• Menu

0 recente resultaten

De week van Huxley’s dystopie, de Ierse lobby van Facebook en 1 miljoen Vim-exits

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

  • Een interessante read als je wilt weten hoe de grote techbedrijven lobbyen: In 2014 had Chief Operating Officer Sheryl Sandberg opmerkelijke vergaderingen  met de minister president van Ierland, over de nieuw aan te wijzen Data Protection Commissioner. Hierin benadrukte ze meerdere keren dat Facebook de uitbreiding van haar Internationale diensten wellicht zou heroverwegen als er een hervorming zou plaatsvinden in belasting en privacy-wetgeving.
  • Netflix CEO Reed Hastings is eerlijk over de prioriteit die netneutraliteit heeft voor hun diensten in de Verenigde staten: "niet enorm belangrijk voor ons omdat we groot genoeg zijn om de deals te sluiten die we willen." De Federal Communications Commission lijkt de wetten die netneutraliteit beschermen in de VS te ontbinden, tot grote ontevredenheid van start-ups.
  • Jaap-Henk Hoepman schreef een scherpe opinie voor het FD en is altijd zo vriendelijk om die daarna ook op zijn blog te delen. Hij ontleedt de grote privacycampagne die Google de afgelopen maanden in Nederland heeft gevoerd en laat zien dat Google het beschermen van jouw gegevens (daar zijn ze heel goed in) gelijk lijkt te trekken met het beschermen van jouw privacy (dat is wat anders). Daarmee normaliseren ze volgens Jaap-Henk het volgen en profileren en worden we kwetsbaarder voor hun manipulatie.
  • Ed Felten is goed in het uitleggen van lastige technische kwesties aan beleidsmakers. Op het Freedom to Tinker blog laat hij bijvoorbeeld zien dat de vraag naar meer transparantie van algoritmes pas helder wordt als je een onderscheid maakt tussen vier verschillende problemen die met een uitleg van hoe het algoritme werkt opgelost kunnen worden.
  • Een paar weken geleden waren Gmail-gebruikers het slachtoffer van de grootste phishing campagne die er ooit op de servers van Google is uitgevoerd. Het onmisbare Wired Security blog mocht meekijken naar wat er binnen Google gebeurt als zo'n beveiligingsprobleem zo snel mogelijk opgelost moet worden.
  • Neem even de tijd voor Notes From An Emergency, de talk van Maciej Cegłowski op de re:publica conferentie. In een even geestige als scherpe analyse maakt hij duidelijk dat als we ervoor willen zorgen dat de dystopie van Huxley's Brave New World geen werkelijkheid wordt, dat Europa vooral niet bang moet zijn om de data-giganten te reguleren.
  • We hebben een aantal grote Vim-liefhebbers op kantoor zitten. Op Stack Overflow staat een analyse van het aantal keer dat ontwikkelaars de vraag "How to exit the Vim editor" hebben opgezocht. In vijf jaar tijd zijn er meer dan een miljoen mensen vast komen te zitten in de tekst-editor!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag