Hoe kunnen beleidsmakers je makkelijker je internetverbinding laten delen?

Tweede Kamer debatteert donderdag over een internetfilter

De Week
DOSSIER: Platformen

Weet je wat echt mooi zou zijn? Een filter voor internetfilters. Dus, als het kabinet een wet voorstelt waarin een internetfilter is opgenomen, dat het dan automatisch geweigerd wordt. Zo’n filter bespaart het parlement werk en voorkomt dat we er op moeten vertrouwen dat de Tweede Kamer het juiste doet.

Want wat nu gebeurt, is dat er een mogelijk een internetfilter wordt geïntroduceerd in de slipstream van een wijziging van de huidige regels om gokverslaving tegen te gaan. Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over een voorstel om de regels rondom de preventie van gokverslaving in lijn te brengen met het tijdperk dat “internet” heet. Dat wetsvoorstel bevat helaas ook een artikel dat de Kansspelautoriteit (“KSA”) de bevoegdheid moet geven om een internetfilter in te zetten.

In feite is zo’n internetfilter niets anders dan het manipuleren, blokkeren en filteren van internetverkeer. Een bijzonder slecht plan. Zo’n internetfilter lost het probleem met illegale websites niet op, maar maakt deze slechts onzichtbaar. Je kunt namelijk met een beetje googelen je weg om het filter zo vinden. De gebrekkige effectiviteit was reden om eerdere voorstellen voor internetfilters af te wijzen. Maar nog veel belangrijker is dat internetfilters het vertrouwen in de digitale infrastructuur ondermijnen: een filter dwingt providers het internetverkeer te manipuleren – precies wat criminelen ook doen. Zo’n filter staat daarom ook haaks op de inspanning van de overheid om ons internet veiliger te maken.

We hopen daarom dat de fracties in de Tweede Kamer het voorstel van D66, om het internetfilter te schrappen uit het wetsvoorstel, zullen omarmen. Of dat gaat gebeuren laat zich moeilijk voorspellen. Gokje, anyone?

Als je het internetfilter ook zo’n slecht plan vindt, bel of mail dan even met een Kamerlid. Bijna alle woordvoerders staan op de sprekerslijst. De woordvoerder van de Partij van de Arbeid staat er niet op, maar dat is Mei Li Vos. Zij, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Lilian Helder van de PVV zullen waarschijnlijk doorslaggevend zijn. Redenen om tegen een internetfilter te zijn, vind je hier.

 1. Peter

  Dat belooft weinig goeds als ChristenUnie de doorslag kan geven. Deze partij was, volgens mij altijd voorstander van een filter (met provider Solcon)?

  • Rejo Zenger

   Daar staat tegenover dat de ChristenUnie wél voor het D66-amemdement stemde waarmee het kabinet gedwongen werd om geld vrij te maken voor de ondersteuning van OpenSSL, een veelgebruikt stukje software voor het versleutelen van gegevens. We hopen daarom dat de ChristenUnie tegen het beschadigen van het vertrouwen in de digitale infrastructuur stemt.

  • Mark Schouten

   Ik ben tegen internet filters. Maar voor internetfilters die ik zelf kan aanschaffen om bijvoorbeeld mijn kinderen te beschermen tegen zaken waarvan ik het niet nodig vind dat ze het zien. Solcon hun dienst is prima, voor diegenen die het willen aanschaffen.

 2. Jannes

  Ik heb een mail gestuurd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.