• Menu

0 recente resultaten

De Week

De geschiedenis van VR, Facebook-blijdschap en mobieltjes in China. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Gewoonweg briljant! Check Cassetteboy vs The Snoopers’ Charter van Privacy International. Dan zullen wij er verder geen woorden aan vuil maken (je weet nooit hoe die herbruikt zouden kunnen worden..).
  • Deze week kwamen we drie berichten over Facebook tegen waar we best een beetje vrolijk van werden. Het eerste is een al wat ouder artikel over Weird Facebook, het ‘verborgen’ Facebook waar “some of the wildest, dumbest, funniest digital culture is being birthed. Dan is er nog Books, een initiatief dat de Facebook-timelines tentoonstelt van kunstenaars en andere super users voor wie sociale media een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse praktijk is. Tot slot was daar het nieuws dat Facebook nu, met behulp van kunstmatige intelligentie, automatisch beschrijvingen van plaatjes en foto’s maakt zodat mensen met beperkt zicht ook kunnen begrijpen wat er gepost wordt. Je kunt niet naar hun filmpje kijken zonder daar enthousiast van te worden.
  • In de afgelopen weken is de virtual reality (VR) bril Oculus Rift uitgekomen. Ian Bogost schreef in The Atlantic een mooie geschiedenis van VR, maar komt uiteindelijk tot een wat cynische conclusie: VR is niets meer dan televisie voor de computerfanaat.
  • Nog een voorbeeld van het feit dat er tegenwoordig zoveel informatie beschikbaar is voor de politie dat we écht heel kritisch moeten nadenken over of het wel noodzakelijk is om die bevoegdheden uit te breiden: Het blijkt dat (met name kinderen van) rijke belastingontduikers hun verborgen rijkdommen via sociale media als Instagram online zetten.
  • Onze telefoons werken over de hele wereld niet overal hetzelfde. Dan Grover geeft een heel interessant overzicht van de gebruikersinterfaces van mobieltjes in China. Zo zijn er bijvoorbeeld allemaal heel handige manieren om ervoor te zorgen dat je je dure data niet gebruikt.
  • Het Techies project van Helena Price is een ongelooflijk grote oral history van de diversiteit en de discriminatie in de Amerikaanse technologiesector. Bij de prachtige portretten staan verhalen die je niet veel vaker hoort.
  • Turkije krijgt voor het eerst een wet die persoonsgegevens zou moeten beschermen. Na het datalek waarbij de gegevens van 50 miljoen Turken op straat kwam te liggen is dat op zich een welkome ontwikkeling. Helaas maakt dit artikel in De Correspondent duidelijk dat de wet de burgers niet beschermt en de macht van de staat juist vergroot.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag