• Menu

0 recente resultaten

Een sleepnet? Of geensleepnet? De Tweede Kamer gaat erover in debat

Morgen is het dan zo ver: de behandeling van het sleepnet. Gaat de Kamer kiezen voor het sleepnet of voor de rechten van de onschuldige burger? Na een paar jaar ambtelijke voorbereiding en gehaaste politiek, is de Tweede Kamer aan de behandeling toe, nog even snel voor de verkiezingen.

Het debat zal beginnen om 14.15 uur. Er is – vooralsnog – 237 minuten aan spreektijd aangevraagd, wat neerkomt op een kleine vier uur. Met de interrupties erbij zal het wel even duren voordat Plasterk voor het eerst kan reageren. Wat de politieke partijen zullen gaan zeggen ligt op hoofdlijnen wel vast. NU.nl heeft namelijk vast een ronde gedaan bij de woordvoerders van verschillende politieke partijen.

Standpunten van partijen
Wat blijkt: Voor de VVD en het CDA kan het sleepnet niet snel genoeg worden uitgerold. De PvdA lijkt ook “in grote lijnen” overtuigd van het voorstel. Opvallend is dat deze partijen vooralsnog nog geen enkel amendement hebben ingediend. De wet is kennelijk perfect zoals die nu is. Voor een wet die zo groot en omvattend is, is dat op zijn zachtst gezegd verrassend. Dat geldt ook voor de oppositiepartijen. Alleen de SP, D66 en GroenLinks hebben amendementen ingediend om de scherpe randen van de wet te halen – of het sleepnet zelfs eruit te krijgen.

Krijgen amendementen steun?
Wij hopen voor morgen dat, naast natuurlijk het schrappen van het sleepnet, de wet nog op een aantal belangrijke punten verbetering zal krijgen. Want: de wet is een stuk beter dan de versie uit 2014. Maar verbetering van een slechte wet maakt nog niet meteen een goede wet. Zo bevat het huidige wetsvoorstel nog steeds het sleepnet, een loophole om realtime toegang te krijgen tot databases en zijn er nog belangrijke waarborgen die ontbreken. De amendementen van D66, GroenLinks en de SP kunnen daar verandering in brengen, maar die moeten dan wel steun krijgen. Steun van de VVD is niet waarschijnlijk, dus is steun van de PvdA vereist.

Sleutelrol voor PvdA
Daarom, net zoals bij het hackvoorstel, heeft de PvdA een sleutelrol: als zij meer waarborgen willen, dan zal dat waarschijnlijk wel genoeg steun van de oppositie krijgen. Datzelfde geldt voor het aanpassen of verwerpen van het sleepnet. Maar gaan ze dat doen? Of worden ze morgen overtuigd door hun eigen minister? Dat Asscher, de lijsttrekker van de PvdA, vandaag al duidelijk aangaf dat de wet erg noodzakelijk was en snel moest worden aangenomen, belooft weinig goeds.

Kijk je mee?
En wat morgen betreft: Zoals gezegd start de behandeling van de sleepnetwet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer om 14.15 uur. Wij zullen er zijn, ben jij er ook? Laat het ons dan even weten! Kun je niet, geen zorgen: we zullen uitgebreid verslag doen via ons blog en social media.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag