De Tweede Wereldoorlog laat zien hoe belangrijk een privéleven is

Kabinet gokt met internet

De Week
DOSSIER: Platformen

Over een week debatteert de Tweede Kamer over een wet die het gokken moet reguleren. Waarom dat relevant voor jou als internetgebruiker is? Nou, het kabinet wil graag dat providers het internet filteren om de toegang tot illegale goksites te blokkeren. Internetfilters waren eerder al een slecht idee – en zijn dat nu nog steeds.

Als er niets verandert aan het wetsvoorstel heeft de Kansspelautoriteit (de KSA) straks de bevoegdheid om, via de rechter-commissaris, internetproviders te dwingen jouw internet te filteren en de toegang tot bepaalde websites te blokkeren. Omdat iedereen al weet dat dit niet werkt, is het overduidelijk symboolpolitiek. Daarnaast zou de overheid eigenlijk precies het tegenovergestelde moeten doen.

Internetfilters: symboolpolitiek en censuurinfrastructuur

In de eerste plaats zijn die filters heel erg makkelijk te omzeilen. Als wij “omzeilen dns filter” als zoekterm opgeven bij Google, is het eerste zoekresultaat al direct een uitgebreide uitleg van de werking van zo’n filter inclusief instructie om zo’n filter te omzeilen. Los daarvan, internetfilters lossen het probleem nooit op, maar verstoppen het alleen maar: de illegale goksite blijft gewoon bestaan.

Het kabinet is zich daar overigens terdege van bewust. In de tijd dat Teeven nog staatssecretaris was en dit dossier op zijn bord had liggen kreeg hij het voor elkaar om in een enkele zin internetfilters als oplossing naar voren te schuiven én die oplossing ook meteen weer te diskwalificeren: “Maatregelen als […] DNS-blocking zullen zeker genomen moeten worden, maar de effectiviteit van deze maatregelen heeft duidelijk zijn grenzen […].” Dat laatste is een eufemisme voor “het werkt niet”.

Niets nieuws overigens. We hebben deze discussie jaren geleden ook al eens gevoerd, maar toen ging het om de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen. Toen concludeerden de providers dat “het blokkeren van websites […] via een zwarte lijst een voorziening is die thans niet meer als een probaat en effectief instrument kan dienen.” De minister ging daar toen in mee. Zie ook onze advies aan de Tweede Kamer van destijds: symboolpolitiek en censuurinfrastructuur.

Kabinet: overheid moet zich crimineel gedragen

In de tweede plaats ondermijnt het ook het vertrouwen in onze digitale infrastructuur, hoe nobel het doel misschien ook is. Het DNS-filter dat het kabinet voorstelt is in feite niets anders dan de bevoegdheid om het DNS-verkeer te manipuleren. Ze wil dat jouw provider bepaald internetverkeer vervalst en jouw browser – en daarmee ook jou – misleidt. Maar hoe weet jij zeker dat dat niet ook bij andere websites gebeurt?

Er wordt steeds weer nieuwe technologie bedacht om dit soort DNS-vervalsingen zichtbaar te maken, zoals DNSSEC. Die zijn erop gericht om jou als gebruiker duidelijk te maken wanneer iemand anders aan jouw internetverkeer heeft gesleuteld. Op die manier wordt het criminelen moeilijker gemaakt om bijvoorbeeld jouw geld afhandig te maken. Die technologische ontwikkelingen verdienen dus de steun van onze overheid. Maar wat het kabinet nu eigenlijk zegt is: de overheid moet zich crimineel gaan gedragen.

Voorstel: schrap het internetfilter

In de Tweede Kamer gaan daarom stemmen op om deze voorgestelde bevoegdheid te schrappen. D66 wil het wetsvoorstel aanpassen zodat jouw provider niet gedwongen wordt jouw internet te filteren. Hopelijk zien partijen als de CU en de PVDA ook in dat internetfilters niet werken en steunen ze het schrappen van deze bevoegdheid.

 1. Jim

  Geheel met jullie eens.
  Filteren één werkt niet en twee is gewoon keiharde censuur. Als er iets slecht is voor onze democratie is dat wel censuur.
  Daarnaast is het adagio van de overheid, “Transparantie”, zichtbaar gemaakt in ieder overheidsgebouw.
  Het is veel beter om dingen zichtbaar te houden, dus ook goksites (of andere sites) als daar dan problemen ontstaan kun je daar ook daadwerkelijk iets aan doen, onzichtbaar maken haalt ze niet weg.

 2. Anoniem

  Met holland casino en de staatsloterij ducht de staat natuurlijk niet teveel concurrentie; ze zouden zich moeten schamen zich met gokken bezig te houden en mensen te bestoken met reclames die aanzetten tot gokken en daarmee tot gokverslaving kan leiden. Hoe hypocriet om andere (il)legale goksites te willen censureren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.