• Menu

0 recente resultaten

De week van Facebookmoderators, Ransomware en GIF-metrokaarten.

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

•    Guardian had de afgelopen week een grote scoop: iemand heeft de interne spelregels van Facebook voor het modereren van content gelekt. Als je zelf op de stoel van de moderator gaat zitten (dat kan met deze quiz van de Guardian), dan heb je heel snel door in wat voor rare positie een bedrijf als Facebook zit om dit soort beslissingen te nemen over onze communicatie. Facebook kwam zelf snel natuurlijk met een reactie om de (toch vaak vrij arbitraire) regels toe te lichten.
•    In de New York Times stond een interview met Twitter oprichter Ev Williams. Volgens Ev is het internet stuk en komt dat doordat advertenties het dominante businessmodel zijn. Hij hoopt dat met zijn site Medium te fixen. Dat lijkt ons wat optimistisch.
•    De EFF postte een interessante recensie van het boek The End of Ownership. De auteurs schrijven dat we in de digitale wereld langzaam het recht verliezen om eigenaar te zijn en controle te hebben over onze media en onze apparaten, zelfs nadat we ze gekocht hebben. Dit is een zorgelijke trend waar we kort geleden al een blogpost over schreven: Baas over je eigen apparaat.
•    The Register was kritisch op het AMP initiatief van Google (dank aan @Keaplus3). Google zegt dat ze met deze technologie content sneller op de mobiel willen laten verschijnen. De critici zeggen dat Google het open web stuk probeert te maken en uiteindelijk (heel handig) de enige echte belanghebbende is van het gebruik van AMP. Maciej Cegłowski laat op hilarische wijze zien dat dezelfde pagina zonder de Google-opsmuk nog sneller is.
•    Bruce Schneier schreef voor de Washington Post een opinie over de toekomst van Ransomware. Zijn belangrijkste punt is dat een aanval zoals WannaCry nu nog alleen onze desktop en laptop computers raakt, maar dat dit met de verdere uitbreiding van het Internet of Things snel anders zal zijn. Dan start je auto niet meer als je niet € 200 in bitcoin betaald. Volgens hem is het dus de hoogste tijd dat fabrikanten verantwoordelijk gehouden worden voor het veilig en update-baar houden van hun apparaten.
•    Tot slot: Metrokaarten en werkelijke routes. Ook Nederland is vertegenwoordigd (gemaakt door u/Ghorich).

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag