• Menu

0 recente resultaten

De Week: President Zuck, een reismodus voor social media en The Internet Express

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Mark Zuckerberg wakkerde de geruchten aan dat hij in de toekomst weleens een gooi naar het Amerikaanse presidentschap zou kunnen doen door een heel lang stuk te publiceren met zijn ideeën over hoe de toekomst eruit zou moeten zien en wat de rol van Facebook daarin zou moeten zijn. Dat leidde tot nogal wat kritiek: de Guardian deed een kritische close read, Aral Balkan schreef als reactie een pleidooi voor individuele souvereiniteit en zelfs Ben Thompson was klaar met Mark omdat politiek bedrijven vanuit een monopoliepositie echt een brug te ver is.
  • De Correspondent zit in een consortium van Europese onderzoeksjournalisten die de veiligheidsindustrie binnen de EU onder de loep nemen. Afgelopen week zijn de eerste stukken gepubliceerd. Zo leggen Maaike Goslinga en Dimitri Tokmetzis uit waar de miljarden aan subsidies voor veiligheidsbedrijven precies in worden geïnvesteerd en laten ze zien hoe het Finse EXFO surveillanceapparatuur naar dictoriale regimes verscheept.
  • Maciej Cegłowski wil dat de bedrijven achter onze sociale media de privacygevaren bij de grens (de douane mag in veel landen door je telefoon spitten) serieus gaan nemen. Hij vraagt zich af waarom er geen reismodus is die je aan kunt zetten als je op reis gaat en pas na een vaste tijd weer uit gaat. De bedrijven die er alles aan hebben gedaan om ons zover te krijgen dat we onze data op hun servers opslaan, hebben nu dan ook de verantwoordelijkheid om die data veilig te houden. Of zoals Maciej het zegt: "If you want to put an always-on microphone in my home, then protect me at the border."
  • De Belgische ethische hacker Inti De Ceukelaire kwam eerder in het nieuws omdat het hem was gelukt om de oude Tweets van Trump naar rare websites te laten wijzen. Afgelopen week liet hij zien hoe je de zoekfunctie van Facebook kunt gebruiken om achter het telefoonnummer van Facebook gebruikers te komen. Het werkt alleen in kleinere landen en je moet er nog best wat moeite voor doen, maar het lukt hem dan bijvoorbeeld wel om het telefoonnummer van een minister te achterhalen. Lees de FAQ onderaan het artikel om erachter te komen hoe je jouw kwetsbaarheid hiervoor kunt verminderen.
  • The Intercept schreef, op basis van de Snowden onthullingen, een lang stuk over de relatie tussen Palantir en de CIA. Palantir levert software waarmee je vrij makkelijk grote hoeveelheden data van alle soort kunt importeren en daar vervolgens analyses op los kunt laten. Het artikel laat mooi zien hoe de Britse en Amerikaanse geheime diensten hun vingers aflikten bij de mogelijkheden die ze opeens door Palantir in de schoot geworpen kregen. Over Snowden gesproken… Die werkt nu aan oplossingen waarmee journalisten hun bronnen geheim kunnen houden.
  • Oké, geluid aan en ad-blocker uit: bij The Internet Express (van Jonas Lund) kun je over de digitale snelweg racen terwijl je de grote internetbedrijven probeert te vermijden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag