google, en over hoe ondanks alle goede bedoelingen, Silicon Valley nog steeds heel exclusief is. En dat is een probleem. Robert: "Wat Silicon Valley leuk vindt om op te lossen zijn hun eigen problemen. Dat kan niet. We zijn producten aan het ontwikkelen voor de hele wereld, niet alleen voor Silicon Valley."

"Wat Silicon Valley leuk vindt om op te lossen zijn hun eigen problemen. En dat kan niet. Want we zijn producten aan het ontwikkelen voor de hele wereld, niet alleen voor Silicon Valley."

Robert Gaal

Superhero or supervillian?

Op een dieper niveau zien we dat de exclusiviteit van Silicon Valley gepaard gaat met een onwijze machtsconcentratie en een ondemocratisch systeem. Dat wordt problematisch op het moment dat deze bedrijven taken overnemen die traditioneel toegeschreven worden aan de overheid, zoals zorg, onderwijs, het klimaat. Daarover spreken we met Henri BeundersLees: "Op naar Mars! De fatale utopieën van Amerikaanse internetmiljardairs", hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.

We hebben het over het belang van accountability: het is belangrijk dat degene die de macht heeft, daarover verantwoording af moet leggen. En als burger wil je inspraak in onderwerpen die van invloed zijn op jouw leven, je wilt dat jouw belangen vertegenwoordigd worden. De overheid is tot deze dingen verplicht; bedrijven niet.

En dan gebeuren de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Op het moment dat Emina en ik in de studio zitten, is Donald Trump net verkozen. Opeens lijkt het helemaal niet zo gek om, noem 'es wat, niet Trump maar Elon Musk de regie te geven over ons klimaatbeleid. Zoals Jons en Nalden in de vorige aflevering immers al opperden: wat als we niet langer kunnen vertrouwen op onze overheden? 

En toch blijft het knagen... Komt het dan echt neer op een keuze tussen enerzijds de vooruitgang die de monopolies van een Musk of Thiel beloven, en anderzijds onze vrijheid?

 

Volgende week

Volgende week praten we met Renato Valdés Olmos (Honor) en Linda Kool (Rathenau Instituut) over de toekomst. Wat gebeurt er als we de ingeslagen weg vervolgen? Stay tuned.

Volg

  • Houd deze website in de gaten. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering voorzien van een introductie.
  • Abonneer je in iTunes op de podcast.
  • Beluister de afleveringen op de Insert User website wanneer het jou uitkomt. Op de Insert User website vind je bij elke aflevering praktische tips en verdiepende artikelen.

Mede mogelijk gemaakt door: SIDN fonds, Studio Spomenik en Bits of Freedom. Mediapartner: WeTransfer.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag