• Menu

0 recente resultaten

Veel sneller kon T-Mobile niet om een boete vragen

T-Mobile doet je een mooie deal: onbeperkt mobiel internet. Oh, maar wel met video in slechte kwaliteit. En in strijd met het principe van netneutraliteit. Maar ACM laat al doorschemeren: wij hebben geen ballen.

Jij moet zelf in alle vrijheid kunnen bepalen hoe je je internetverbinding gebruikt. Daarom is netneutraliteit ook zo belangrijk. En ook precies daarom hebben we in Nederland een paar jaar terug dat principe bij wet vastgelegd. Zodat jouw vrijheid op internet beschermd is. Heel Europa volgde ons voorbeeld. En omdat dat nog niet goed genoeg was, verscherpten onze regering én ons parlement die Europese regels. Hard nodig, bewijst T-Mobile’s aankondiging van haar Oneindig Online-abonnement.

Met dat abonnement kun je onbeperkt internet per maand op je mobieltje verstoken. Tenminste, dat is de suggestie die het abonnement wekt én de vraag die zij triomfantelijk in haar blog stelt: “Onbeperkt internet, zou het dan toch kunnen?” T-Mobile zegt: ja, Oneindig Online. Maar tegelijkertijd zegt T-Mobile ook: nee, we knijpen je video af naar lagere kwaliteit. Het is overigens niet duidelijk hoe T-Mobile dat gaat doen. Het kan zijn dat ze je hele verbinding vertraagt. Of misschien alleen de video’s van een paar grote videosites als YouTube. Of alle video’s, maar niet het overige verkeer – maar dan moet T-Mobile vrijwel zeker over je schouders meekijken met wat je allemaal op het internet doet.

Hoe dan ook: grote kans dat dat in strijd is met netneutraliteit. In ieder geval met het principe, en mogelijk ook met de wet. De reactie van de ACM, die de wet moet handhaven, is onverteerbaar: lagere videokwaliteit hoeft geen probleem te zijn want het netwerk trekt het mogelijk niet. Die laat zien dat jij niet op het ACM hoeft te rekenen om voor je in de bres te springen. Het laat ook zien dat minister Kamp van Economische Zaken en de Tweede Kamer vorige week volledig gelijk hadden. Nee, niet afwachten op de interpretatie van de nieuwe Europese regels door de ACM en haar collega’s, maar zelf heldere grenzen stellen. Regeren is vooruitzien, ook nu weer.

Als jij een abonnement afneemt waarmee je met een bepaalde snelheid 20 GB per maand mag verstoken, dan moet je vervolgens zelf weten hoe je dat wilt doen. Als je alleen maar video’s kijkt, dan ben je er binnen een paar dagen doorheen, als je alleen maar af en toe je e-mail even checkt, dan heb je aan het eind van de maand nog 15 GB over. Maar als je 20 GB op is, dan is het op. Dat is bij “onbeperkt internet” niet anders. Is het netwerk daar niet goed genoeg voor, dan moet T-Mobile investeren in haar netwerk, haar abonnementen over de volle breedte wat minder snel maken of zulke abonnementen gewoon niet aanbieden.

Update: een dag later laat ACM weten “Op het eerste gezicht lijkt de propositie op gespannen voet te staan met de regelgeving.” Dat is dus eigenlijk “op het tweede gezicht”, maar goed. We zijn benieuwd naar het definitieve oordeel van de ACM.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag