• Menu

0 recente resultaten

Memes met uitsterven bedreigd

Help, de wereld vergaat! De onze. Die van de memes. Want als de Europese Commissie haar zin krijgt, wordt binnenkort een dom uploadfilter verplicht dat jouw content scant op gecopyright materiaal. Een filter dat blind is voor legitiem hergebruik van foto’s, filmpjes en citaten. Een filter dat de dood kan betekenen voor zoveel dat het internet leuk maakt. Daarom: help het internet, red de memes, bel een parlementslid.

De Europese Commissie wil dat internetbedrijven al je uploads gaan filteren. Als jij iets uploadt naar, bijvoorbeeld, Instagram, YouTube of Reddit, dan moet de aanbieder van die dienst eerst gaan controleren of jouw foto of filmpje niet op een lange lijst van foto’s en filmpjes van auteursrechthebbenden staat. Als het daar inderdaad op voorkomt, dan wordt je upload geweigerd.

Een van de problemen is dat zo’n filter blind is voor legitiem hergebruik. Het filter kent de context van je upload niet en maakt daarom maar geen onderscheid tussen het illegaal uploaden van stukje films en het legaal parodiëren of citeren van datzelfde filmpje. Veel van wat internet nu zo leuk maakt, mag dan niet meer. Dit gifje van actrice Issa Rae zou mogelijk geblokkeerd worden:

En ook de Trump’s executive order generator mag dan waarschijnlijk niet meer.

Of wat dacht je van het allereerste filmpje van Justin Bieber, waarin hij een liedje van een ander covert?

Het gevolg: een internet zonder memes, een YouTube zonder covers en een Buzzfeed zonder gifs. En als het filter jouw upload ten onrechte weigert: rot voor je. De meeste internetbedrijven zullen echt geen zin hebben om het risico te dragen voor jouw creatieve zielenroerselen, nutteloze memes en cultuurkritische gifs. Better safe than sorry, zal het devies zijn. En daar zul je niks tegenin kunnen brengen.

En dat moet anders: het uploadfilter moet uit de voorgestelde copyrightwetgeving worden geschrapt. En jij kan daarbij helpen. Parlementsleden moeten druk voelen uit de samenleving -dat ben jij-, en de beste manier om dat te bereiken is als ze direct van jou horen. Dus bel met één van de leden van het Europees Parlement en vertel ze dat zo’n uploadfilter écht een slecht idee is. Om je te helpen hebben we alvast een selectie van de belangrijkste parlementsleden voor je gemaakt. En we hebben een systeem gebouwd waarmee je ze gratis kan bellen. Jouw nieuwe missie?

Save the meme!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag