• Menu

0 recente resultaten

De laatste loodjes: hackvoorstel morgen in de Tweede Kamer

Morgen is het dan zo ver: de behandeling van het hackvoorstel. Na ruim vier jaar voorbereiding is de Tweede Kamer aan de behandeling toe. We weten nu al: veel gaat afhangen van de PvdA, de VVD, het CDA, de PVV en de ChristenUnie. Gaat de Kamer kiezen voor veiligheid of voor onveiligheid? We hebben nog een kans om Kamerleden te vragen voor veiligheid te kiezen. Help je ons mee?

Lang traject, maar onzorgvuldig door de Kamer
Morgen is het dan zo ver, ruim 4 jaar na de eerste brief van minister Opstelten. Een behandeling van vier jaar voor een wetsvoorstel lijkt lang. En dat is ook zo, als dat zou betekenen dat de Tweede Kamer vier jaar lang over een wetsvoorstel gesproken zou hebben. Maar in werkelijkheid is het hackvoorstel helemaal niet zo vaak in de Tweede Kamer behandeld. Er is vooral erg vaak geroepen dat het wetsvoorstel snel moest komen. Eind december 2015 was het er dan eindelijk. Na een vragenronde bleef het weer driekwart jaar stil. Toen kwam het wetsvoorstel weer naar de Tweede Kamer. En nu moet er ineens snel over gestemd worden. Dat is geen korte behandeling, dat is een haastprocedure om het nog snel voor de verkiezingen door de Kamer heen te krijgen.

Voorstel nog steeds niet goed
En dat is jammer, want het voorstel is nog steeds niet goed. Wij maken ons nog steeds grote zorgen over dit voorstel. En wij zijn niet alleen. Ook bedrijven, andere belangenorganisaties en talloze experts maken zich zorgen over de verstrekkendheid van dit voorstel. Want we hebben allemaal een ding gemeen: we vinden dat de overheid moet investeren in een betere cybersecurity en niet een belang moet hebben bij (nieuwe) achterdeurtjes in onze apparaten. Nu is, bijna, de Tweede Kamer definitief aan zet.

Welke partijen kiezen voor veiligheid?
D66, GroenLinks en de SP hebben aangegeven dat zij de burger veilig willen houden en kwetsbaarheden niet willen laten misbruiken. Daarvoor hebben ze een amendement ingediend – maar wat gaan de andere partijen doen? Welke partijen gaan kiezen voor jouw veiligheid en welke partijen kiezen vinden achterdeurtjes om criminelen te vangen belangrijker dan jouw veiligheid?

Wat doen deze partijen?
De bal ligt nu bij de PvdA, de VVD, het CDA, de PVV en de ChristenUnie. Morgen zullen zij hun kaarten op tafel leggen. Maar: we hebben dus nog even. Vandaag en morgen zijn dus de laatste kansen om specifiek deze Kamerleden te vragen om te kiezen voor veiligheid in plaats van onveiligheid. Help je ons nog een keer mee om vooral deze Kamerleden te benaderen? Dat zijn dus: Jeroen Recourt van de PvdA, Ockje Tellegen van de VVD, Madeleine van Toorenburg van het CDA, Lilianne Helder van de PVV en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie

En wat morgen betreft: Om 16.30 uur start de behandeling van het hackvoorstel in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Wij zullen er zijn, ben jij er ook? Laat het ons dan even weten! Kun je niet, geen zorgen: we zullen uitgebreid verslag doen via ons blog en social media.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag