• Menu

0 recente resultaten

Helpen VVD en PvdA de politie criminelen te helpen?

De Telegraaf kopte vanochtend dat het kabinet van plan is om zwakke plekken in computers en telefoons geheim te houden. De krant schrijft terecht: “Kwaadwillenden zouden de zwakke plek ook kunnen ontdekken als die niet direct gerepareerd wordt.” Zou de Tweede Kamer toestaan dat het kabinet het internet wereldwijd onveiliger maakt?

Als je het raam van je huis openlaat, dan kan iedereen door dat raam naar binnen. Je kunt niet zeggen: hier mag alleen ikzelf en misschien ook de politie naar binnen. Nee, een inbreker die het open raam ziet zal er ook gebruik van maken (en met een televisie naar buiten lopen). Ook een kwetsbaarheid in je computer of telefoon kan geen onderscheid maken tussen de good guys en de bad guys. Je kunt dus niet een kwetsbaarheid in computersysteem laten bestaan om het de politie makkelijker te maken in te breken, maar tegelijkertijd wensen dat criminelen er niet ook gebruik van maken.

Daarom is het ook ontzettend belangrijk dat onze overheid het wijze doet: er aan bijdragen dat elke kwetsbaarheid in software zo snel mogelijk wordt gedicht. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van de maatschappij in onze digitale infrastructuur. En dat is weer goed voor onze vrijheid, de rechtstaat en economische groei. Want zeg nou zelf: zou jij nog wel online bankieren, je belastingaangifte doen of naar een enge ziekte Googlen als je niet zeker weet wat er met je gegevens gebeurt?

De Telegraaf schreef dat het kabinet ons soms kwetsbaar wil houden – en daarmee ons onveiliger wil maken. De overheid zou een onbekende kwetsbaarheid dan geheim houden zodat de politie die kan misbruiken om in te breken in computers. In de tussentijd is iedereen in de wereld kwetsbaar, want de maker kan een kwetsbaarheid die zij niet kent, ook niet dichten. Het kabinet zou hiermee zelfs verder gaan dan het standpunt van de politie (een hoge chef van de politie zei in de Tweede Kamer eerder dat de politie geen onbekende kwetsbaarheden wil gebruiken) én staat haaks op het verstandige standpunt inzake encryptie.

De vraag is nu hoe de partijen in de Tweede Kamer hier in staan. Zouden de VVD en PvdA ook echt het kabinet steunen in haar poging om onze computers onveiliger te maken. Het lijkt ons onwaarschijnlijk, want waarom zou je de hele maatschappij – of in feite: het internet over de hele wereld – onveiliger willen maken om een crimineel te pakken, terwijl de politie ook andere opsporingsmiddelen tot haar beschikking heeft?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag