• Menu

0 recente resultaten

ACM moet werk maken van handhaving netneutraliteit

T-Mobile mag van de rechter doorgaan met haar abonnement waarmee ze overduidelijk de Europese netneutraliteitsregels overtreedt, zo oordeel de rechter eind vorig maand. Niet de ACM, maar de internetter is de grootste verliezer. Daarom hebben we de ACM opgeroepen er een schepje bovenop te doen.

Sinds in heel Europa geregeld is dat je zelf in alle vrijheid moet kunnen bepalen wat je precies op internet doet – een principe dat “netneutraliteit” heet – zoeken de providers steeds weer de grenzen van de wet op. Ze komen steeds weer met nieuwe abonnementen waaraan je kunt zien dat juristen ook uiterst creatieve kunstenaars zijn. Dat gebeurt overal in Europa, maar in Nederland is het vooral T-Mobile die jouw vrijheid niet zo belangrijk vind.

In Nederland kwam een jaar geleden T-Mobile al met een abonnement voor “onbeperkt mobiel internet”. Maar dat wat T-Mobile onder “onbeperkt” verstaat iets anders is dan wat jij en ik daar onder verstaan werd ook meteen duidelijk: T-Mobile knijpt wel je video af tot een lagere kwaliteit. De toezichthouder ACM vond dat op eerste gezicht “op gespannen voet staan” met de regelgeving. Daarna kwam T-Mobile met weer een nieuw abonnement: eentje waarbij het gebruik van bepaalde muziekdiensten niet van je databundel afgaat. Dat is zeker in strijd met het principe van netneutraliteit en je zou zeggen dat het ook haaks staat op de Europese netneutraliteitsregels.

De ACM oordeel einde vorig jaar dat T-Mobile met haar nieuwe abonnement handelde in strijd met de Nederlandse wet waarin de Europese netneutraliteitsregels nader zijn uitgelegd. T-Mobile was het daar niet mee eens en sleepte de ACM voor de rechter. Die struikelde over allerlei juridisch geneuzel en stelde T-Mobile in het gelijk. Juridisch geneuzel zoals de verhouding tussen de Nederlandse en Europese regels en de vraag of de Europese regels nou wel of niet een absoluut verbod op discriminatie bevatten. Veel te veel detail voor hier, maar als je meer achtergrond wilt lees dit en dit artikel. Belangrijk om te onthouden: de ACM én de rechter hebben T-Mobile’s abonnement niet getoetst aan die Europese regels.

Onder de streep is de internetter de grootste verliezer van deze uitspraak. De ACM zou internetters in heel Europa een slechte dienst bewijzen als ze het hierbij zou laten zitten. Door de jarenlange voortrekkersrol van Nederland op het gebied van netneutraliteit kijkt iedereen in Europa naar de handhaving van de Europese regels in Nederland. Daarom hebben we de ACM opgeroepen om én hoger beroep aan te tekenen om het teleurstellende vonnis van vorige maand ongedaan te maken én parallel daaraan op grond van de Europese regels T-Mobile alsnog te dwingen onze vrijheid boven haar eigen winst te zetten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag