T-Mobile doet je een mooie deal: onbeperkt mobiel internet. Oh, maar wel met video in slechte kwaliteit. En in strijd met het principe van netneutraliteit. Maar ACM laat al doorschemeren: wij hebben geen ballen.
Jij moet zelf in alle vrijheid kunnen bepalen hoe je je internetverbinding gebruikt. Daarom is netneutraliteit ook zo belangrijk. En ook precies daarom hebben we in Nederland een paar jaar terug dat principe bij wet vastgelegd. Zodat jouw vrijheid op internet beschermd is. Heel Europa volgde ons voorbeeld. En omdat dat nog niet goed genoeg was, verscherpten onze regering én ons parlement die Europese regels. Hard nodig, bewijst T-Mobile’s aankondiging van haar Oneindig Online-abonnement.
Met dat abonnement kun je onbeperkt internet per maand op je mobieltje verstoken. Tenminste, dat is de suggestie die het abonnement wekt én de vraag die zij triomfantelijk in haar blog stelt: “Onbeperkt internet, zou het dan toch kunnen?” T-Mobile zegt: ja, Oneindig Online. Maar tegelijkertijd zegt T-Mobile ook: nee, we knijpen je video af naar lagere kwaliteit. Het is overigens niet duidelijk hoe T-Mobile dat gaat doen. Het kan zijn dat ze je hele verbinding vertraagt. Of misschien alleen de video’s van een paar grote videosites als YouTube. Of alle video’s, maar niet het overige verkeer – maar dan moet T-Mobile vrijwel zeker over je schouders meekijken met wat je allemaal op het internet doet.
Hoe dan ook: grote kans dat dat in strijd is met netneutraliteit. In ieder geval met het principe, en mogelijk ook met de wet. De reactie van de ACM, die de wet moet handhaven, is onverteerbaar: lagere videokwaliteit hoeft geen probleem te zijn want het netwerk trekt het mogelijk niet. Die laat zien dat jij niet op het ACM hoeft te rekenen om voor je in de bres te springen. Het laat ook zien dat minister Kamp van Economische Zaken en de Tweede Kamer vorige week volledig gelijk hadden. Nee, niet afwachten op de interpretatie van de nieuwe Europese regels door de ACM en haar collega’s, maar zelf heldere grenzen stellen. Regeren is vooruitzien, ook nu weer.
Als jij een abonnement afneemt waarmee je met een bepaalde snelheid 20 GB per maand mag verstoken, dan moet je vervolgens zelf weten hoe je dat wilt doen. Als je alleen maar video’s kijkt, dan ben je er binnen een paar dagen doorheen, als je alleen maar af en toe je e-mail even checkt, dan heb je aan het eind van de maand nog 15 GB over. Maar als je 20 GB op is, dan is het op. Dat is bij “onbeperkt internet” niet anders. Is het netwerk daar niet goed genoeg voor, dan moet T-Mobile investeren in haar netwerk, haar abonnementen over de volle breedte wat minder snel maken of zulke abonnementen gewoon niet aanbieden.
Update: een dag later laat ACM weten “Op het eerste gezicht lijkt de propositie op gespannen voet te staan met de regelgeving.” Dat is dus eigenlijk “op het tweede gezicht”, maar goed. We zijn benieuwd naar het definitieve oordeel van de ACM.
Anoniem
Hoe zeker is het dat het automatisch (hoewel miss. ongewenst) comprimeren van video’s in strijd is met netneutraliteit? Nergens in de blog van t-Mobile wordt er expliciet vermeld dat de verbinding zelf wordt aangepast. Vraag me ook af hoe ze denken dit te gaan doen als sites als Youtube al HTTPS hebben geimplementeerd.
Rejo Zenger
Helaas is het onduidelijk hoe T-Mobile je gebruik van het internet wil monitoren, hoe zij daaruit kan detecteren wat je precies aan doen bent en hoe ze vervolgens dat verkeer wil manipuleren. Een vraag van ons aan T-Mobile daarover is tot nu toe nog onbeantwoord.
Maarten
Ze hoeven niet te heel erg specialistisch te monitoren: gewoon de verbinding van youtube te vertragen (ip adressen/blokken die afkomstig zijn van youtube) dan past youtube zelf de resolutie aan, of je beeld gaat haperen.
Anoniem
Het anders behandelen van een bepaald soort verkeer is per definitie in strijd met het princiepe van netneutraliteit. Dus ook het comprimeren van videos en het throttelen van bepaalde bronnen lijkt mij.
Frederique Rijsdijk
Zou toch makkelijk te testen moeten zijn? Tetheren met je desktop of laptop via je 4G verbinding via tmobile.
Rejo Zenger
Vooropgesteld: T-Mobile heeft niet bekend gemaakt hoe ze wil bijhouden wat je allemaal precies doet via de internetverbinding, hoe ze wil detecteren dat je video kijkt en hoe ze vervolgens de kwaliteit wil verslechteren. Ook is niet duidelijk of T-Mobile voor het detecteren van video slechts één middel gebruikt. Je zou natuurlijk naar de inhoud van niet-versleutelde verbindingen kunnen kijken en daarop beslissingen kunnen nemen. Als de gebruiker via een versleutelde verbinding informatie opvraagt zou je de bandbreedte altijd kunnen beperken. Ook kan het zijn dat T-Mobile al het verkeer van de bekende video-sites vertraagd. En uiteraard: dit is geen volledige opsomming.
Rejo Zenger
Dat kan. Dat zou wel betekenen dat T-Mobile de video die via kleinere videosites bekeken worden ongemoeid zou laten.
Rejo Zenger
Er vallen inderdaad een paar dingen te testen, maar voor nu geldt dat het abonnement slechts aangekondigd is – het is nog niet “te koop”.
Dave
Hoe ik het van TM begreep en heb ervaren, is dat je, nadat je je bundel op hebt, van 4G op 3G wordt teruggezet. Dat betekent dat je nog wel allerlei message services hebt, twitter ook doorkomt, maar dat zware sites als facebook al moeilijk laden. Youtube gaat inderdaad moeizaam. M.i. ligt dat aan de totale snelheid, niet aan het afknijpen van een soort data.
Blijft overeind staan dat de term “onbeperkt” niet in overeenstemming is met de limiet en de snelheid die overblijft.
erik
Dat was de andere restrictie: tetheren is gelimiteerd tot x GB per maand