De Digitale Schandpaal – Wat te doen?

Onderzoeksalert: hoe beleef jij privacy?

We stellen graag aan je voor: David Korteweg

Waarom zou jij je bezig houden met privacy online? Daar kunnen heel veel redenen voor zijn. Misschien vind je het belangrijk zelf te kunnen bepalen wat je leest en schrijft. Of je wilt gewoon niet worden gebombardeerd met online advertenties. Maar het is ook niet moeilijk om motieven te bedenken waarom jij je niet bezig zou houden met het onderwerp. Bijvoorbeeld omdat je de technologie om je privacy te beschermen te ingewikkeld vindt. Waarom mensen zich bezig zouden houden met online privacy is het onderwerp van het onderzoek dat we vandaag starten.

Update: de vragenlijst is inmiddels gesloten. Als de resultaten bekend zijn, lees je erover op ons blog.

Hoe wordt dit een succesvol onderzoek?
Hierbij kunnen we je hulp goed gebruiken. We willen je vragen om de vragenlijst in te vullen, wat ongeveer 8 à 9 minuten in beslag neemt. Deze vragen gaan over je privacygedrag, privacykennis en hoe je over privacy denkt. Aan het eind wordt je ‘kennisscore’ aan je teruggekoppeld en kun je gelijk zien wat je misschien nog niet wist. De resultaten van dit onderzoek worden volgende maand gepubliceerd op de website van Bits of Freedom.

En jouw privacy dan?
De antwoorden die je geeft, worden alleen voor dit onderzoek gebruikt, tenzij er expliciet bijstaat dat dit niet zo is. Als dit laatste het geval is, is de bijbehorende vraag niet verplicht. Jouw antwoorden worden niet gedeeld met derden, worden verwijderd zodra het onderzoek is afgelopen en worden dusdanig verwerkt dat de resultaten niet tot jou te herleiden zijn. Verder worden er cookies aangemaakt, maar deze worden verwijderd zodra jij je browser afsluit. Ook zijn er respons-ID’s, deze zijn bedoeld om iedere vragenlijst een ander nummer te kunnen geven en daarmee de vragenlijsten uit elkaar te kunnen houden. Ook met de respons-ID’s zijn jouw antwoorden niet tot jou herleidbaar.

Klik hier om naar de vragenlijst te gaan: Privacybeleving in Nederland.

Dus doe mee, test je kennis, en last but not least: spread the word!

 1. Lonneke

  Leuk onderzoek!
  Als best wel bewust Internetgebruiker kon ik toch maar 2 van de 8 vragen correct beantwoorden. Maar daar leer je dan weer veel van. Dat betekent dus wel dat voor de doorsnee burger dit echt totaal onbekend terrein is. Vandaar het belang van clubs als BOF. Het systeem klopt gewoon niet!! en dat kan je alleen op organisatie / collectief niveau aanvechten. Dank je wel BOF!

 2. Inez

  Volgens mij klopt er iets niet in de interface. Ik krijg op scherm 2 (hoe bekend ben je met…) per item 5 bolletjes, maar er staat niet bij wat de bolletjes betekenen dus ik kan het niet invullen. (Safari op iPad)

  • Daphne van der Kroft

   Dag Inez, dank voor je bericht, we gaan er snel naar kijken!

  • Daphne van der Kroft

   @Inez, als je je iPad een kwart slag kantelt, kan je de opties wel zien. Dank voor het melden, we hopen dat dit probleem bij een volgend onderzoek is opgelost.

 3. Piet Lut

  Die vragenlijst probeert elke bij elke vraag te contacten met fonts.googleapis.com…, weer extra metadata voor google om je profiel mee op te bouwen

  • Imre Jonk

   Onze excuses, dat hebben we over het hoofd gezien bij het testen van de enquêtesoftware. Het probleem is opgelost. Dank voor het melden!

 4. Curly

  Internetters moeten zich in de toekomst overal online kunnen identificeren met erkende ‘papieren’ zoals ID-kaarten of bank- en creditcard pasjes. Het komt er dus op neer dat de EU alles wat u online doet wil gaan koppelen aan een officieel overheids’document’, een (electronisch) ID-bewijs. Online anonimiteit zal daardoor tot het verleden behoren.

  Lees hier verder: http://bit.ly/1TUxhvo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.