Breaking: wetsvoorstel door de mazen van het net geglipt

Persbericht: Plasterk zet vol in op invoeren sleepnet

Hoeveel weten wij van Google?
DOSSIER: Geheime diensten

Minister Plasterk zet vol in op het invoeren van een sleepnet voor de communicatie van burgers. Dat blijkt uit het aan de Volkskrant gelekte Wetsvoorstel op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat.

Sleepnet
De minister heeft ervoor gekozen om ondanks de overweldigende kritiek zijn plannen voor een sleepnet over de communicatie van onschuldige burgers door te zetten. Uit een analyse van Bits of Freedom blijkt dat er in het wetsvoorstel niets is gedaan met de kritiek op het sleepnet. De wijzigingen zijn vooral cosmetisch van aard. Het is de bedoeling om communicatieverkeer langdurig te onderscheppen waarna de geheime diensten de binnengesleepte informatie kunnen doorzoeken naar mogelijke sporen. Dat betekent dat er ontzettend veel gegevens van onschuldige burgers verzameld en geanalyseerd kunnen worden.

Ton Siedsma, onderzoeker bij Bits of Freedom: “het gelekte voorstel laat duidelijk zien dat waar ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ staat eigenlijk ‘sleepnet’ gelezen kan worden. Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Wij roepen minister Plasterk dan ook op om het sleepnet in te trekken.”

In het voorstel wordt de effectiviteit van deze bevoegdheid nergens aangetoond. Ook wordt door het kabinet ten onrechte aangegeven dat er een financiële rem zit op het sleepnet. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met het feit dat opslag en verwerking van data steeds goedkoper worden. Voor hetzelfde geld krijg je in de toekomst exponentieel meer surveillance.

Andere uitbreidingen worden ook doorgezet
Daarnaast wordt het in de nieuwe wet mogelijk om onschuldige burgers te hacken om bij een target terecht te komen. Dat is een onaanvaardbaar privacy- en beveiligingsrisico voor de gewone internetter. Ook mogen grote hoeveelheden gegevens van Nederlandse burgers overgedragen worden aan buitenlandse diensten, zonder dat de Nederlandse diensten die informatie eerst zelf beoordeeld hebben. Daarmee geeft de Nederlandse overheid gegevens van nietsvermoedende Nederlandse burgers door aan buitenlandse overheden, zonder dat daar een goede reden voor is.

 1. anonymous

  HET WORD HIER ERGER DAN IN DICTATUREN ALS DIE TAP EN HACK WETTEN ER DOORHEEN KOMEN ! MAAR NIEMAND DOET ER IETS TEGEN OP DIT MOMENT,DUS PLASTERK TREKT DE WET ER IN TWEEDE EN EERSTE KAMER OP DEZE MANIER MAKKELIJK DOORHEEN. BOF DOE EEN SPOEDOVERLEG EN START EEN CAMPAGNE,ORGANISEER EEN PROTEST EN STUUR IEDEREEN EEN E-MAIL IN JULLIE NIEUWSBRIEF OVER DIE CAMPAGNE. JULLIE ZIJN AL BEZIG MET DE HACK CAMPAGNE,WAAROM DAAR GEEN TAP EN HACK CAMPAGNE VAN MAKEN ? DIE TIB COMMISSIE IS EEN SLIM BEDACHTE LEUGEN VAN PLASTERK. DE OVERHEID ZEGT TEGEN DIE COMMISSIE : JULLIE DOEN WAT WIJ JULLIE OPDRAGEN ! ALS DEZE WETTEN ER KOMEN WORDEN 17 MILJOEN NEDERLANDERS GETAPT EN GEHACKT,GEWOON OMDAT HET KAN ! EN NET ZOLANG ALS DE OVERHEID HET WIL. EVEN VOOR DE DUIDELIJKHEID : NIEMAND ZAL WETEN OF HIJ/ZIJ GETAPT WORD EN WORD GEVOLGD OP PC,LAPTOP,TABLET,SMARTPHONE. DIT ALLES HEEFT NIKS MET VEILIGHEID TE MAKEN,SNAPT U ALLEN HET NOG NIET WAT DE ECHTE REDENEN ZIJN ? SLAAPT U ALLEN NOG STEEDS ?

  • jon

   deze regering maakt het echt te bond..als dit er door komt.is het voor mij einde internet contract..geen instantie die dan ooit mij nog gaat verplichten een e mail adres of zelfs digid te moeten hebben ook een belastingdienst niet…val maar dood daar in denhaag met elkaar…nsb,ers

 2. Reinier Bakels

  Het privacy-argument overtuigt Plasterk en Hennis-Plasschaert kennelijk onvoldoende.

  Bits Of Freedom moet ook het argument naar voren brengen dat het streven naar meer veiligheid d.m.v. grootschalig tappen etc. ook averechts kan werken doordat criminelen en terroristen ook kunnen inbreken in de voorzieningen die de AIVD c.s. installeren voor hun tapmanie. Ook kan niet worden uitgesloten dat de enorme berg tapgegevens een keer worden gestolen door lieden met slechte bedoelingen. Of door activisten met goede bedoelingen, die de onzinnigheid van al dat getap willen demonstreren.

  Ik herinner me verhalen over het trojan horse dat de Duitse geheime dienst wilde inzetten (gekscherend Bundestrojaner genoemd). Met enige speurwerk wisten Duitse collega’s van BOF de (Israëlische) maker van deze software te achterhalen, en zo bleek dat de gebruikte software van tamelijk slechte kwaliteit was, en behoorlijk inbraakgevoelig

  Bij alle wapentuig bestaat het risico van misbruik, en bij digitale oorlogvoering is dat nog groter.

 3. Pipo

  Referendumpje dan maar?

 4. NN

  Back to the roots: De hele ellende begon, toen ‘The war on terror’ eerst door Kok, later door Balkende en Rutte kritiekloos werd gesteund. Bye-bye Europese stille diplomatie, die veel effectiever dan bommen was. Afijn, het Midden-Oosten raakte gedestabiliseerd, met vluchtelingen en radicalisme tot gevolg.

  Of de Nederlandse burger met zijn privacy voor dit wanbeleid wil opdraaien, klinkt mij als ABN/ Amro, Fortis en Griekenland in de oren. ‘Betalen, pannenkoek!’, klinkt de herhaalde retoriek het uit Den Haag.

  Na Charlie Hebdo roeptoeterden de regeringsleiders in prominente stoet, dat wij onze democratische rechten moeten verdedigen, maar via de achterdeur worden deze –door dezelfde lieden– afgepakt. Angst zonder visie, verwijt ik de politici.

  Elke Euro besteed aan verbinding, in plaats van de AIVD en bommen, levert meer veiligheid naar mijn idee. Een uitgewezen terrorist werd op Schiphol geen strobreed in de weg gelegd. Een taxichauffeur moest aanwijzen, wie de terroristen waren. Den haag kletst schijnveiligheid, propaganda én lariekoek.

  4 Mei –Dodenherdenking– is aanstaande. Mensen, die het leven in strijd voor ‘vrijheid’ gelaten hebben. Ik schaam mij diep, wat wij uit hun offer gebakken hebben.
  ‘Ik heb niets te verbergen’? Wat een verwend, dom, onzinnig en schaamteloos gelul!

  Ik vestig mijn hoop op de Eerste Kamer en Plasterks psychose naar de prullenbak verwijst. Dat ik risico loop in een open democratische samenleving, verkies ik boven een politiestaat.

 5. jon

  als dit gebeurt dan stop ik met alles wat met internet te meken heeft,dus ook geen e mail adress meer…..nsb,ers dit gaat te ver….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.