Zeg ‘nee’ tegen ‘computer says no’

Een sleepnet? Of geensleepnet? De Tweede Kamer gaat erover in debat

Kabinet wil iets bewaren wat ze niet kan bewaren
DOSSIER: Geheime diensten

Morgen is het dan zo ver: de behandeling van het sleepnet. Gaat de Kamer kiezen voor het sleepnet of voor de rechten van de onschuldige burger? Na een paar jaar ambtelijke voorbereiding en gehaaste politiek, is de Tweede Kamer aan de behandeling toe, nog even snel voor de verkiezingen.

Het debat zal beginnen om 14.15 uur. Er is – vooralsnog – 237 minuten aan spreektijd aangevraagd, wat neerkomt op een kleine vier uur. Met de interrupties erbij zal het wel even duren voordat Plasterk voor het eerst kan reageren. Wat de politieke partijen zullen gaan zeggen ligt op hoofdlijnen wel vast. NU.nl heeft namelijk vast een ronde gedaan bij de woordvoerders van verschillende politieke partijen.

Standpunten van partijen
Wat blijkt: Voor de VVD en het CDA kan het sleepnet niet snel genoeg worden uitgerold. De PvdA lijkt ook “in grote lijnen” overtuigd van het voorstel. Opvallend is dat deze partijen vooralsnog nog geen enkel amendement hebben ingediend. De wet is kennelijk perfect zoals die nu is. Voor een wet die zo groot en omvattend is, is dat op zijn zachtst gezegd verrassend. Dat geldt ook voor de oppositiepartijen. Alleen de SP, D66 en GroenLinks hebben amendementen ingediend om de scherpe randen van de wet te halen – of het sleepnet zelfs eruit te krijgen.

Krijgen amendementen steun?
Wij hopen voor morgen dat, naast natuurlijk het schrappen van het sleepnet, de wet nog op een aantal belangrijke punten verbetering zal krijgen. Want: de wet is een stuk beter dan de versie uit 2014. Maar verbetering van een slechte wet maakt nog niet meteen een goede wet. Zo bevat het huidige wetsvoorstel nog steeds het sleepnet, een loophole om realtime toegang te krijgen tot databases en zijn er nog belangrijke waarborgen die ontbreken. De amendementen van D66, GroenLinks en de SP kunnen daar verandering in brengen, maar die moeten dan wel steun krijgen. Steun van de VVD is niet waarschijnlijk, dus is steun van de PvdA vereist.

Sleutelrol voor PvdA
Daarom, net zoals bij het hackvoorstel, heeft de PvdA een sleutelrol: als zij meer waarborgen willen, dan zal dat waarschijnlijk wel genoeg steun van de oppositie krijgen. Datzelfde geldt voor het aanpassen of verwerpen van het sleepnet. Maar gaan ze dat doen? Of worden ze morgen overtuigd door hun eigen minister? Dat Asscher, de lijsttrekker van de PvdA, vandaag al duidelijk aangaf dat de wet erg noodzakelijk was en snel moest worden aangenomen, belooft weinig goeds.

Kijk je mee?
En wat morgen betreft: Zoals gezegd start de behandeling van de sleepnetwet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer om 14.15 uur. Wij zullen er zijn, ben jij er ook? Laat het ons dan even weten! Kun je niet, geen zorgen: we zullen uitgebreid verslag doen via ons blog en social media.

 1. Depressief

  Het is niet zo vreemd dat ik soms behoorlijk somber ben.

  Want we zien aan Trump hoe snel het kan gaan.
  Hij maakt de rechter voor vuil uit, binnen enkele weken na zijn aanstelling. Er is een grote kans dat daar een soort Erdogan-situatie ontstaat. Waarin de president allerlei wetjes gaat invoeren die hem steeds meer macht geven. Middels de decreten heeft hij zijn kans al gegrepen in de paar weken dat er geen controle door de senaat was.

  Men dan zal zeggen “hij is democratisch gekozen” net als in het geval van Erdogan. Maar dat argument is te simpel, je moet constant WILLEN werken aan een democratie. Dat wil Trump niet want hij zet doelbewust de belangrijkste middelen aan de kant. Hij wenst zich niet aan te passen aan belangrijke, bewezen democratische technieken. Tweede argument: zo is het in Duitsland echt waar óók gegaan. Daar zijn sterke antidemocratische krachten langs democratische weg aan de macht gekomen. Dat is het trieste: het gebeurde langs democratische weg.

  Trump hoeft nog maar 1 stapje verder te gaan en hij gaat zijn burgers filteren via zijn NSA. In Nederland kan hetzelfde gebeuren als er een soort Wilders aan de macht komt. Als DEZE wet erdoor komt, kunnen de machthebbers in Nederland burgers gaan filteren via de AIVD.

  Als je ziet hoe het in de VS gaat en óók in Nederland (Turkije en diverse Europese landen zijn ook al bezig) dan is dat moment heel dichtbij.

  Dan mogen alle moslims, alle homosexuelen, mensen die een straf hebben uitgezeten, al dan niet vermeende kinderverkrachters en alle leraren erg bang worden. Want die zullen dan langs automatische weg worden gefilterd en gecontroleerd.

  Hoe naief zijn we. Hoe verschrikkelijk naief.

  Het ergste is dat het niet zo hoeft te gaan. Als we maar willen. Maar dan moet je daar wat energie in steken, zoals anderen proberen te overtuigen. Helaas, ze denken aan korte termijn succes. Dus dan krijg je filtersystemen langs anonieme weg waar burgers geen controle over hebben, waardoor ze ineens in een vakje kunnen zitten en ze HOREN het zelfs niet eens. Ze KUNNEN dus niet eens protesteren.

  De wereld snapt niet meer wat de kernwaarden zijn waarmee je een goed werkend staat in stand houdt. Daar is tientallen jaren keihard voor gevochten maar we zijn het vergeten. Gewoon vergeten. Stelletje stommelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.