We hebben een nieuwe samenstelling van ons bestuur

Vier samen met ons de verjaardag van Orwell!

Drie voorstellen die de voortrekkersrol van Nederland ondermijnen

Op 25 juni 1903 werd George Orwell geboren. Hij is vooral bekend als schrijver van 1984, het boek over Big Brother. Het is een goede gewoonte om zijn geboortedag te vieren door surveillancecamera’s te versieren met feesthoedjes. We hopen dat jij mee doet. Zet zaterdag 25 juni in je agenda: Versier die dag een webcam/bewakingscamera met een feesthoedje, maak een foto en deel deze met #happybirthdayorwell.

Het kunstenaarduo FRONT404 versierde in 2013 voor het eerst een aantal camera’s. In 2014 hebben wij hun werk voortgezet. Vorig jaar hebben we het Thorbecke plein omgedoopt tot het George Orwellplein en het vrij van surveillance gemaakt.

Dit jaar willen naast de ongelooflijke hoeveelheid camera’s op straat ook de aandacht vestigen op de camera die in je laptop zit of die van de telefoon in je broekzak. Als het hackvoorstel aangenomen wordt, dan kan die webcam namelijk binnenkort niet meer alleen door criminelen maar ook door de politie gebruikt worden om bij jou thuis mee te kijken.

Zo versier je een camera op straat

Benodigdheden

 • Een lange stok (met haak)
 • Gaffer tape
 • Eventueel touw en ballonnen
 • Een fotocamera
 • En… feesthoedjes natuurlijk! Die hebben we alvast voor je gemaakt. Kies uit drie George Orwell/Bits of Freedom-themed modellen en download ze hieronder (niet opgelet in de kleuterklas? Dan kun je ook hier terecht voor een hoedje):
Feesthoedje sjabloon
Download
Feesthoedje sjabloon
Download
Feesthoedje sjabloon
Download

Stap 1
Bevestig gaffer tape aan de onderkant van een hoedje. Plak er eventueel twee ballonnen aan vast.

Stap 2
Zoek een geschikte camera.

Stap 3
Bevestig het hoedje op de stok en laat voorzichtig zakken op de camera. Let wel op, want afhankelijk van waar je woont kan het versieren van camera’s botsen met plaatselijke verordeningen.

Stap 4
Doe een paar stappen achteruit, bewonder je werk, neem een foto en deel hem met de rest van de wereld. Bijvoorbeeld op Facebook, Diaspora, Known of Twitter en tag het met #happybirthdayorwell.

Zo versier je jouw webcam

Benodigdheden

 • Een apparaat met een webcam
 • Plakband en een schaar
 • Een fotocamera
 • En een klein ienimini-feesthoedje, die kun je hier downloaden

Stap 1
Bevestig het microhoedje aan je laptop of telefoon.

Stap 2
Bewonder je werk, neem een foto en deel hem met de rest van de wereld. Bijvoorbeeld op Facebook, Diaspora, Known of Twitter en tag het met #happybirthdayorwell.

Win één van de drie Bits of Freedom T-shirts!
Dit jaar willen we drie T-shirts uitdelen aan de mensen die op de meest creatieve wijze Orwell’s verjaardag hebben gevierd. Er is een shirt voor:

 • De persoon die op de meest creatieve manier een webcam heeft versierd.
 • De persoon die op de meest creatieve manier een camera op straat heeft versierd.
 • De persoon of groep personen die op de meest creatieve manier Orwell’s verjaardag heeft gevierd. Je kunt bijvoorbeeld met een groepje muzikanten een verjaardagslied spelen naast een camera.

Wij kijken uit naar zaterdag!

 1. R. Hoogendijk

  Ik denk niet dat je als burger overheidsappartuur mag behangen met hoedtjes oid. Heb trouwens een ander idee: Ga ergens in een donker pak bij zo’n gestapo camera staan en doe net alsof je mensen in het openbaar filmt en volg ze daarna met een verrekijker en maak aantekeningen, kijken hoe ze daar op reageren

 2. Hans de Zwart

  We kijken uit naar de video waarin je dit doet!

 3. John

  Dat heb ik in de VS een aantal jaren geleden al ondervonden. Zonder donker pak en verrekijker, maar gewoon tijdens mijn werkzaamheden als fotograaf. Zodra je foto’s maakt die niet binnen het stramien van de toerist vallen, wordt je binnen een paar minuten staande gehouden door de politie. Ik mocht op een dag vele keren uitleggen wie ik was en waarom ik foto’s maakte want dat was verdacht. Als ik geduldig uitlegde dat ik dat deed omdat dat nu eenmaal mijn beroep was als fotograaf, moest ik oppassen dat het niet in het verkeerde keelgat schoot bij de agenten, want die zijn niet zoals de politie hier in Nederland nog voor rede vatbaar doorgaans.

 4. Hans de Zwart

  Een fotograaf die ik ken heeft daar de ultieme oplossing voor bedacht: gewoon zeggen dat je het voor Google (Streetview) doet. Dan vinden de agenten het opeens prima.

 5. Bas

  Waarom burgers cq medeslachtoffers pesten? Beter iets leuks doen wat op sympathie kan rekenen. Moeilijk om mensen van je punt te overtuigen als ze je direct al creepy vinden.

 6. Imre Jonk

  Ik heb met een vriend vijftien camera’s in Westerpark feestelijk versierd: https://imrejonk.nl/2016/06/25/george-orwell-day/. Ik ben benieuwd wie ze gezien heeft!

 7. Pocahontas

  Tegen de kerk pissen mag ook niet,

  Met cameras op openbare weg kijken mag ook niet. Maar de gemeente doet dat ookzonder ons te vragen of wij behoefte hebben om te worden begluurd door vieze mannetjes die verstopt zitten achter schermpjes.

  Dis als hun 24/7 willen gluren moette ze niet zeuren als er 1x per jaar een hoedje op een camera terecht komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.