Onderzoeksalert: hoe beleef jij privacy?

We stellen graag aan je voor: David Korteweg

Een internet vrij van terrorisme, hate speech en uitingsvrijheid

We zijn erg blij dat onze nieuwe collega, David Korteweg, nu bij ons werkt. Hij zal zich op een aantal belangrijke nationale en Europese dossiers storten die de grondrechten van internetgebruikers raken. Hij stelt zich graag zelf even aan jullie voor.

“Na vijf jaar als advocaat werkzaam te zijn geweest op het gebied van IT-recht, privacy en telecommunicatierecht, wil ik mij nu inzetten voor de rechten en belangen van individuele internetgebruikers. De controledrang bij overheden en bedrijven over je internetgebruik blijft alsmaar toenemen. Daarentegen staat de controle als individuele internetgebruiker over je eigen persoonlijke data en communicatie onder druk. De ongelijke machtsverhoudingen die hierdoor ontstaan, kan grote, nadelige gevolgen hebben voor ieder individu.

Als advocaat heb ik mij onder andere beziggehouden met relevante onderwerpen als netneutraliteit, privacy, de vertrouwelijkheid van telecommunicatie en de internationale bevoegdheden van opsporingsinstanties. Voordat ik als advocaat aan de slag ging, heb ik als vrijwilliger gewerkt bij Bits of Freedom en de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie EFF. Zo heb ik goed kunnen zien hoe belangrijk de rol van een burgerrechtenbeweging als Bits of Freedom is voor de (politieke) erkenning en bescherming van de rechten van individuele internetgebruikers. Hierbij gaat het niet alleen om het politiek op de kaart zetten van belangrijke thema’s, maar ook dat constructief wordt bijgedragen aan concreet beleid en wetgeving. Bits of Freedom doet dit in mijn ogen op een effectieve en constructieve manier. Ik kijk er dan ook naar uit om binnen het team en samen met de vele vrijwilligers de doelstellingen van Bits of Freedom te verwezenlijken.”

 1. Curly

  Quote: De ongelijke machtsverhoudingen die hierdoor ontstaan, kan grote, nadelige gevolgen hebben voor ieder individu.

  Het is misschien toch beter om tot de 6 procent van de huishoudens te behoren die geen internet heeft.. Bovendien, een laptop of PC schaft men niet aan ten behoeve van een bedrijf, maar ten behoeve van eigen gemak. Helaas denken grote bedrijven dat mensen een computer kopen om hun van dienst te zijn. Misschien kunnen ze een bijdrage doen in aanschaf kosten!

  Beter is om geen internet of smartphone in bezit te hebben, geeft mogelijk meer rust!

 2. Douwe

  Welkom en dank voor het versterken van het team!
  Ik zie er naar uit op een dag in het echt kennis te maken.

 3. David Korteweg

  Bedankt Douwe! Mocht je komende week (9 juni) naar het Google-Examen gaan in Paradiso dan zie ik je wellicht daar.

 4. Ton

  Mooie ervaring, ook internationaal om BoF te versterken.
  Welkom en succes hier :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.