Het onmogelijke wordt mogelijk
De politie zette vorige week een volgende stap met de lancering van haar “systeem voor Automatische GelaatsvergelijkingNieuwsbericht over het systeem voor gezichtsherkenning.”. Een foto van het gezicht van een arrestant wordt met een computer vergeleken met een grote berg van vele honderdduizenden foto’s waarvan bekend is wie er op staat. Effectief en handig, een systeem waarmee de politie efficiënter kan werken. Daar hoeft op zich niet veel mis mee te zijn, op voorwaarde dat de politie zich wel aan alle regels houdt. Zo moeten de foto’s die niet langer bewaard mogen worden, ook direct weer worden verwijderd. Of dat gebeurt mag je gerust cynisch over zijn: de politie overtreedt al meer dan zeven jaar die regels en blijft dat, volgens de minister, ook nog wel even doenMeer over de politie als grootste veelpleger..
Maar veel onheilspellender is dat dit systeem vooral een voorbode is van wat komen gaat: straks gaat de mens met computers geautomatiseerd beeldmateriaal doorzoeken op ieder ander denkbaar patroon: niet alleen gezichten, maar ook relaties, gedragingen en misschien ook wel emotiesNiet alleen gezichten herkennen, maar ook de emoties.. En niet alleen in een database met 800.000 foto’s die de politie nu heeft, maar ook op videobeelden, zowel in realtime als uit het verleden. En dan komt opeens alles bij elkaar. Dan is het ontzettend makkelijk om te achterhalen hoe iemand precies door het winkelcentrum liep. En of hij alleen was, in gezelschap van iemand anders of dat hij misschien wel werd gevolgd. En of een tas is overgedragen. En wat ook opeens makkelijk is: achterhalen of diezelfde persoon eerder in de week ook op Schiphol is geweestVideo over een systeem om objecten op een station te volgen.. Tot voor kort was het doorspitten van de meer dan 235.000 uur aan beeldmateriaal daarvan een onmenselijke taak.
Pocahontas
Wauw stevig arikel.
Ray Kurzweil heeft hier diepgaande gedachten over
https://duckduckgo.com/?q=Ray+Kurzweil&t=canonical&atb=v21&ia=web
Wanneer je ziet waar een AI nerd als Kurzweil naar toe denkt dan is privacy voor eens en altijd verleden tijd als we dat nu niet fixen.
En onze politici doen precies het omgekeerde!! HELP!
Waarom is het zo allles of niets? Kunnen we niet beter werken aan een keuze? Er zijn mensen die privacy willen en mensen die denken dat ze er geen behoefte aan hebben. In een vrij land zou je op z’n minst een vrije keuze verwachten. En geen dictatuur die iedere drol door dezelfde pleepot dwingt. Als je een keutel hebt mag je toch ook zelf beslissen op welke pot je gaat zitten.
Frank W. Kooistra
terwijl de privacy van iedereen schijnt opgegeven te moeten worden om 1 persoon te vinden.
Wordt de jacht op privacy schenders kompleet vergeten.
Geen bescherming tegen de NSA´s Google´ Apple´s Microsofts Dataminers.
We worden niet beschermd. We worden massal bestreden.
Arnoud Groot
Hallo. Misschien ook interessant om mijn uitgebreide achterartikel voor Emerce over deze technologie te lezen?
http://www.emerce.nl/nieuws/computer-vision-the-next-big-thing
Peter Olsthoorn
In m’n boek over Facebook van vier jaar geleden besteed ik uitgebreid aandacht aan de gevaren van gezichtsherkenning. Ook in de vertaling
http://www.thepoweroffacebook.com/ (wie dat voor nix wil hebben moet even mailen)
Het wordt nu actueel, vandaar ook weer een artikel op Netkwesties http://www.netkwesties.nl/947/gezichtsherkenning-voltooit-digitale.htm