De week van Facebookmoderators, Ransomware en GIF-metrokaarten.

Een nieuwe site, meer plek voor jou

Twitter loopt achter, maar claimt voorsprong

Vandaag lanceren we onze nieuwe site. O ja, en onze nieuwe huisstijl en nieuw logo. We zijn zelf heel erg blij met het resultaat en vinden het best spannend om van jullie te horen of jullie dat ook zijn. Hieronder meer over welke keuzes we hebben gemaakt en waarom. Laat in de reacties weten wat jij ervan denkt!

Nieuwe vragen

Onze oude site was oorspronkelijk ontworpen in 2007. In de loop der jaren zijn daar wel eens aanvullingen op gedaan, maar het werd inmiddels wel een oud beestje. Terwijl Bits of Freedom steeds meer met vrijwilligers doet, was dat op de site bijvoorbeeld moeilijk terug te zien. En terwijl er steeds meer toffe evenementen zijn rondom onze onderwerpen, kon je die bij ons niet vinden. We wilden daarom een ontwerp dat zowel mensen hielp die voor het eerst op zoek gaan naar onze onderwerpen, als mensen die dat beroepsmatig doen en natuurlijk alle ‘harde kern’ geïnteresseerden en vrijwilligers. Na een pitch kozen we uiteindelijk voor ontwerpbureau Van LennepCheck de site van Van Lennep, omdat zij dat het beste begrepen.

 

Een nieuwe site, een nieuw begin

We besloten de opdracht helemaal vrij te houden. Als Van Lennep ook de kleuren en het logo onder handen wilde nemen, was dat ook goed. Nou, en dat deden ze.

Ten eerste kozen ze voor een veel kleurrijker en beeldender ontwerp. We hebben nu meer ruimte voor mooie (meestal Creative Commons) foto’s. En er is meer kleur. Groen is nog steeds onze basiskleur, hoewel het wel een andere tint is. Oranje wordt gebruikt voor de pagina’s waar je in actie kan komen. En het zachtroze houdt het beeld rustig als je dossiers leest.

Een eigen font!

De helden van Van Lennep begrepen ons zo goed dat ze ons verrasten met een eigen, open font: het Freedom Font. Je kan het downloaden op GitLabDownload ons nieuwe lettertype, uitgebracht onder een CC BY-NC-SA 4.0 Creative Commons licentie (zoek dan ook meteen onze eigen verlengde E uit het logo en het icoon van Big DataBig Data? Wie is Big Data?).

Logo en pay-off

We hebben nog geëxperimenteerd met beeldmerken van het logo. Maar je valt al snel in privacycliché’s als een veiligheidscamera en dat terwijl onze naam Bits of Freedom heel sterk is. Uiteindelijk besloten we daarom dat daar dus nadruk op zou komen.

Onze vorige pay-off was “Verdedigt digitale burgerrechten”. Dat klopt als een bus, maar is niet meer erg aansprekend. Daarom kozen we nu voor een aansprekender variant “Voor jouw internetvrijheid”, want dat is uiteindelijk de reden waarom Bits of Freedom bestaat.

 

Previous
Next

Er wordt nog aan geklust

De WordPress-wizards van Van OnsZie hier wat de WordPress-wizards van Van Ons nog meer hebben gemaakt bouwen de site. Dat is heel fijn, want zij kennen Wordpress van binnen en van buiten.

Testers

In de praktijk werkt een site natuurlijk heel anders dan je tijdens het ontwerpen bedenkt. Daarom hebben we onlangs testers gevraagd om de site al te testen. We waren opgelucht te horen dat ze over het algemeen erg enthousiast waren. En gelukkig gaven ze ons ook nog veel feedback mee. Zij zagen dingen die we zelf nog niet gezien hadden of ze gebruikten de site anders dan we verwachtten. Op basis van hun feedback pasten we ook weer een en ander aan.

De komende weken zullen we het een en ander nog rechttrekken. Dus werkt iets niet goed, ziet het er raar uit, of heb je nog een idee? Laat het weten, in de reacties of per mail: daphne.vanderkroft@bof.nl Dank je wel!

 1. Crystal Morrow

  Mooie nieuwe site, fijn om eindelijk te zien dat de site nu wat moderner is. Ik heb echter wel een aantal vragen:

  1. Waarom is er voor gekozen om de reacties standaard te verbergen? (meer plek voor jou, toch?)
  2. Zal er in de toekomst voor gekozen worden om de links alleen maar rechts van de tekst neer te zetten (zoals in deze post gebeurt) of blijft de mogelijkheid bestaan om op de linkjes te klikken (zoals in de oudere posts)?
  3. Waarom is de tweede E in Bits of Freedom langgerekt? Het is voor de rest een erg strak logo, ik snap alleen niet waarom de tweede e er zo uitziet.

  • Hein.

   3. Ik vind het ook vrij lelijk, die lange E. Je gaat het woord ‘free’ in freedom er in je hoofd ook gelijk wat langgerekt van uitspreken, waardoor het wat huilerig wordt.

   • Daphne van der Kroft

    Ha Hein, dat kan inderdaad ook. Zoals ik ook Crystal schreef, wij horen er vooral een kreet, een juich bij.

  • Daphne van der Kroft

   Ha Crystal, dank je wel. Leuk om te horen. En om antwoord te geven op je vragen:
   1) Hiervoor is gekozen, om de pagina overzichtelijk te houden. En met de uitklapfunctie houden we de reacties wel zo makkelijk mogelijk toegankelijk.
   2) Ja, dat is wel het idee. Dit willen we graag, omdat het de leesbaarheid van de tekst vergroot. Zo gebruiken we regelmatig termen die voor sommigen heel goed kennen en voor anderen nieuw zijn (VPN, netneutraliteit, etc). Door links en uitleg rechts te plaatsen hoeft de tekst niet onderbroken te worden voor diegenen die verder willen lezen en kunnen mensen die meer uitleg willen toch makkelijk terecht.
   3) Haha. Dat is een oplossing waar de vormgevers mee kwamen en die wij heel mooi vonden. Het legt de nadruk op “freedom” en het geeft net een twist waardoor het niet alleen maar tekst is. Wij hoorden er ook meteen een kreet, een juich bij.

 2. Hein.

  Jammer!
  Ik ben niet erg blij met de nieuwe site.
  Heb ik net een mooie grote monitor aangeschaft om meer tekst op mijn scherm te krijgen, krijg ik van BOF het tegendeel: juist minder tekst met grotere letters.
  En waarom moet ik javascript aanzetten?

  • Hein.

   P.S. Als ik op een reactie wil reageren (zoals hier) dan klik ik op BEANTWOORDEN. De pagina herlaadt dan, en ik moet eerst weer op REAGEREN klikken om de reacties en het reactievlak te kunnen zien.
   (FireFox)

   • Daphne van der Kroft

    Inderdaad, dank. Dat punt hebben we meteen genoteerd en staat nu op de lijst om binnenkort te veranderen. Dus binnenkort moet je makkelijker kunnen reageren.

 3. Piet

  Ik vind het een mooi strak design!

  Wel kan ik mij enigszins vinden in sommige van de eerder genoemde commentaren. Denk dat vooral de opmerking t.a.v. het aantal woorden in beeld een goed punt is…

  En eerder kon ik trouwens niet reageren, dan krijg ik de melding dat ik te snel reageerde…?

 4. Jeroen van der Gun

  Over het algemeen vind ik de wijzigingen prima, maar ik vind het erg jammer dat in het logo de oude computermuis in prikkeldraad is komen te vervallen. Dat was en is echt een supersterk symbool voor wat Bits of Freedom doet, en ook geen cliché. Wat mij betreft zou dit links naast het nieuwe tekstlogo kunnen worden geplaatst, eventueel na een onderhoudsbeurt van de kleuren en tekenstijl van het icoon.

 5. Klaske

  Het is altijd even wennen, een nieuwe lay-out. Maar al gauw merkte ik dat ik veel meer tijd kwijt ben om op een item dat ik wil lezen terecht te komen. Je moet veel scrollen en clicken.(Ik word tureluurs van dat scrollen.) Of is het misschien de bedoeling dat we langer zoeken? Er verschijnen pop-ups die ik niet zoek. Het is wel technischmooier en ziet er grafisch aantrekkelijker uit, maar ik vind het ook onoverzichtelijker dan de vorige website. Die was natuurlijk saai, maar veel duidelijker.En waar zijn de commentaren? Moet ik ook zoeken. Kortom, leuk, modern, maar niet duidelijk.

  • Hein.

   Over commentaren gesproken: het zou al een hele verbetering zijn als de tekst op de reageerknop wordt vervangen door: ‘Reacties (x)’ waarbij x natuurlijk het aantal reacties is.

 6. Alcibiades

  De website functioneert niet goed zonder JavaScript, alle annotaties lopen dwars door de tekst heen, de comments zijn wel aanwezig in de HTML maar niet zichtbaar te krijgen zonder JavaScript.

  Normaal gesproken gaan websites die cookiewalls, paywalls, adblocker-blockers, of simpelweg niet functioneren zonder JavaScript in mijn privoxy blacklist. Ik maak voor BOF uiteraard een uitzondering, maar ik vind dat BOF een voorbeeldfunctie heeft wat betreft dit.

 7. Kees

  Het design van de nieuwe site is mooi. Daar heb ik totaal geen problemen mee. Maar dat het zonder javascript niet (goed) werkt vind ik bijzonder irritant. Sinds de verandering heb ik om die reden de site ook nog maar een paar keer bezocht terwijl ik eerder regelmatig artikelen op de site las.
  Ook kan ik mij in de opmerking vinden dat het handig zou zijn om aan te geven hoeveel reacties er al gegeven zijn. Dan is het, wanneer je reacties wil lezen, geen verrassing of er wel of geen reacties zijn gegeven.

  • Hans de Zwart

   Hoi Kees, misschien kun je voor onze site een uitzondering maken met het blokkeren van Javascript? We laden alleen maar scripts van onze server en lekken dus nooit informatie naar derde partijen. Eventueel zou je al onze informatie ook via RSS kunnen volgen: https://bof.nl/feed. Op heel korte termijn zal daarin de volledige tekst van elk artikel te lezen zijn.

   De reacties werken inderdaad nog niet helemaal lekker. Er wordt op dit moment aan gewerkt. Als dat af is kun je zien hoeveel reactie er al zijn en blijft het netjes open staan nadat je een reactie hebt gepost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.