• Menu

0 recente resultaten

De Week

Slim speelgoed, data populisme en pizzagate. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Als je alle afleveringen van onze podcast Insert_User al geluisterd hebt en nog tijd over hebt voor andere podcasts, dan zijn deze Reply All aflevering over ‘Pizzagate’ en deze Planet Money aflevering over een Fake News-koning aanraders voor deze week.
  • De Noorse consumentenbond kwam afgelopen week met een onderzoek naar de onveiligheid van ‘slim’ speelgoed. Trouw schreef daarop een overzicht van een aantal Nederlandse reacties op dit nieuws.
  • Eset Research publiceerde over een bijzonder geavanceerd stukje malware. Deze ‘Stegano exploit kit’ verborg zichzelf op steganografische wijze in advertentieplaatjes en omzeilde op die manier de checks die advertentienetwerken doen om te checken of een advertentie wel veilig is. Weer een reden om een admalware-blocker te installeren!
  • Evgeny Morozov hield in de Guardian een pleidooi voor datapopulisme: data moet door het publiek worden opgeëist als een essentieel stuk infrastructuur waar we allemaal eigenaar van zouden moeten zijn.
  • Als je het leuk vind om zelf met technologie te experimenteren, dan kun je bijvoorbeeld experimenten met je eigen social netwerk (gebaseerd op GNU Social) of Gomix gebruiken om in no time je eigen app te bouwen. Nextcloud bestond deze week een jaar en laat zien dat het ook in het domein van self-hosting mogelijk is om een succesvol bedrijf te maken rondom vrije software.
  • Tot slot een stuk van Cory Doctorow. Hij beargumenteert dat de tv-serie Mr. Robot de voorhoede is van een golf aan tv-shows en films die technologie eindelijk op een realistische manier in beeld proberen te brengen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag