Persbericht: Plasterk zet vol in op invoeren sleepnet

Hoeveel weten wij van Google?

De nieuwe privacywet is klaar! Maar hij is nog niet klaar!

Google weet ongelooflijk veel van haar gebruikers. Maar hoeveel weten wij van Google? Tijdens het Google-Examen, een theatraal programma onder leiding van Joris Luyendijk op donderdag 9 juni in Paradiso, kun je je kennis testen over Google en het moederbedrijf Alphabet.

Met behulp van stemkastjes en multiple choice vragen leer je wat Google wil met de wereld en met ons. Of wij dat ook willen – en of wij eigenlijk nog wel iets te willen hebben – is de discussie die live wordt gevoerd met experts en bezoekers. Deelnemers aan het Google-Examen zijn onder andere Barbara Lewis (data detective en ex-Googler), Natali Helberger (hoogleraar informatierecht UvA) en Hans de Zwart (directeur Bits of Freedom).

Google is een supermacht, en dat is Google dankzij ons. Wij, Google-gebruikers, schenken deze multinational zoveel onschatbare data dat Google binnen twintig jaar het imperium heeft kunnen worden dat het nu is. Met onweerstaanbare producten (de zoekmachine, youtube) heeft Google de wereld veroverd en voor altijd ingrijpend veranderd.

Maar Google is niet een conventioneel bedrijf. Het is een bedrijf met een duidelijke missie. En die missie gaat veel verder dan zoekresultaten en advertenties. Google wil een betere wereld creëren en heeft duidelijke ideeën op wat voor manier dat gebeuren moet. Aan die toekomst wordt nu al hard gewerkt. Maar willen wij die toekomst wel?

Het Google-Examen is een programma van Paradiso in samenwerking met Bits of Freedom.

Het Google-Examen o.l.v. Joris Luyendijk
Donderdag 9 juni 2016
Aanvang 20.00 uur
Zaal open 19.30 uur
Entree 12,50 incl. daglidmaatschap
Studenten 10,- incl. daglidmaatschap
Meer informatie en kaarten: https://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/Het-GoogleExamen-o.l.v.-Joris-Luyendijk.htm

 

Google-Examen image

 1. Jep

  Dit artikel vind ik bijzonder goed omdat er zinnige vragen in gesteld worden en terechte conclusies zijn, zoals dat Google een betere wereld wil creëren.
  Ik vraag me wel af: waar blijkt dat uit? Ik heb nergens iets kunnen lezen over de idealen van de eigenaren.

  Zelf vind ik de macht die Google heeft in samenwerking met ‘sociale media’ zoals Facebook en Twitter, verontrustend.

  Het zijn en blijven commerciële bedrijven, die dus gaan om: geld verdienen. Al lijkt het zo leuk en gratis, youtube films, Google Earth, facebooken en twitteren, je betaalt. En niet zo’n klein beetje want zie eens hoe rijk deze bedrijven zijn geworden in korte tijd.

  Geld staat bijna gelijk aan: macht. Als je dan bedenkt hoe sterk de greep is die Google cs heeft op jouw en mijn internetgedrag..
  als je het zo durft te bekijken dan is niet alleen het internet, maar zijn ook jij en ik in de greep van het grote geld.

  En de bedrijven zelf zijn ongrijpbaar. De invloed die jij en ik hebben op hoe ze zich gedragen, hoe klein is die? Kan de politiek nog invloed hebben op wat er allemaal onder de oppervlakte gedaan wordt door deze giganten?

  • Daphne van der Kroft

   Ha Jep,

   @e willen nog niet teveel weggeven van het programma, maar we hebben zo het vermoeden dat je de avond zal kunnen waarderen. Ben je erbij op 9 juni?

   Groet!

   Daphne

 2. Jep

  Zou het graag willen want het interesseert me bijzonder. Maar het is me een te dure uitstap. Ik hoop dat er nog iets over op tv of tinternet over verschijnt? Liever niet op Facebook.. maar gewoon op bof.nl.

  • Daphne van der Kroft

   Vanzelfsprekend zullen we ook op deze site nog aandacht aan besteden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.