De Week: President Zuck, een reismodus voor social media en The Internet Express

Stem wijzer met de juiste kieswijzer

Zonder anonimiteit geen Harald Doornbos
DOSSIER: Stemwijzer
DOSSIER: Doe-het-zelf

De verkiezingen staan voor de deur. De politiek heeft veel invloed op jouw privacy en internetvrijheid. Er zijn een aantal kieswijzers die duidelijk maken hoe de verschillende partijen over deze onderwerpen denken. Die zetten we voor je op een rijtje. Er is ook één kieswijzer die we afraden als je internetvrijheid wilt meenemen in je overwegingen.

Credits:
Foto: Matt Hamm

Bits of Freedom heeft in het verleden zelf ook een aantal keer een Digitale Vrijheidswijzer gemaakt. Voor deze verkiezingen zijn er goede andere aanbieders, dus wij kunnen met een gerust hart onze energie in andere dingen stoppen.

Wil je jouw belangen op het gebied van privacy en surveillance meemen in je stem, probeer dan deze stemwijzers:

 • privacystemwijzer.nlZie privacystemwijzer.nl, ontwikkeld door Privacy Barometer
 • freedomvote.nlZie freedomvote.nl, platform voor vrijheid, technologie en politiek
 • watstemthetparlement.nlZie watstemthetparlement.nl, ontstaan uit een samenwerkingsproject tussen de Correspondent en de Universiteit van Amsterdam.
 • en ten slotte —het wat ons betreft duidelijkere— www.partijgedrag.nlZie partijgedrag.nl, een initiatief van Elwin Oost van Solveware

Privacystemwijzer
Aan de hand van tien stellingen bepaal je welke partij het beste bij jouw mening over privacy past. Het sterke aan deze wijzerZie ook de privacystemwijzer.nl is dat deze steeds, na je antwoord, extra uitleg geeft over de actuele situatie over dat onderwerp. De veertien partijen die de afgelopen maanden in de peilingen minimaal een zetel hebben behaald, zijn in de stemwijzer opgenomen.

Freedomvote
De stemwijzer van Freedomvote laat zien welke partij het beste bij je past in relatie tot de onderwerpen vrijheid, technologie en politiek. Hoewel de site niet de meest gebruiksvriendelijke stemwijzer is, zetten de vragen je wel aan het denken.

Stemgedrag in het verleden biedt eventueel garanties voor toekomst
De twee laatstgenoemde stemwijzers leggen niet zozeer jouw antwoorden vast, maar laten zien hoe de partijen zich de laatste tijd hebben gedragen, hoe ze hebben gestemd. Dit geeft een schat aan extra informatie, want er komen onderwerpen voorbij waar jezelf waarschijnlijk niet over had nagedacht. Via watstemthetparlement.nl kun je je eigen onderwerp zoeken (bijvoorbeeld 'privacy') en vervolgens zien over welke moties, amendementen en wetsvoorstellen er is gestemd en wie voor of tegen was. Partijgedrag.nl geeft  inzicht in hoe partijen over maar liefst 103 moties rondom privacy hebben gestemd. Daarnaast is er op die site ook een kieswijzer te vinden.

Lezenswaardig in relatie tot het stemgedrag van partijen is de analyse van Bart de Koning in de CorrespondentLees De Koning's analyse in De Correspondent over welke partij haar beloftes over privacy het meest heeft waargemaakt.

Toch maar niet stemwijzer.nl
Stemwijzer.nl is weliswaar de bekendste en meestgebruikte, maar juist die noemen we liever niet in het rijtje. Dat kwam in eerste instantie al door hun cookiebeleid: via de site werd bezoekersgedrag namelijk gevolgd via tracking-cookies, totdat de toezichthouders ACMHet bericht van de ACM over het optreden tegen stemwijzer.nl en APOok de Autoriteit Persoonsgegevens plaatste daar een bericht over ProDemos dwongen daarmee te stoppen. Dat is dus gelukkig aangepast. Maar dan nog ... dat ProDemos het zelf niet zo nauw neemt met de privacy verklaart niet waarom er geen privacy/surveillance-gerelateerde vraag bij de stemwijzer.nl zit. Het lijkt ons onbestaanbaar dat dit punt niet aan bod komt, terwijl de digitale ontwikkelingen keihard gaan.

Vind jij dat ook raar? Stuur dan een mail aan Stichting ProDemosMailen kan naar info@prodemos.nl met de vraag: "Hoezo zit er geen privacy-/surveillance-gerelateerde vraag bij de stemwijzer.nl?" of stel de vraag via TwitterProDemos op Twitter of FacebookProDemos op Facebook. Wij zijn benieuwd naar hun antwoord.

 1. Nico

  Heel terecht dat jullie de stemwijzer niet aanraden. Bij de stemwijzer is duidelijk te merken dat het er niet alleen om gaat dat zij jou informatie geven, maar dat jij hen informatie geeft. Het is een beperkt advies waar je niet veel wijzer van wordt.

 2. Kea

  Bedankt voor de tip over Partijgedrag.nl . Ik begrijp niet waarom Stemwijzer zo populair is.

 3. Mario

  De stemwijzer kan beter stemdommer genoemd worden. Als je je stemgedrag laat afmeten aan de beloften en de gewenste antwoorden, dan kom je bedrogen uit. Kijk maar eens of die verkiezingsprogramma’s overeenkomen met hun “prestaties” van de afgelopen jaren. Vooral de twee grote partijen list en bedrog maken zich daar schuldig aan.

 4. J'Kahla Rul

  Antwoord van ProDemos op mail:

  Het korte antwoord is omdat we op grond van wat de partijen er in hun programma’s over zeggen, en de hoeveelheid aandacht die dit onderwerp in de media krijgt, geconcludeerd hebben dat dit niet één van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen is.

  Er is evengoed een (niet door ons ontwikkelde) privacystemwijzer: https://www.privacystemwijzer.nl/.

  • Helma de Boer

   Niet vergeten, maar toen we publiceerden stond er nog maar 1 partij op jullie lijstje. Dit ziet er goed uit: we zetten hem ertussen!

 5. Martijn

  Dank voor deze tips. Het was me al opgevallen dat privacy in stemwijzer totaal geen issue is. Een naar mijn mening ook relevant actueel fenomeen in dit verband dat ik nog overal mis is het rekeningrijden. Op privacystemwijzer wordt GroenLinks voor mij getipt als nummer 1, maar met die partij krijgen we echt allemaal een Big Brother kastje in de auto. Dat laatste is kennelijk helemaal niet meer relevant in de discussie. Die wordt namelijk platgeslagen met alleen de vraag: Wat vindt u eerlijker: het gebruik van de auto belasten of het bezit ervan?

 6. Michel

  Alternatief voor de stemwijzer is de stemveelwijzer. Op deze site geef je een waardering aan de stellingen van de partijen over een bepaald onderwerp. Zo krijg je een veel genuanceerder beeld welke partij het beste bij je past.

 7. Johan

  Waarom zou ik op een partij gaan stemmen die vervolgens zijn/haar eigen bevolking als onbetrouwbaar aanmerkt en deze via o.a. data-sleepnet constructies gaat volgen.

  Nee hoor, ik geef mijn stem alleen aan iemand die ik vertrouw, maar die ook mij vertrouwt.

  Dus alweer geen stem van mij dit jaar.

  • Tara

   Johan, daar past wel degelijk een partij bij, namelijk de Piratenpartij. Zijn fel tegen sleepnet en zeggen: “Als je je systeem baseert op vertrouwen in plaats van wantrouwen, dan kun je een hoop bureaucratie en controles schrappen.”

   Een nieuwe partij. Misschien een kans geven?

 8. cees van eldijk

  In de verschillende kieswijzers (alsook in de politieke programma’s) wordt het onderwerp technologie vrijwel uitsluitend gebruikt voor de digitale fantasiewolk, waarin wij al onze communicatieprocessen voorstellen zich af te spelen . . . . In zijn oorspronkelijke betekenis is/was het begrip technologie: “toepassen van combinatie van vakmanschap en wetenschap . . . om via steeds complexere oplossingen (fabricageprocessen) te komen met natuurlijk . . . het daartoe nodige onderwijs en onderzoek”
  Anders gezegd: zonder staal geen verhaal . . .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.