• Menu

0 recente resultaten

De Week

Design van Google, hyper reality en girls of the internet. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • In de long read afdeling van The Guardian verscheen een artikel over de situatie van klokkenluiders in de VS. De krant sprak exclusief met John Crane, een voormalig hoge ambtenaar in het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Crane maakt aan de hand van de zaak rondom Thomas Drake glashelder dat de officiële Amerikaanse respons op Snowden —dat hij gebruik had moeten maken van de klokkenluiderswetgeving— nonsens is: Snowden had geen andere optie.
  • Tristan Harris was een ‘product filosoof’ en ‘design ethicus’ voor Google. In een heel leesbaar artikel beschrijft hij tien manieren waarop ontwerpers van de informatieproducten die we dagelijks gebruiken misbruik maken van onze cognitieve valkuilen. Zijn oplossing? Ontwerpers zouden ons moeten verleiden tot ‘time well spent‘.
  • Nog een filosofisch stuk: Meredith Meredith reflecteert naar aanleiding van het boek The Real World of Technology van Ursula Franklin op de rol die technologie speelt in onze democratie. Franklin is daar helder over: “There is no technology for justice. There is only justice.
  • Deze week lazen we via Rhizome over het fantastische Girls of the ~internet museum (GIM), een Tumblr die tussen 2012 en 2015 actief was. Het is een prachtige bron van een “alternatieve” (want vrouwelijke) online esthetiek. Eenmaal onderaan aangekomen kan het niet anders dan dat je het mainstream internet ongelooflijk saai en beperkt gaat vinden. Je bent dus gewaarschuwd.
  • Design consultant Keiichi Matsuda heeft Hyper-Reality online gezet. In dit stuk design fiction brengt hij in beeld hoe een wereld eruit zou kunnen zien waarin het fysieke en virtuele radicaal meer samenvallen. Het is geestig, bizar en verontrustend tegelijkertijd.
  • Tijd over? Lees dan ook even dit stuk van Zeynep Tufekci over de vermeende neutraliteit van Facebook.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag