• Menu

0 recente resultaten

Stem wijzer met de juiste kieswijzer

De verkiezingen staan voor de deur. De politiek heeft veel invloed op jouw privacy en internetvrijheid. Er zijn een aantal kieswijzers die duidelijk maken hoe de verschillende partijen over deze onderwerpen denken. Die zetten we voor je op een rijtje. Er is ook één kieswijzer die we afraden als je internetvrijheid wilt meenemen in je overwegingen.

Bits of Freedom heeft in het verleden zelf ook een aantal keer een Digitale Vrijheidswijzer gemaakt. Voor deze verkiezingen zijn er goede andere aanbieders, dus wij kunnen met een gerust hart onze energie in andere dingen stoppen.

Wil je jouw belangen op het gebied van privacy en surveillance meemen in je stem, probeer dan deze stemwijzers:

  • privacystemwijzer.nlZie privacystemwijzer.nl, ontwikkeld door Privacy Barometer
  • freedomvote.nlZie freedomvote.nl, platform voor vrijheid, technologie en politiek
  • watstemthetparlement.nlZie watstemthetparlement.nl, ontstaan uit een samenwerkingsproject tussen de Correspondent en de Universiteit van Amsterdam.
  • en ten slotte —het wat ons betreft duidelijkere— www.partijgedrag.nlZie partijgedrag.nl, een initiatief van Elwin Oost van Solveware

Privacystemwijzer
Aan de hand van tien stellingen bepaal je welke partij het beste bij jouw mening over privacy past. Het sterke aan deze wijzerZie ook de privacystemwijzer.nl is dat deze steeds, na je antwoord, extra uitleg geeft over de actuele situatie over dat onderwerp. De veertien partijen die de afgelopen maanden in de peilingen minimaal een zetel hebben behaald, zijn in de stemwijzer opgenomen.

Freedomvote
De stemwijzer van Freedomvote laat zien welke partij het beste bij je past in relatie tot de onderwerpen vrijheid, technologie en politiek. Hoewel de site niet de meest gebruiksvriendelijke stemwijzer is, zetten de vragen je wel aan het denken.

Stemgedrag in het verleden biedt eventueel garanties voor toekomst
De twee laatstgenoemde stemwijzers leggen niet zozeer jouw antwoorden vast, maar laten zien hoe de partijen zich de laatste tijd hebben gedragen, hoe ze hebben gestemd. Dit geeft een schat aan extra informatie, want er komen onderwerpen voorbij waar jezelf waarschijnlijk niet over had nagedacht. Via watstemthetparlement.nl kun je je eigen onderwerp zoeken (bijvoorbeeld 'privacy') en vervolgens zien over welke moties, amendementen en wetsvoorstellen er is gestemd en wie voor of tegen was. Partijgedrag.nl geeft  inzicht in hoe partijen over maar liefst 103 moties rondom privacy hebben gestemd. Daarnaast is er op die site ook een kieswijzer te vinden.

Lezenswaardig in relatie tot het stemgedrag van partijen is de analyse van Bart de Koning in de CorrespondentLees De Koning's analyse in De Correspondent over welke partij haar beloftes over privacy het meest heeft waargemaakt.

Toch maar niet stemwijzer.nl
Stemwijzer.nl is weliswaar de bekendste en meestgebruikte, maar juist die noemen we liever niet in het rijtje. Dat kwam in eerste instantie al door hun cookiebeleid: via de site werd bezoekersgedrag namelijk gevolgd via tracking-cookies, totdat de toezichthouders ACMHet bericht van de ACM over het optreden tegen stemwijzer.nl en APOok de Autoriteit Persoonsgegevens plaatste daar een bericht over ProDemos dwongen daarmee te stoppen. Dat is dus gelukkig aangepast. Maar dan nog ... dat ProDemos het zelf niet zo nauw neemt met de privacy verklaart niet waarom er geen privacy/surveillance-gerelateerde vraag bij de stemwijzer.nl zit. Het lijkt ons onbestaanbaar dat dit punt niet aan bod komt, terwijl de digitale ontwikkelingen keihard gaan.

Vind jij dat ook raar? Stuur dan een mail aan Stichting ProDemosMailen kan naar info@prodemos.nl met de vraag: "Hoezo zit er geen privacy-/surveillance-gerelateerde vraag bij de stemwijzer.nl?" of stel de vraag via TwitterProDemos op Twitter of FacebookProDemos op Facebook. Wij zijn benieuwd naar hun antwoord.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag