• Menu

0 recente resultaten

De week: netneutraliteit, uitkleden voor Amazon en ‘Love in the Time of Cryptography’

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Vorige week oordeelde de rechtbank Rotterdam dat de Nederlandse netneutraliteit 'onmiskenbaar' in strijd zou zijn met de Europese netneutraliteitsregels. Een algemeen verbod op 'zero-rating' zou niet toegestaan zijn, aldus de rechter. Jurist Matthijs van Bergen legt in deze bijdrage uit waarom de rechtbank het bij het verkeerde eind heeft. Tijd voor ACM om in hoger beroep te gaan.
  • Ook in de VS is er veel discussie over netneutraliteit. De FCC wil de regels, die daar nog niet eens zo heel lang geleden zijn ingegaan, weer ongedaan maken. Meer dan 800 startups hebben in een brief aangegeven waarom ze zonder netneutraliteit nooit succesvol kunnen zijn: ze willen geen situatie waar de grote telecombedrijven bepalen wie de winnaars en verliezers worden.
  • Bart Jacobs (hoogleraar in Nijmegen en ook voorzitter van onze Raad van Advies) schreef een opinie in de Trouw: Zonder privacy is er geen vrijheid. Hij maakt duidelijk dat het tegenwoordig datastromen in plaats van geldstromen zijn die bepalen wie er macht heeft in de wereld, ontzenuwt een aantal bekende privacydrogredenen en geeft een zestal adviezen voor de toekomst. Al met al een pleidooi voor het beschermen van de publieke zaak in de digitale wereld.
  • Quinn Norton schreef een mooi stuk voor backchannel: Love in the Time of Cryptography. Ze communiceert altijd veilig met haar geliefde en had daarom onvoldoende documentatie over hun relatie als bewijsvoering voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. In het stuk beschrijft ze hoe dat uiteindelijk is opgelost.
  • Motherboard schrijft in hun serie Dystopia Now over de Echo Look van Amazon. Deze camera en microfoon moet je ophangen op de plek waar je je aankleedt. Je kunt dan makkelijk aan je vrienden laten zien wat je van plan bent aan te doen of advies vragen bij de Stylecheck-app van Amazon. Motherboard vraagt zich af of we er oké mee zijn dat Amazon een computer laat bepalen of we er goed uitzien, of we het oké vinden dat Amazon een catalogus kan aanleggen van alle kleding die we hebben, of we het oké vinden als Amazon een camera is onze slaapkamer plaatst, en waarom die beelden eigenlijk voor eeuwig bewaard moeten worden.
  • Als je nu nog tijd over hebt voor longreads, dan zou je die kunnen stoppen in deze twee artikelen met heel verschillende perspectieven op de rol van kunstmatige intelligentie in de toekomst: op Wait But Why wordt uitgelegd waarom Elon Musk CEO geworden is van Neuralink, een bedrijf dat brein/computer-interfaces wil maken. Musk vindt taal maar een vrij gecomprimeerde en vooral ook trage manier om onze gedachten aan een ander over te brengen en zou dat liever met een directe link doen. Musk ziet dit soort technologie als een verzekering tegen een volledige kunstmatige intelligentie die geen input van ons meer nodig heeft. Kevin Kelly heeft een andere mening over die superintelligentie: hij ziet het vooral als een mythe die gebaseerd is op een aantal onbewezen (en onwaarschijnlijke) aannames. Zijn belangrijkste kritiekpunt is dat intelligentie geen enkelvoudige definitie kan hebben.
  • Tot slot heeft Jasper van Loenen weer een mooi project gemaakt: de Linger. "Linger is a small, portable device that allows you to create and blend into a virtual crowd by storing the specific wifi signals from everyone that comes near you, and rebroadcasting their signals infinitely when they leave, making it seem as if they are still there. [..] Physically they may have left, but their virtual presence will stay with you forever."

Foto: Jasper van Loenen

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag